اقدام کره شمالی به ارسال یک ماهواره به مدار زمین و واکنشها
آمریکا با بهانه کردن آزمایش موشکی کره شمالی سعی میکند افکار عمومی شرق آسیا را علیه کره شمالی آماده کند تا زمینه حمایت چین از تحریم کره شمالی فراهم گردد.
امروز کره شمالی اعلام کرد با موفقیت توانسته است یک ماهواره را در مدار زمین قرار دهد. این در حالی است که اوضاع در شرق آسیا به علت بحران در دریای چین همچنان متلاطم است و تنش های ناشی از آزمایش بمب هیدروژنی در کره شمالی ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از سئول، در پیامی که از تلویزیون دولتی کره شمالی در این باره پخش شد آمده است پرتاب این موشک که دستور آن توسط شخص «کیم جونگ- اون» رهبر کره شمالی صادر شد، «با موفقیت توانست ماهواره نظارت بر زمین "گوانگمیونگ 4" را در مدار قرار دهد».
در اوایل سال جاری میلادی کره شمالی یک بمب هیدروژنی در شهر سونگ جی بائیگام، آزمایش کرد. کیم جونگ اون، رهبر بزرگ کره شمالی در شبکه تلویزیونی این کشور گفت که "آزمایش بمب هیدروژنی باعث خواهد شد تا جهان این کشور را قدرت هستهای بدانند".
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل آخرین آزمایش هستهای کره شمالی را عمیقاً بیثبات کننده امنیت منطقه ای خواند. چین همسایه کره شمالی نیز این آزمایش را محکوم کرد و از این کشور خواست تا به تلاشهای خلع سلاح هستهای متعهد بماند.
در بحبوحه نگرانی از اینکه کره شمالی میتواند از تکنولوژی فضایی برای تقویت ظرفیت موشکهایش استفاده کند مقامات ایالات متحده از افزایش فعالیتها در اطراف سایت موشکی کره شمالی خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ از واشنگتن، تام کانتریمن دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور امنیت بین المللی و منع تکثیر مدعی شد: چنین فعالیت هایی براساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای کره شمالی ممنوع است و این کشور باید منتظر واکنش جهانی از جمله آمریکا و چین به این اقدام خود باشد.
پیش از این مقامات آمریکایی موضوع تحریم کره شمالی را واکنش موثر به آزمایش بمب هیدروژنی دانستند. اما آنها معتقد بودند تنها مانع بر سر راه موثر بودن این تحریمها، چین و روابط اقتصادی پکن با پیونگ یانگ است.
«جیم والش» تحلیل گر مسائل امنیتی در دانشگاه ماساچوست آمریکا امروز در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی گفت: من مدت دو سال با همکارانم درباره تحریم های اعمال شده ضد کره شمالی تحقیق کرده ام. ما متوجه شدیم که این تحریم ها کارایی ندارند. ما ناچار هستیم به شیوه متفاوتی در برابر کره شمالی عمل کنیم. به جای آن که چین را تحت فشار قرار دهیم اقداماتی را ضد کره شمالی روی دست گیرد. شاید چین بتواند با توسعه مبارزه خود ضد فساد، از ارتباط شرکت های چینی که به پیونگ یانگ برای خرید تسلیحات و فن آوری های مدرن کمک می کنند جلوگیری کند. همچنین این کشور (چین) میتواند بانک های خود را به تبعیت از تحریم ها وادار کند و از واردات کالاهایش به کره شمالی جلوگیری کند. چین می تواند با انجام اقداماتی غیرمستقیم در برابر کره شمالی آن را وادار کند که از خواسته های جهانی تبعیت کند بدون آن که چین به شکل مستقیم در برابر کره شمالی قرار بگیرد، چون مقامات پکن با توجه به همپیمانی با پیونگ یانگ خواهان انجام اقدامات صریح ضد کره شمالی نیستند.
اما خبر آزمایشهای هستهای و موشکی در کره شمالی میتواند زمینه را برای همگرایی چین با غرب فراهم سازد.
