به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما ،نظام الدین موسوی در برنامه متن و حاشیه شبکه سه در خصوص فضای رسانه ای انتخابات افزود :شاید نتوان ارزیابی دقیقی ارائه داد که فضای رسانه ای کشور اخلاقی بوده است یا خیر؟ چرا که این موضوع مستلزم بیان تعاریف برای برخورد اخلاقی با مقوله انتخابات است.
مدیرعامل خبرگزاری فارس تصریح کرد: برخی موارد که نسبت به نهادهای قانونی کشور مطرح شده میتواند مصداق بداخلاقی باشد اما بحرانی شکل نگرفته است.
وی خاطر نشان کرد : شاید دون شأن کشور باشد که با چند بداخلاقی کلیت انتخابات را زیر سؤال ببریم.
موسوی گفت: قبل از اینکه به رسانه بپردازیم باید برنامهای برگزار میشد که به احزاب و گروهها بپردازد.
وی تصریح کرد: در دنیا احزاب هستند که نهاد دارند و کمتر رسانهای نهاد حزبی دارد.
موسوی افزود: رسانهها نیز مظلوم واقع شدند و تمامی مشکلات و مسائلی را که به وجود میآید به رسانهها نسبت میدهند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس گفت: هجمهها و حملههایی به شورای نگهبان و به هیأتهای اجرایی داشتهایم. در همه جای دنیا برای ورود به انتخابات چارچوبهای لازمی برای تطبیق دادن کاندیداها دارند و برخی هستند که این چارچوبها را برنمیتابند.
وی تاکید کرد : در ثبتنام اخیر انتخابات نهضت ثبتنام راه انداختن که برخی از افراد حتی صلاحیت عمومی نیز نداشتند بلکه برای افزایش آمار در انتخابات شرکت کردند که آمار ردصلاحیتها را بالا ببرند و بخشی از حملهها نیز طراحی عناصر سیاسی بود که موجی راه بیندازند.
موسوی افزود: رسانهها بازتابدهنده واقعیتها هستند. بعضی از رسانهها مواضعی را اتخاذ میکنند که شاید بر آن نیز باور نداشته باشند.
وی ادامه داد: برای مثال چندی قبل یکی از رسانهها مطلبی را به نقل از یک فرد سیاسی منتشر کرد که مدعی شده بود تنها 30 نفر از کاندیداهای یک جریان سیاسی تأیید صلاحیت شدند اما همان روزنامه چند روز بعد تیتر زد که همان جریان سیاسی در تمام کشور میخواهد لیست کامل ارائه دهد. حالا حساب کنید ما در کشور حداقل 290 نماینده برای مجلس شورای اسلامی نیاز داریم پس چطور این جریان سیاسی میخواهند در همه جای کشور لیست کامل بدهند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس در پاسخ به سوالی مبنی ب رضعیف بودن نقش رسانه ها گفت: نقش رسانه ضعیف نیست متأسفانه بخشی از رسانههای ما تحت فرمان جریانهای سیاسی کار میکنند که از قبل فضایی را مهیا کرده و رسانهها نیز در این پازل قرار گرفتهاند.
موسوی افزود: بخشی از رسانهها که باید به فرایند انتخابات کمک کنند دچار اعوجاج میشوند که این موضوع به اصل انتخابات لطمه میزنند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس با اشاره به اخلاق رسانهای گفت: باید به فضیلتهای اخلاقی نیز توجه شود که از رسانهها نیز میخواهیم این موضوع را رعایت کنندو یکی از فضیلتهای اخلاقی عمل به قانون است.
وی تصریح کرد: شاید جزء معدود کشورهایی هستیم که در وقوع انقلاب به دلیل وجود رهبری که شخصیتی کاریزما داشت به دلیل محبوبیت تا تصویب قانون اساسی موارد قانونی را مطرح میکرد.
موسوی تاکید کرد: ما در مباحث بزرگ مثل انتخابات جزء کمترین کشورهایی هستیم که این مقدار قوانین ریز در انتخابات داریم و نهادهای مختلفی بر نحوه برگزاری آن نظارت دارند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس افزود: جایگاه تفسیر قانون اساسی مشخص است. یکی از اصول اخلاقی و شاخصههای آن در حوزه سیاسی و رسانه این است که مطابق با قانون عمل کنیم.
وی گفت: طبق قانون اساسی شورای نگهبان هم ناظر است و هم صلاحیتها را تأیید میکند و تفسیر قانون نیز برعهده شورای نگهبان است.
موسوی خاطر نشان کرد: هرکس از قانون عدول کند کار غیرقانونی و غیراخلاقی انجام داده است و کسی که قانون را نمیپذیرد و در روند برگزاری انتخابات مردم را تحریک کند این کار غیر اخلاقی است.
