با توافق بانک توسعه صادرات و شرکت ملی گاز؛
دریافت وجوه صادرات به ترکمنستان تسهیل شد
بانک توسعه صادرات به صادر کنندگان کالا و خدمات فنی و مهندسی به ترکمنستان خدمات اعتباری ارائه می کند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ، در مراسم امضای موافقت نامه ایجاد بسترهای مناسب برای حمایت از صادر کنندگان کالا و خدمات به ترکمنستان در مقابل واردات گاز از این کشور که امشب در شرکت ملی گاز و با حضور مدیران عامل بانک توسعه صادرات ایران و شرکت ملی گاز برگزار شد ، دوطرف توافق کردند شرکت ملی گاز ایران از طریق بانک توسعه صادرات، وجوه صادرکنندگان کالا و خدمات به ترکمنستان را که مورد تایید شرکت ترکمن گاز قرار می گیرد پرداخت کند.
هم اکنون ایران سالانه بین 2 تا 3 میلیارد دلار گاز از ترکمنستان وارد می کند و از این پس صادرکنندگان کشور می توانند وجه صادرات کالا و خدمات خود را به ترکمنستان از محل خرید گاز به این کشور دریافت کنند.
در مراسم امضای این یادداشت تفاهم، حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در سخنانی، با اشاره به اهمیت صادرات کالا و خدمات برای اقتصاد کشور، واردات کالاهای مصرفی را ظلم به کشور دانست و افزود: با این که این قرارداد جزو وظایف ذاتی وزارت نفت و شرکتهای تابعه نیست اما این مجموعه تلاش می کند از پرداخت وجه نقد به ترکمنستان پرهیز و در ازای آن، صادرات را حمایت کند.
وی افزود: بستر صادرات به ترکمنستان فراهم است و شرکت ملی گاز هم، گاز بهای ترکمنستان را با موافقت شرکت ترکمن گاز در اختیار بانک توسعه صادرات قرار می دهد تا مطالبات صادر کنندگان به این کشور پرداخت شود.
عراقی افزود: طبق توافق با بانک توسعه صادرات، این وجوه قابلیت پرداخت در حسابهای ارزی یا ریالی صادرکنندگان در ایران یا هر کشور دیگر را دارند.
وی گفت: این قرارداد به محض امضا قابلیت عملیاتی شدن را دارد و فقط یک کارگروه مشترک از بانک توسعه صادرات و شرکت ملی گاز ، بر آن نظارت می کند.
علی صالح آبادی مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران هم در این مراسم، با اشاره به رسالت بانک برای حمایت از صادر کنندگان و تشکر از حمایت وزیر نفت از صادرات به ترکمنستان در قالب این قرارداد گفت: طرف ترکمنی علاقه زیادی به استفاده از خدمات فنی و مهندسی ایران دارد و حجم مبادلات گازی دو کشور به 2 تا 3 میلیارد دلار در سال بالغ می شود بنابراین این قرارداد فرصت است برای تبدیل واردات به صادرات و می توان بجای پرداخت گاز بها به ترکمنستان، بهای گاز را به صادر کنندگان به این کشور پرداخت.
وی با بیان اینکه این خبر خوشی برای صادرکنندگان است افزود: شرکتهایی که به دنبال فرصتهای صادراتی هستند می توانند از این موضوع استفاده کنند و بزودی ابعاد این قرارداد و ساز و کار آن برای صادر کنندگان تشریح خواهد شد.
صالح آبادی با اشاره به اینکه صادرات کالا به هر کشور نیازمند بستر بانکی است گفت: ما می توانیم وجوه را به حسابهای آنها نزد بانک یا در خارج واریز و حواله کنیم و می توانیم عملیات نقل و انتقال وجوه را از طریق بانک انجام دهیم ضمن اینکه می توانیم ال سی های بانکهای ترکمنی را پوشش داده و در آن قالب کالا ارسال شود.
وی افزود: بانک توسعه صادرات همچنین می تواند تسهیلات و ضمانت نامه های صادراتی برای صادر کنندگان فراهم کند و خود بانک هم می تواند از منابع خود تسهیلات بیشتری به صادر کنندگان با نرخ سودهای مصوب بانک مرکزی قرار دهد.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران افزود: طبق توافقات سفر اخیر رئیس جمهور به ترکمنستان، حجم مراودات تجاری دو کشور در یک بازه 10 ساله به 60 میلیارد دلار بالغ خواهد شد و لذا این فرصت مناسبی برای همه صادر کنندگان است.
در این مراسم همچنین امانپور مشاور وزیر نفت هم در سخنانی با اشاره به اینکه ایران بیست سال است که از ترکمنستان گاز می خرد گفت: در این سالها گرچه سیاست جمهوری اسلامی ایران این بوده که در برابر بهای گاز وارداتی ، کالا و خدمات به این کشور صادر کند اما متاسفانه این موضوع به دلایل مختلف کمتر محقق شده است.
وی افزود: از زمان آغاز وزارت آقای زنگنه، این موضوع به صورت جدی پیگیری شد و تاکنون هفت برنامه کاربردی برای صادرات کالا و خدمات فنی مهندسی به این کشور برای استفاده از تهاتر تدوین شده است.
وی افزود: برای عملیاتی شدن این کار، لازم بود یک بانک عهده دار کارگزاری خدمات پولی مالی و بانکی شود که این موضوع با استقبال بانک توسعه صادرات، بر عهده این بانک گذاشته شد.
امانپور افزود: همکاری دو کشور در یک افق ده ساله به 60 میلیارد دلار بالغ خواهد شد یعنی می توان 30 میلیادر دلار گاز از ترکمنستان وارد و بجای آن 30 میلیارد دلار خدمات فنی مهندسی و کالا به این کشور صادر کرد که این موضوع به رشد صادرات کشور خواهد انجامید.