خانم هوا چون اینک، سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین، روز پنجشنبه در نشست خبری نسبت به اخباری که درباره تلاش های پیونک یانک جهت آزمایش یک فروند موشک دوربرد بالستیک منتشر شده واکنش نشان داد و گفت: "متاسفانه شرایط جدید در شبه جزیره کره بسیار نگران کننده است".
پکن امروز یکشنبه نیز از اقدام کره شمالی در پرتاب یک موشک ماهواره بر دور برد ابراز تاسف کرد. در بیانیه وزارت امور خارجه چین در این باره ضمن ابراز تاسف از پرتاب موشکی کره شمالی آمده است ما از همه طرفها می خواهیم تا محتاطانه و با دوراندیشی عمل کنند و از اتخاذ هر گونه اقدامی که ممکن است موجب تشدید تنش در شبه جزیره کره شود اجتناب ورزند.
وزارت امور خارجه روسیه نیز در بیانیه ای اعلام کرد: «واضح است که چنین اقداماتی به وخامت اوضاع در شبه جزیره کره و شمال شرق آسیا می انجامد و لطمه ای جدی به امنیت کشورهای منطقه و بیش از همه کره شمالی خواهد زد. »
تام کانتریمن در ادامه ادعا کرد: بدون شک تلاش های آمریکا و شرکای واشنگتن توانسته است باعث کند شدن فعالیت های هسته ای و موشکی بالستیک کره شمالی شود اما هنوز نتوانست است این فعالیت ها را متوقف کند.
این ادعا در حالی مطرح می شود که روی آوردن کشورهایی مانند کره شمالی به ساخت سلاحهای کشتار جمعی و دوربرد ناشی از تهدیدات و فشارهای آمریکا و غرب بر آنها است و تا زمانی که این تهدیدات برطرف نشود مسئله تولید این سلاحها حل نمی شود.
شاید به همین علت، به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، روسیه معتقد است تلاش آمریکا و ژاپن و کره جنوبی برای اعمال تحریم های بیشتر علیه کره شمالی به جایی نرسیده و ... گفت و گو بهترین راه برای کنترل فعالیتهای هسته ای و موشکی کره شمالی است.
در عین حال، بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد «اقدام تحریک آمیز» کره شمالی را در پرتاب یک موشک ماهواره بر و نقض قطعنامه های شورای امنیت محکوم کرد. درپی پرتاب موشک ماهواره بر کره شمالی، شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز یکشنبه در نیویورک تشکیل جلسه خواهد داد.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا اقدام کره شمالی در پرتاب موشک را باعث «ناپایداری» و «یک چالش ناپذیرفتنی» علیه صلح و امنیت خواند. سوزان رایس مشاور امنیت ملی باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد: «برنامه های سلاح های هسته ای و موشکی بالستیک کره شمالی تهدیدی جدی برای منافع ما از جمله امنیت برخی از متحدان نزدیک ما است و تهدیدی برای صلح و امنیت در منطقه محسوب می شود».
شینزو آبه نخست وزیر ژاپن نیز گفت «این اقدام کاملا تحمل ناپذیر است». «پارک گئون هیه» رئیس جمهور کره جنوبی در نشست شورای امنیت ملی این کشور در سئول، اقدام کره شمالی به پرتاب موشک دوربرد به فضا را تحریک آمیز توصیف کرد.
کره شمالی در سال های 2006 ، 2009 و 2013 نیز سه آزمایش هسته ای انجام داده است. کره شمالی به علت آزمایش های هسته ای و موشکی بالستیک مکرر با تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد، آمریکا و دیگر کشورها روبرو بوده، اما بدون توجه به این تحریم ها برنامه هسته ای و موشکی خود را ادامه داده است. همچنین از سال 2013 چین هم پیمان کره شمالی از اعمال تحریم جدید از سوی شورای امنیت علیه کره شمالی ممانعت می کرد و آمریکا با بهانه کردن آزمایش موشکی کره شمالی سعی میکند افکار عمومی شرق آسیا را علیه کره شمالی آماده کند تا زمینه حمایت چین از تحریم کره شمالی فراهم گردد.
...........................
بررسی تحلیل/ مسلم ملکی