کرباسیان :
هدف بخش معدن توسعه متوازن در کشور است
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) گفت : توسعه متوازن کشور از اهداف راهبردی بخش معدن است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ مهدی کرباسیان در نشست خبری افزود : با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و حمایت ایشان از بخش معدن به عنوان جایگزین نفت، اکتشاف و بهره برداری بهینه ذخایر کشورمی تواند نقش بی بدیلی را در توسعه متوزان کشور و ارتقای نقش معادن در اقتصاد ملی ایفا کند و در رسیدن به هدف اقتصاد بدون اتکا به درآمدهای نفتی موثر باشد.
وی گفت : ایران با داشتن پتانسیلهای معدنی متنوع و ذخایر ارزشمند فلزی و غیر فلزی در بین 10 کشور برتر جهان است و حدود 7 درصد از ذخایر جهانی در ایران جای دارد و به دلیل قرار گرفتن در مسیر کمربند فلززایی جهانی آلپ ـ هیمالیا توانایی قرار گرفتن در ردیف اول رهبری خاورمیانه و آسیای میانه را از لحاظ فعالیت های اکتشافی معدنی ،فناوری و سرمایه گذاری بخش معدن را دارد.
کرباسیان اظهار داشت : گواهی این ادعا داشتن حداقل 8 معدن بزرگ در کلاس جهانی
است و بدیهی است که توسعه این منابع و بهره برداری از آنها قدرت رقابت ما را در سطح بین الملل افزایش خواهد داد و بخش معدن را در کشور به رتبه اول اشتغالزایی وتولید درآمد ملی تبدیل خواهد کرد .
وی گفت : در مقطع کنونی ذخایر کشف شده و در حال بهره برداری در مقایسه با وسعت و پتانسیل کشور ایران اندک است و اگر اکتشافی انجام نشود معدنی ایجاد نمی شود.
کرباسیان گفت : سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران با توجه به رسالت توسعه ای خود در کشور برنامه های اکتشافی گسترده ای را به منظور جبران عقب ماندگی تاریخی اکتشاف در جهت نیل به اهداف ذیل طراحی و اجرا کرده است.
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) اعلام کرد :
کشف منابع متنوع جدید برای توسعه بخش معدن و افزایش سهم آن در تولید ناخالص ملی ، فراهم کردن بستر مناسب برای جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی با تهیه مستندات اکتشافی مطابق با استانداردهای جهانی هم در برنامه است.
کرباسیان اظهار داشت : سرمایه گذاری اکتشافی در مناطق محروم و دارای پتانسیل معدنی برای هدایت منابع ، ایجاد توسعه، اشتغالزایی و تامین امنیت در آن مناطق ایجاد اقتصاد چندمحصولی و گام برداشتن در مسیر توسعه پایدار و تبدیل معدن به عنوان یکی از محورهای مهم اقتصاد کشور مد نظر است.
وی با اشاره به ضرورت کشف فلزات استراتژیک و تامین خوراک مورد نیاز صنایع کشور
گفت : فعالیت اکتشافی گسترده ای از سال 93 در کشور بر پایه اولویت ها طراحی و اجرا شده است.
کرباسیان اظهار داشت : بکارگیری فناوریهای نوین اکتشافی نظیر اجرای عملیات ژئوفیزیک هوایی برای کشف ذخایر پنهان و اجرای عملیات اکتشافی در قالب پهنه هایی با وسعت 250 هزار کیلومتر در سرحدات مرزی شرق و غرب کشور و مناطق محروم به منظور ایجاد اشتغال در مناطق کمتر توسعه یافته مد نظر است.
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) همچنین از
اجرای اکتشافات سیستماتیک بر مبنای آخرین دستاوردهای علمی جهت دستیابی به ذخایر معدنی خبر داد و گفت : بازخوانی و ارزیابی مجدد نتایج و اطلاعات اکتشافی معدنی موجود مطابق با معیارها و تعاریف بین المللی در جهت کاهش ضریب ریسک سرمایهگذاری وافزایش انگیزه مشارکت هم اجرایی شده است.
