یادداشت؛
بینالمللیشدن جشنواره فیلم فجر در دهه 70
بخش بین الملل در دهه هفتاد به جشنواره فیلم فجر اضافه شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ بهمن هفتاد جشنواره فیلم فجر وارد دهمین دوره برگزاریاش شد، در این دوره «خانه خلوت» مهدی صباغ زاده و «مسافران» بهرام بیضایی از مهمترین فیلم های به نمایش در آمده بودند.
در دهمین دوره جشنواره فیلم فجر رخشان بنی اعتماد برای کارگردانی فیلم «نرگس»، علیرضا داوود نژاد برای تهیه فیلم «نیاز»، فرامرز صدیقی برای بازی در فیلم «دادستان» و جمیله شیخی برای بازی در «مسافران» سیمرغ بلورین را دریافت کردند.
یازدهمین جشنواره فیلم فجر یکی از خاطره انگیزترین فیلم های تاریخ سینما را در دل خود داشت؛ «از کرخه تا راین» ابراهیم حاتمی کیا با موسیقی زیبایش که ساخته مجید انتظامی بود و سوژه ای که به زندگی جانبازان شیمیایی اشاره کرده بود توانست علاوه بر جلب رضایت مخاطبان برنده دو سیمرغ و کاندیدای پنج سیمرغ شود.
«یکبار برای همیشه» سیروس الوند، «شرم صبح روز بعد» کیومرث پوراحمد، «سارا» داریوش مهرجویی و «سایههای هجوم» احمد امینی از دیگر فیلم های خوب سیمرغ یازدهم بودند.
ابراهیم حاتمی کیا برای تهیه «از کرخه تا راین»، سیروس الوند برای کارگردانی «یک بار برای همیشه»، فرامرز قریبیان برای بازی در «بندر مه آلود» برنده سیمرغ بلورین این دوره شدند.
موسیقی فیلم سینمایی «ازکرخه تا راین» ساخته مجید انتظامی نیز توانست نظر بسیاری از مخاطبان و منتقدان سینما را به خود جلب کند و تحولی در موسیقی آثار سینمایی به وجود بیاورد.
دوازدهمین جشنواره فیلم فجر را میتوان عرصه شکوفایی بیشتر جوانان آن دوره سینما دانست، «حماسه جنون» جمال شورجه، «روز فرشته» بهروز افخمی، «تیک تاک» محمدعلی طالبی و «همسر» مهدی فخیم زاده از بهترین فیلم هایی بودند که در این دوره حضور داشتند.
در این دوره داوران هیچ فیلمی را شایسته سیمرغ ندانستند؛ اما محمد بزرگ نیا برای کارگردانی «جنگ نفتکش ها» و عزت الله انتظامی برای بازی در «روز فرشته» برنده سیمرغ بلورین شدند.
سیزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر بر اساس روال جشنواره های گذشته برگزار شد؛ نکته ای که با بررسی آثار ارائه شده در این سالها به چشم می خورد، ارتقا سطح کیفی و فنی فیلم ها بود.
«روز واقعه» شهرام اسدی، «پری» داریوش مهرجویی، «کیمیا» احمدرضا درویش، «روسری آبی» رخشان بنی اعتماد، «خلع سلاح» علیرضا داوود نژاد و «حمله به اچ 3» شهریار بحرانی از مهم ترین فیلمهای این دوره بودند.
در این دوره بنیاد سینمایی فارابی برای فیلم سینمایی «روز واقعه»، داریوش مهرجویی برای کارگردانی «پری» و خسرو شکیبایی برای بازی در «کیمیا» سیمرغ بلورین دریافت کردند.
چهاردهمین جشنواره فیلم فجر اسفند 74 برگزار و بخش بین الملل برای اولین بار به جشنواره اضافه شد.
در این دوره فیلم های «پدر» مجید مجیدی، «خواهران غریب» کیومرث پور احمد، «سفر به چزابه» رسول ملاقلی پور و «بازمانده» سیف الله داد از بهترین آثار بودند و در نهایت مرکز گسترش سینمای هنر و تجربه برای تهیه فیلم «پدر»، کیومرث پور احمد برای کارگردانی فیلم «خواهران غریب»، محمد کاسبی برای بازی در فیلم «پدر» و فاطمه گودرزی برای بازی در فیلم «غزال» موفق به دریافت سیمرغ بلورین شدند.
در کل مهمترین دستاورد این چند دوره را می توان اضافه شدن بخش بین الملل به جشنواره فیلم فجر دانست که اهداف والایی داشت، اما به مرور به دلیل بی توجهی مسئولان دچار افت و از اهدافش دور شد.
یادداشت از: سحر قناعتی