مدیرعامل خبرگزاری فارس بااشاره به نقد در رسانه ها گفت: هیچکس نسبت به مسئله نقد ایرادی نداشته است انتقاد نسبت به یک مسئله تا رعایت نکردن اخلاق و قانون متفاوت است.
وی افزود: نقد با هجمه تبلیغاتی متفاوت است اینکه شورای نگهبان را متهم کنند و حاضر به پذیرش انتخابات نشوند این موضوع غلط است.
مدیر عامل خبرگزاری فارس با اشاره به جمله امام خمینی (ره) گفت: امام میفرمودند غلط میکنند قانون را قبول ندارند، قانون تو را قبول ندارد.
وی تاکید کرد: در قانون آمده که دستگاهها و رسانههایی که از بودجه عمومی استفاده میکنند باید بیطرف باشند.
موسوی تصریح کرد: من در خبرگزاری فارس میگویم نوع نگاه و گفتمان ما گفتمان انقلاب اسلامی است و باید از این گفتمان دفاع کنیم و دیگر اینجا بیطرف نیست.
وی خاطرنشان کرد: فرض کنید در منطقه یک اتفاقی میافتد که در یک طرف جریان مقاومت و در طرف دیگر جریانات تروریستی قرار دارد. در اینجا ما نه تنها موظف هستیم که بیطرف نباشیم بلکه باید به نفع جریان مقاومت ورود کنیم.
مدیرعامل خبرگزاری فارس گفت: در داخل هم وقتی احساس میکنیم یک جریانی میخواهد به ارکان نظام هجمه وارد کند به طور طبیعی باید ورود کنیم و در اینجا بیطرفی معنایی ندارد.
وی افزود: ما رسانههای متعددی را در خارج از کشور و داخل داریم که علیه انقلاب کار میکنند، اینجا سکوت معنایی ندارد، سکوت کنیم که بگوییم بیطرف هستیم؟
محمد خدادی مدیرعامل خبرگزاری ایرنا دیگر مهمان برنامه متن و حاشیه در خصوص فضای رسانه ای انتخابات گفت: اساساً انتخابات جنس رقابتی دارد و فضای رقابت یک نوع تمایز را ایجاد میکند.
وی افزود: در رقابت باید افراد متمایز ظاهر شوند و در نظر مردم قرار گیرند تا مردم بتوانند فرد اصلح را برای رفتن به مجلس انتخاب کنند.
خدادی تاکید کرد: ذات این موضوع اقتضای این را دارد که نظرات موافق و مخالفی بیان شود.
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا با اشاره به قابل قبول بودن فضای رسانه ای کشور گفت: فضای رسانه ها در بحث انتخابات تاکنون منطقی بوده و این احساس در من وجود ندارد که بحرانی در کشور داشته ایم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر پایبندی اخلاق در رسانه ها گفت: ما در رسانه از آنچه هستیم تا آنچه باید باشیم فاصله داریم. به همین خاطر وقتی میخواهیم نقد کنیم نقد ما تخریب محسوب میشود.
خدادی خاطر نشان کرد : اساساً در بحث اخلاق در رسانه کسی نمی گوید ما بی اخلاقی میکنیم، همه مدعی اخلاق هستند اما در هرصورت رسانه به جای اینکه یک نیاز باشد به یک ابزار و وسیله ای تبدیل شده که جریانات سیاسی از آن به عنوان تریبون استفاده می کنند.
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا افزود: ما باید اجازه دهیم نظرات در چارچوب مشخصی بیان شود و مهمتر از همه این است که تحمل نظرات را داشته باشیم. اگر اینطور باشد میتوانیم بگوییم عبور کرده ایم. اما زمانی که کلی گویی کردیم و هدفمان منافع بوده قطعاً به مخاطره خورده ایم وبحرانی درست شده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر وجود هجمه در بحث تأیید صلاحیتها از سوی برخی رسانهها به شورای نگهبان گفت: من لیستی ندارم که بگویم کسی هجمهای وارد کرده یا نه آدم وقتی میخواهد حرفی بزند باید مستند باشد.
خدادی تصریح کرد : ممکن است هجمهای بوده باشد غیر ممکن هم نیست ما باید ببینیم کجا از قانون عبور کردهایم، اگر عبور کردیم دستگاههای نظارتی باید وارد میشدند من نباید به خودم اجازه بدهم و بگویم آیا هجمهای وارد شده یا نه چون در این جایگاه نیستم.
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا گفت: ما به راحتی در مورد همه چیز حرف میزنیم بدون اینکه سندی داشته باشیم اما آنچه در روح کلی رسانه میبینم هجمه یا حمله ای نبوده است.
خدادی تصریح کرد : در هر جایی از دنیا جریانات سیاسی وجود دارد و به دنبال اهداف گروههای خود هستند.
