۲۷ روز از رسانه ای شدن نامه چهار وزیر اقتصادی دولت به رییس جمهور می گذرد نامه ای که در این یک ما،ه نقل محافل رسانه ای بود و بازتاب های زیادی در عرصه مدیریتی و رسانه ای داشت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، در یکی از بخش های برنامه صبحگاهی رادیویی "پیک بامدای" امروز آمده است: لپ کلام در نامه چهار وزیر کابینه به رئیس جمهور، اوضاع بد بخش تولید به ویژه بخش های مرتبط با بورس مثل پتروشیمی و خودرو بود.
هر یک از رسانه ها بعد از علنی شدن این نامه از ضعم خود تحلیل کردند؛ برخی ها گفتند که این نامه، نشانه وجود اختلاف نظر بین تیم اقتصادی دولت است و برخی هم از این نامه، به زنگ هشدار اقتصاد یاد کردند.
تعدادی از نمایندگان مجلس نیز از صراحت و پیگیری این وزرا در قالب نامه تقدیر کردند، اماسخنگوی دولت گفت بهتر بود این نامه "مهر محرمانه" می خورد تا منتشر نشود.
در این میان اما، با سخنان عجیب مشاور رییس جمهور هفته گذشته یکبار دیگر، این نامه بر سر زبان ها افتاد.
اکبر ترکان گفته بود وزرا به دنبال دنبال رانت خوراک ارزان برای پتروشیمی بودند چون هریک به نحوی به این پتروشیمی ها متصل بودند: وزیر اقتصاد برای بالا رفتن شاخص بورس،وزیر صنعت به علت علاقه شخصی و وزرای رفاه و دفاع به علت داشتن شرکت های متعدد پتروشیمی.
ترکان، این سوال رو مطرح کرده بودند که مگه مگر چه کسی از پول مفت بدش میآید؟ بعد از این سخنان برخی رسانه ها عنوان کردن که مشاور رییس جمهور وزرا رو به رانتخواری متهم کرده اما واکنش سخنگوی دولت به سخنان مشاور رئیس جمهور جالب بود. نوبخت گفت: مواضع شخصی را نباید در مصاحبه ها به نام مقام دولتی منتشر کرد و هر موضوعی در باره این نامه مطمئنا از طریق سخنگو مطرح می شود.
حالا با تمام انتقادهایی که برخی افراد از نامه چهار وزیر کردن و سخنگوی دولت هم عنوان کرد این نامه فقط مربوط به بورس و شاخص های آن می شود و نباید آن را به تمام بدنه اقتصاد کشور تعمیم داد.
بانک مرکزی هم البته نامه چهار وزیر رو تایید کرده است. در آخرین گزارش بانک مرکزی از شاخص های کلان اقتصادی آمده است: بررسی شاخصهای کلیدی بورس اوراق بهادار نشان میدهد که در تداوم روند رکـودی ایـن بـازار که از دی ماه سال 92 آغاز شده است، در سهماهه نخست سال 94 چهار متغیـر اصـلی ایـن بـازار شامل: شاخص کل، ارزش بازار، ارزش معاملات و تعداد خریداران بهترتیب بـا 12.6، 19.8، 62.2 و 20.6 درصد کاهش نسبت به سه ماهه نخست سال 93 همراه بودهاند که نشانگر تداوم وضعیت رکودی بـازار و عدم اشتغال آفرینی است.
بانک مرکزی در گزارش خود تاکید کرده است شـرایط رکـودی حـاکم بـر برخـی از بازارهـا و چـرخش نامناسب نقدینگی، کاهش قیمت جهـانی نفـت و برخـی از کالاهـای صـادراتی، افـزایش نـرخ خـوراک شرکتهای پتروشیمی در بودجه سـال 94، ابهـام در نحـوه تعامـل وزارت نفـت و پالایشـگاههـا در خصوص تعیین نرخ خوراک تحویلی و فرآوردههای نفتی تولیدی از مهمترین دلایل وضـعیت نامناسـب شاخصهای عملکردی بازار سرمایه است.
اما مهر تایید گزارش بانک مرکزی بر نامه چهار وزیر از اونجا اهمیت دارد که به اعتقاد اقتصاددان ها، بورس آیینه و دماسنج کل اقتصاد کشور است.
محمد رضا پورابراهیمی عضو شورای پول و اعتبار در این باره گفت: هرگونه ایجاد اشکال در بورس، تاثیر مستقیم در شاخص های دیگر اقتصاد دارد.
اگرچه تب بازار سرمایه درست بعد از رونمایی از بسته جدید ضد رکودی توسط رییس جمهور اندکی التیام یافت اما کاهش 200 واحدی شاخص کل در هفته گذشته نشان داد که تالار شیشه ای هنوز ترک های عمیقی دارد؛ ترک هایی که بعد از نامه چهار وزیر در گزارش بانک مرکزی هم به خوبی نمایان شد و به اعتقاد کارشناسان تنها در صورت برداشتن گام های عملی برای خروج از رکود بهبود پیدا می کند.
قرار است بسته جدید ضد رکودی دولت کمتر از یک هفته دیگر به مرحله اجرا برسد باید دید، قفل رکود و شرایطی که برخی وزرا و حالا بانک مرکزی هم نسبت به آن هشدار داده اند با کلید بسته جدید باز می شود؟