* قراردادها براساس مشارکت و سرمایه گذاری درازمدت تنظیم شده است.
رئیس اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی ایران گفت : قراردادهای تنظیم شده با طرف های خارجی در سفر به ایتالیا و فرانسه مشارکتی ، درازمدت ، سرمایه گذاری مشترک ، شراکت در سود و زیان و تولید برای صادرات است.
جلال پور در ادامه نشست تشریح دستاوردهای سفر فعالان اقتصادی به ایتالیا و فرانسه افزود : برخی از قراردادها هم تامین کننده نیازهای اصلی کشور و برای رفاه و امنیت مردم بوده است.
وی با بیان اینکه در دهه های اخیر وابستگی ما به بودجه های نفتی و برداشت از منابع ارزی بیشتر شده و این یک عادت بد هم برای ما و هم برای طرف های اقتصادی ما بوجود اورده است گفت : هر انچه در دهه های اخیر اتفاق افتاده براساس این نگاه بوده است و انچه که در دوران جدید اتفاق خواهد افتاد براساس کارهای پایدار و درازمدت است .
جلالپور به قرارداد شرکت فرانسوی پژو با ایران خودرو اشاره کرد و افزود : در دوران تحریم متوجه شدیم که قراردادی که با پژو داشتیم محکم نبود ولی قرارداد جدید با شرط سرمایه گذاری پژو در ایران ، تولید خودرو مشروط بر اینکه 30 درصد ان صادر شود و نیزحضور پایدار و دراز مدت که اگر تحریمی اتفاق افتاد دو طرف متضرر می شوند تنظیم شده است.
وی به قرارداد خرید هواپیما هم اشاره کرد و گفت : ما سالانه میلیاردها دلار بابت سفرهای هوایی به کشورهای همسایه که گاهی روابط خوبی هم نداریم پرداخت می کنیم که باعث رونق اقتصادی انها شده ایم درحالیکه با این قراردادها کشور بدون هزینه یک دلار یا یورو این حجم از گردش مالی در گردشگری را با فاینانس شرکت مربوطه انجام می شود و بخشی از این درامد به کشور می رسد.
جلال پور با بیان اینکه ساخت قطعات و اورهال کردن هواپیماها را در قرارداد دیده ایم ، افزود : بازکردن فضای هوایی برای کشور ثروت ملی ایجاد می کند و برای ایجاد رقابت در این بخش مسیرهای هوایی باید در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد.
وی درباره پیش بینی وضعیت اقتصادی کشور در سال 95 گفت : اینکه سریع به رفاه برسیم ، بعید است ولی با تحمل و تامل باید به این موضوع نگاه کنیم و در دوران پیش رو حتما روزهای خوبی پیش روی اقتصاد کشور قرار دارد و بار از دوش بخش خصوصی برداشته و حضور فعالان این بخش مثبت تر خواهد شد .
رئیس اتاق ایران افزود : برخی قراردادها چون شرط ما را نپذیرفتند مسکوت ماند و امضا نشد ولی انچه که اتفاق افتاد با تیزبینی و درایت بوده است ، ما تلاش می کنیم که به کشوری مصرفی تبدیل نشویم و خوشبختانه این فضا هم وجود ندارد.
جلال پور گفت : امروز همه کشور چه بخش خصوصی ، دولت و حاکمیت بر این باورند که اشتغال ، تولید ، صادرات ما را به سمت یک کشور تولید محور با اقتصاد مردمی سوق می دهد و این مهم در برنامه ها و تفاهمات اتاق مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه بیش از 80 درصد اقتصاد ما همچنان دولتی است و یک شبه نمی شود ان را تغییر داد ، افزود : در سفر به ایتالیا عمده تفاهم های بعمل امده بین مجموعه های دولتی بود و خیلی قرار نبود بخش خصوصی حضور داشته باشد ولی انچه که در میزگردها با طرف های خارجی مطرح شد قراردادها بین بخش خصوصی با بخش خصوصی بوده است.
رئیس اتاق ایران گفت : سهم بخش خصوصی از قراردادها در ایتالیا 3 قرارداد بود.
جلال پور در خصوص اینکه گفته می شود با جیب خالی قرارداد منعقد شده است و کشور مقروض خواهد شد ، افزود : در این خصوص مراقبت ها و دقت لازم در قراردادها بعمل امده است و این دقت را داریم که کشور در قراردادهایی که منعقد شده است مقروض بدون نتیجه نشود.
وی گفت : هدف ما بکارگیری ظرفیت ها برای تولید و اشتغال و توسعه است و لذا خروج از رکود و رونق اقتصادی ، ایجاد اشتغال و توسعه پایدار با اتکا به مردم محور تصمیمات در کشور است و لذا در قراردادها دیده شده است که از محل قراردادها و نه از محل دیگری ، به تعهدات عمل شود.
جلال پور با بیان اینکه ایرباس برای اولین بار خودش فاینانس کرده است ، افزود : اگر ما پول می بردیم جای نگرانی داشت ولی عملا خارجی ها خودشان ضامن خودشان هستند که در نوع خود می تواند برای ایران خوب باشد.
وی گفت : سرمایه گذاری خارجی تیغ دولبه است بطوریکه در برخی کشورها موفق بوده و برخی دیگر را به فلاکت رسانده است و لذا ما حتما در سرمایه گذاری ها بایدها و نبایدها داریم به این صورت که در برخی حوزه ها پذیرش سرمایه زیر 50 درصد ، در برخی بالای 50 درصد ، در برخی اصلا نخواهیم داشت و در برخی موارد 100 درصد سرمایه گذاری خارجی خواهیم داشت .
جلالپور افزود : در جذب سرمایه گذاری خارجی باید دقت کنیم و کاری کنیم که لبه رونق سرمایه به کشور ما برسد.
وی درخصوص نفوذ خارجی هم گفت : مسئله نفوذ مد نظر همه ما است بویژه در بخش های اقتصادی که خیلی ملموس نیست ما بعنوان اتاق دقت لازم و کافی را داریم.
رئیس اتاق ایران افزود : ارزش قراردادها و تفاهمات ناشی از سفر به ایتالیا و فرانسه طبق اطلاعات غیر رسمی بالغ بر 50 میلیارد دلار بوده است.