وی با اشاره به سخنان رئیس جمهور گفت: رئیس جمهور مطرح کرد مُر قانون نه مُر سلیقه اجرایی شود که درباره این حرف تفاسیری شد.
مدیر عامل خبرگزاری ایرنا افزود: قانون را باید به معنای واقعی کلمه ملاک قرار دهیم و راهی به غیر از قانون وجود ندارد و در بستر قانون باید رسانهها، احزاب و جریانات سیاسی تطبیق پیدا کند و وظیفه هیأت نظارت بر مطبوعات است که نظارت داشته باشد تا سیاهنمایی صورت نگیرد.
وی در خصوص پیاده سازی فرهنگ اجرای قانون در کشور گفت: ما همیشه برای اجرای قانون دنبال دیگری هستیم و از خودمان شروع نمیکنیم و این قانون نیز فقط برای انتخابات نیست و هر شهروند میتواند از خود اجرای قانون را شروع کند.
خدادی با اشاره به اینکه در حال حاضر 70 میلیون سیمکارت خاموش در کشور وجود دارد، گفت: چقدر از این فضای مجازی استفاده شده است؟ باید وسیعتر به این موضوع نگاه شود.
وی افزود: ما همه در چارچوب یک نظام هستیم و در بستر این کشور برای توسعه وتعالی و آرمانهای خود تعاریفی داشتهایم و این تعریف چارچوبی است که نظام جمهوری اسلامی ایران مطرح میکند.
خدادی در خصوص هزینهکرد در انتخابات گفت: جواب این سوال واضح است و منطقی نیست کسی بتواند بپذیرد که از بودجه عمومی هزینه میشود.
وی افزود: ایرنا در دورههای مختلف فراز و نشیبهای زیادی داشته و هرجا کار حرفهای خود را انجام داده در قضاوت مردم مورد قبول واقع شده و هرجا از این کار حرفهای گذشته به راحتی قابل مشاهده است.
مدیرعامل ایرنا گفت: چند درصد از تولیدات رسانهای تخریب، چند درصد خبر و چند درصد نظر است؟ به عقیده من بیشتر تولیدات رسانهای نظر است تا خبر چرا که همه در مورد هرچیزی نظر میدهند.
خدادی تاکید کرد: حرف من این است که از کاندیداها سوالی نکنید که جواب کلی بدهند یا بگویند آباد میکنیم و توسعه میدهیم، به صورت جزئی بگویند براساس تخصصی که دارند میخواهند چه کاری انجام دهند تا مردم هم براساس تخصص آنها را انتخاب کنند.
وی افزود: زمانی که برجام اتفاق افتاد دیپلماسی ما آنجایی موفق شد که اقتدار دفاعی داشت و ظریف هم به همین اقتدار دفاعی میبالد.
مدیر عامل خبرگزاری ایرنا تاکید کرد: خبرگزاری جمهوری اسلامی خبرگزاری رسمی کشور است و طبیعتاً نباید کارکرد جناحی داشته باشد، خود رئیس جمهور هم میگوید دولتش حزبی و جناحی نیست.
وی تصریح کرد : رسانه نمیتواند بیطرف باشد. من رسانههای درون نظام و سیستم جمهوری اسلامی را استثناء میکنم و میگویم رسانه بیطرف قطعاً معنا ندارد.
خدادی افزود: زمانی که اصول اولیه خبرنویسی را تدریس میکنند یکی از محدودیتها را محدودیتهای سازمانی عنوان میکنند و وقتی که بحث از دروازهبانی خبر میشود یعنی بیطرفی وجود ندارد.
مدیرعامل ایرنا نیز گفت: اصلاً رسانه بیطرف در دنیا وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر بی طرفی رسانه ملی در انتخابات افزود: اینکه یک نفر بگوید نمیتواند درست باشد، حرفهای کلی زیادی زده شده، اگر رسانه کار کند و نقدی به آن وارد نباشد عجیب است چرا که رسانه در منظر نگاه مردم است و هر روز به آن نقد وارد میشود.
وی گفت: ماهیت رسانه با نقد عجین است و ما باید این توقع را از خودمان دور کنیم که نباید نقدی صورت گیرد.
موسوی هم گفت: من شنیدهام که برخی این حرف را زدهاند اما عمومیت نداشته، رسانه ملی کار خود را خوب انجام داده البته هجمه به برخی نهادها و سازمانها مثل رسانه ملی همیشه وجود داشته است مگر شورای نگهبان از این هجمهها مبرا بود؟
مدیرعامل خبرگزاری فارس افزود: کارکرد رسانه ملی در حوزه ایجاد شور اجتماعی و آموزش نگاه کارشناسی برای مردم بسیار مفید و موثر بوده است.