کرباسیان گفت : ایجاد تنوع در فعالیتهای اکتشافی که در کشور ضعف تکنولوژی وجود دارد از قبیل اکتشافات و فرآوری آنتیموان، تیتانیوم، کرومیت، عناصر نادرخاکی، سنگ آهن عیار پایین، استحصال شورابهها، فسفاتها و ... هم برنامه ریزی و اجرایی شده است.
کرباسیان درباره عملکرد اکتشافات ایمیدرو در سال جاری هم گفت: اجرای عملیات
شناسایی و پی جویی اکتشاف در 20 استان شامل 25 پهنه در بیش از 250 هزار کیلومتر مربع گستره کشور از عملکردهای ماست.
وی گفت : شناسایی بیش از 300 محدوده امید بخش معدنی جدید در برخی از پهنههای کشور شامل76 محدوده امیدبخش در پهنه سنگان خراسان رضوی ، 28 محدوده امیدبخش در نوارمرزی سیستان و بلوچستان، 12 محدوده امید بخش در سراوان در استان سیستان و بلوچستان هم از عملکرد سال جاری است.
16 محدوده امیدبخش در نوار مرزی خراسان جنوبی ، 100 محدوده امید بخش در پهنه آباده جازموریان ، 60 محدوده امیدبخش در پهنه مرکز ایران و 10 محدوده امید بخش در استان اردبیل هم شناسایی شده است.
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) گفت : 74 پروژه اکتشافی در فازهای اکتشاف عمومی، تفصیلی و تکمیلی در مناطق مختلف کشور بر روی مواد معدنی مختلف نظیر آهن، زغال سنگ،پلی متان، طلا، مس، آنتیموان، سرب و روی، کرومیت، تیتان، نیکل، مولیبدن، باریت ، فسفات، بوکسیت، شورابهها ( پتاس، منیزیم، لیتیم و ...) اجرایی شده و تنها در پروژه اکتشاف تکمیلی طلای زرشوران به میزان 50 درصد به ذخایر این معدن اضافه شده است.
کرباسیان درباره برنامه ریزی و مشارکت با بخش خصوصی در سال جاری هم گفت: برای جذب بخش خصوصی با شرکتهای مختلف جلسات متعددی را برگزار کردیم و با فراهم کردن امکان بازدید از محدودههای معدنی نسبت به تشویق سرمایهگذاران داخلی و خارجی اقدام شده است و به همین منظور اولین فراخوان واگذاری محدوده به بخش خصوصی در سال 94 و در طلای نیکوئیه قزوین صورت پذیرفته است.
*با اقتصاد مقاومتی قویترین قدرت اقتصادی منطقه ای خواهیم شد
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت : با اجرای اقتصاد مقاومتی و جلوگیری از خام فروشی ، به قویترین قدرت اقتصادی منطقه تبدیل خواهیم شد.
مهدی کرباسیان در نشست خبری با اشاره به هدفگذاری نرخ رشد سالانه 8 درصد افزود : به ازای هر واحد سرمایه گذاری در بخش معدن 3 واحد ارزش افزوده بدست می اید ، معدن علاوه تامین مواد خام مورد نیاز صنایع تضمین کننده توسعه اشتغال و توسعه و افزایش رفاه مناطق محروم هم خواهد شد.
وی با بیان اینکه طی 80 سال گذشته فقط در مساحتی حدود 100 هزار کیلومتر از پهنه کشور عملیات اکتشاف انجام شده است ، گفت : 250 هزار کیلومتر مربع شامل 25 پهنه اکتشافی در 20 استان برای اکتشاف تعریف و عملیات اکتشافی شروع شده که تاکنون 300 محدوده امیدبخش مشخص شده است.
کرباسیان با اشاره به 12 هزار کیلومتر ژئوفیزیک هوایی و عملیات اکتشافی در منطقه سنگان در شرق کشور با کمک بخش خصوصی افزود : ما در این منطقه در جستجوی سنگ اهن بودیم که یک معدن بزرگ روی هم کشف کردیم و پیش بینی می کنیم در 76 محدوده این منطقه به ذخایر معدنی برخورد کنیم.
وی گفت : به عرض 20 کیلومتر در سرتاسر مرز شرقی کشور عملیات اکتشافی را شروع و با افغانستان هم تفاهم کردیم در مرز مشترک انها با ما به عرض 20 کیلومتر عملیات اکتشاف انجام شود که درصورت کشف معادن خوب و شروع فعالیت ها در این منطقه امنیت مرز هم تامین می شود .
