پخش زنده
امروز: -
کشورهای عربی در حال از سرگیری روابط خود با سوریه هستند و دیدار وزیر امور خارجه سوریه با همتایان عرب خود در نیویورک زمینه بازگشت این روابط را فراهم کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ کشورهای عربی در حال از سرگیری روابط خود با سوریه هستند و دیدار وزیر امور خارجه سوریه با همتایان عرب خود در نیویورک زمینه بازگشت این روابط را فراهم کرد.
روزنامه «الاخبار» لبنان در یادداشتی به قلم «علاء حلبی» به سفر وزیر امور خارجه سوریه به عربستان سعودی اشاره کرد و نوشت: «فیصل مقداد» وزیر امور خارجه سوریه در صدر هیئتی وارد شهر جده عربستان سعودی شد. از زمان قطع روابط دو کشور در سال ۲۰۱۱ این نخستین سفر وی به عربستان است که برای دیدار با مقامهای سعودی راهی آنجا شده است. این سفر دو روز پیش از برگزاری نشست وزیران امور خارجه «شورای همکاری خلیج (فارس)» مصر، اردن وعراق صورت گرفت که با هدف بازگشت سوریه به «اتحادیه عرب» برگزار میشود که قرار است ماه آینده ریاض میزبان اجلاس آن باشد.
مسائل مختلف در دستور مذاکره وزیر امور خارجه سوریه با مسئولان سعودی قرار دارد که تلاش برای حل بحران سوریه از جمله آنهاست. هزمان با سفر المقداد به ریاض، هیئتی ایرانی نیز عازم ریاض شده است تا درباره اتخاذ گامهای لازم برای بازگشایی سفارتخانههای دو کشور گفتگو کند. همچنین، قرار است در سفر وزیر امور خارجه سوریه به عربستان درباره سفر آتی وزیر امور خارجه عربستان به دمشق نیز مذاکره صورت گیرد. عربستان اکنون درصدد بازگرداندن سوریه به اتحادیه عرب است.
در همین حال، قرار است چند روز دیگر وزیر امور خارجه سوریه عازم الجزایر و تونس شود تا هر سه کشور بهطور رسمی از سرگیری روابط خود را اعلام کنند. پیش از این، تونس «محمد المهذبی» را بهعنوان سفیر خود در دمشق معرفی و استوار نامه او را به دمشق ارسال کرد تا اقدامات لازم برای گشودن سفیر این کشور در دمشق طی روزهای آینده آغاز شود. بعد از زلزله اخیر ترکیه و سوریه، قیس سعید رئیس جمهور تونس گشایش در رویکرد خود در قبال سوریه را آغاز کرد. پس از آن بود که ریاست جموری تونس با صدور بیانیهای از مواضع سوریه قدردانی کرد و روابط تاریخی دو کشور را متذکر شد، روابطی که در زمان ریاستجمهوری «منصف مرزوی» رئیس جمهور پیشین تونس که وابسته به اخوانالمسلمین بود، قطع شده بود. پس از وی، اما «الباجی قائد السبسی» رئیس جمهور بعدی تونس سال ۲۰۱۵ تصمیم به گشودن دفتر اداره امور کنسولگری در سوریه برای ارائه خدمات به اتباع تونس در این کشور گرفت. همچنین، همکاری دو کشور در زمینه مبارزه با تروریست در سایه وجود شمار زیادی از عناصر جهادی تونسی در سوریه آغاز شد. قیس سعید در تبلیغات انتخابات خود وعده داده بود که روابط با سوریه را از سر بگیرد. البته، وعده تبلیغی وی بهعلت خواستهها و تمایلات زیاد مردمی مطرح شد. پس از تونس، مغرب تقریبا تنها کشور در منطقه مغرب عربی است که روابط آن با سوریه از سر گرفته نشده است. محافل مطلع در مغرب این موضع آن را بهعلت مخالفت واشنگتن میدانند، موضعی که مغرب بر اساس آن عمل میکند. البته، مسائل دیگر نیز دراینباره، مطرح است مانند روابط تنگاتنگ سوریه با الجزایر که با مغرب درباره صحرای غربی دچار اختلاف است.
قرار است روز جمعه وزیران امور خارجه اعضای کشورهای شورای همکاری بعلاوه عراق، اردن و مصر تشکیل جلسه دهند و موضوع از سرگیری روابط با سوریه و بازگشت آن به اتحادیه عرب را بررسی کنند. دراینباره، کویت اعلام کرد که از هر تصمیمی عربی درباره سوریه استقبال خواهد کرد که به نظر میرسد نشانهای از تغییر در مواضع آن درباره سوریه باشد.. دوحه نیز اعلام کرد در حال بررسی موضع خود درباره دعوت از سوریه برای بازگشت به اتحادیه عرب است. قطر البته، اعلام کرد که عواملی که سبب شد روابطش را با سوریه قطع کند همچنان به قوت خود باقی است. با وجود مخالفت ضمنی قطر با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، فضای عمومی تحولات سیاسی در منطقه عربی حاکی از وجود اجماع تقریبی درباره بازگشت سوریه به این اتحادیه است که دراینباره، قطر در موضع خود تنها باقی خواهد ماند بهویژه اینکه این تحرکات عربی همسو با مواضع ترکیه درباره سوریه و برای بازگرداندن روابط با آن به وضع طبیعی و رها شدن از تبعات بحران سوریه که دامن گیر آنکارا است، صورت میگیرد که شریک راهبردی قطر بهشمار میرود.
در حالی که آمریکا برای جلوگیری از عادیسازی روابط کشورهای عربی با سوریه بهشمار میرود، نیویورک محلی برای یکی از مهمترین دیدارهای وزیران امور خارجه کشورهای عربی با همتای سوری خود بود. پارسال فیصل مقداد که برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک عزیمت کرده بود با برخی از وزیران امور خارجه کشورهای عربی دیدار کرد که زمینه بازگشت روابط بین این کشورها با سوریه را فراهم کرد.