کرباسیان با بیان اینکه پیش بینی می کنیم در منطقه سراوان معادن انتیمون و انتی موان کشف کنیم ، افزود : تاکنون 12 محدوده امیدبخش معدنی در استان سیستان و بلوچستان ، 16 محدوده در خراسان ، 60 محدوده در جازموریان ، 60 محدوده در منطقه مرکزی کشور و 10 محدوده هم در استان اردبیل شناسایی شده که در اینده نزدیک با پذیرش ریسک سرمایه گذاری از بخش خصوصی برای فعالیت دعوت خواهیم کرد .
وی از ایران بعنوان یکی از 10 کشور دارای پتانسیل معدنی و 7 کشور دارای ذخایر معدنی دنیا یادکرد و گفت : تاکنون 68 ماده معدنی در کشور شناسایی شده و ما تا پایان امسال از 5 عنصر نادر و ارزشمند خاکی رونمایی خواهیم کرد .
کرباسیان افزود : برای معادن تیتانیوم فراخوان دادیم و تا پایان اسفند در صورت وجود متقاضی برندگان را انتخاب خواهیم کرد و در غیر اینصورت از طریق عرضه اوراق مشارکت 350 میلیارد تومان منابع مورد نیاز را تامین و عملیات بهره برداری را شروع خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه ما در فولاد باید به ظرفیت تولید 55 میلیون تن در سال 1404 برسیم ،گفت : شاید برخی با اشاره به کاهش قیمت جهانی فولاد بگویند که چرا در این بخش سرمایه گذاری می کنید اما باتوجه به وجود ذخایر غنی سنگ اهن و گاز بعنوان انرژی ارزان همچنین تاکید بر اجرای اقتصاد مقاومتی ناگزیر به سرمایه گذاری در این بخش هستیم.
کرباسیان افزود : البته در تولید فولاد باید به سمت تولید فولاد صنعتی با ارزش افزوده بالاتر حرکت کنیم ضمن اینکه قرار است 14 میلیون تن از این مقدار صادر شود و ما امسال رکورد صادرات 3 میلیون تن فولاد را خواهیم زد.
وی گفت : برای رسیدن به اهداف برنامه ششم توسعه و رشد 8 درصدی سالانه در اقتصاد به 250 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی نیاز داریم.
کرباسیان افزود : در سفر اخیر رئیس جمهور به ایتالیا و فرانسه ، سازمان ایمیدرو و فولاد مبارکه برای طرح های توسعه هرمزگان ، فولاد مبارکه و فولاد سپید دشت 6.5 میلیارد یورو قرارداد امضا کردند و فولاد سپید دشت اولین واحد اهن اسفنجی از 7 طرح تاریخی فولاد است که اسفند امسال به بهره برداری می رسد.
وی گفت : ایران و ایتالیا در این سفر درخصوص ایجاد یک شرکت مشترک فولادی با سرمایه 2 میلیارد یورویی و با سهم 60 درصد ایتالیا و 40 درصد ایران توافق کردند ، این شرکت ابتدا با سرمایه اولیه 100 هزار یورو ثبت می شود و با اغاز فعالیت تمام مراحل تولید فولاد را از سنگ اهن تا کنسانتره و گندله و اهن اسفنجی و فولاد خام پوشش می دهد .
کرباسیان افزود : قرار بود ما امسال به تولید 19 میلیون تن فولاد برسیم که به خاطر رکود در داخل و بازار جهانی به تولید سال گذشته هم نرسیدیم اما به طرح های توسعه در این بخش ادامه می دهیم به طوری که در سال اینده 2 واحد گندله سازی در کرمان و سنگان هریک به ظرفیت 5 میلیون تن به بهره برداری می رسد و تا پایان سال اینده در گندله ، کنسانتره ، اهن اسفنجی و فولاد نیاز داخلی را تامین و نیاز به واردات نخواهیم داشت.
وی گفت : در برنامه ششم همچنین باید به تولید سالانه 1.5 میلیون تن الومینیوم و 2 میلیون تن مس برسیم و اهداف ما در تولید این محصولات صادرات است.