پخش زنده
امروز: -
حزب محافظه کار انگلیس، اعلام کرد لیز تراس به عنوان رئیس جدید این حزب انتخاب شد و جایگزین بوریس جانسون نخست وزیر این کشور خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از لندن، حزب محافظه کار انگلیس اعلام کرد: لیز تراس (Mary Elizabeth Truss) به عنوان رئیس جدید این حزب انتخاب و جایگزین بوریس جانسون نخست وزیر این کشور شد. نتیجه رای دهی حدود ۱۷۲ هزار عضو حزب حاکم محافظه کار، عصر امروز اعلام و الیزابت تراس، با اندکی بیش از ۸۱ هزار رای رهبر جدید این حزب و نخست وزیر بعدی حدود ۶۷ میلیون انگلیسی شد.
بعد از هفتهها رقابت درون حزبی تفرقهافکنانه و تند که لیز تراس و ریشی سوناک در مقابل هم داشتند، فرایند تعيين جايگزين بوریس جانسون امروز به پايان رسيد.
جناح بندی در درون حزب حاکم محافظه کار انگلیس برای به دست گرفتن رهبری این حزب و همچنین کلید دفتر نخست وزیری طی روزهای گذشته تا به امروز به اوج خود رسیده بود و تحلیلگران آنرا به یک جنگ تمام عیار داخلی درون حزبی بر سر کرسی نخست وزیری تعبیر کردند. (جزئیات بیشتر)
بعد از اعلام رأی تمام اعضاي حزب محافظهکار در سراسر بریتانیا (شامل انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی) درباره نامزد موردنظر خود برای تصدی سمت نخست وزیری، فرد پیروز فردا سهشنبه به اسکاتلند میرود تا با ملکه انگلیس دیدار و توسط او مامور تشکیل دولت شود.
همانگونه که در نظرسنجیها نشان داده بود، لیز تراس وزیر خارجه انگلیس از ریشی سوناک وزیر خزانه داری مستعفی دولت جانسون پیش افتاد و اعضای حزب حاکم، لیز تراس را به رهبری این حزب و مقام نخست وزیری انگلیس رساندند.
تراس هفتاد و هشتمین نخست وزیر انگلیس است، اما از آنجایی که شماری از نخست وزیران پیشین انگلیس، چند بار به این مقام دست یافته اند، وی پنجاه و ششمین فردی است که نخست وزیر این کشور میشود.
تراس ۴۷ ساله، که مدتها قبل از استعفای بوریس جانسون از نخست وزیری، به عنوان جایگزین بالقوه او در نظر گرفته میشد، امروز سکاندار هدایت انگلیس شد و چهارمین نخستوزیر این کشور از حزب محافظهکار از زمان انتخابات سال ۲۰۱۵ است. تراس همچنین پس از مارگارت تاچر و ترزا می، سومین نخست وزیر زن در انگلیس است. جانسون بعد از ماهها رسوایی، در جولای سالجاری مجبور به استعفا شد.
لیز تراس که به گفته خودش در آغاز جوانی چپگرا بود چندی بعد به راست پیچید و از سال ۲۰۱۰ به عنوان نماینده حزب محافظه کار از حوزه جنوب غرب نورفولک (Norfolk) وارد مجلس عوام انگلیس شد. وی مدتی معاون وزیر در امور زنان و برابری بود و از سال ۲۰۲۱ به عنوان وزیر خارجه دولت جانسون منصوب شده است.
لیز تراس مدتی در شرکت نفتی شل، اندیشکده رفورم (Reform) و به عنوان معاون وزیر آموزش، معاون وزیر محیط زیست، مواد غذایی و مناطق روستایی، معاون وزیر دادگستری، لرد خزانه داری (به عنوان دومین زن به عنوان لرد خزانه داری در تاریخ یکهزار ساله این سمت)، وزیر توسعه بین الملل و مذاکره کننده ارشد انگلیس با اتحادیه اروپا، کار کرده و از هواداران ادامه عضویت انگلیس در اتحادیه اروپا بود، اما پس از اعلام نتیجه همه پرسی خروج این کشور از اتحادیه اروپا، موسوم به برگزیت (Brexit)، با این اتحادیه مخالفت میکند.
بررسی رفتارهای انگلیس به ویژه در حوزه سیاست خارجی پس از پایان جنگ جهانی دوم نشان میدهد، این کشور سیاست خارجی مستقلی ندارد و رویه این کشور، پیروی از سیاستهای خارجی آمریکاست. بدین ترتیب، در دوران نخست وزیری لیز تراس، که به جناح راست افراطی حزب حاکم محافظه کار نزدیکتر است، در مقایسه با دوران بوریس جانسون نخست وزیر پیشین، بعید است تغییری جز در مسیر این حزب به سوی خواست جناح راست افراطی این حزب دیده شود.
همچنین درباره غرب آسیا ادامه سیاستهای آمریکاپسند حزب محافظه کار، ازجمله درباره جمهوری اسلامی ایران، مورد انتظار است.
حمایت از سیاستهای جنگ افروزانه آمریکا به ویژه در خاورمیانه، حمایت همه جانبه از رژیم صهیونیستی و سیاستهای خصمانه علیه ایرانیان، ادامه خواهد یافت مگر اینکه مواضع در قبال آمریکا و ایران با دستور مربوط از واشنگتن به لندن ابلاغ شود.
نخست وزیر جدید انگلیس هم همچون اسلاف خود، اخیرا در نامهای خطاب به دوستان رژيم صهيونيستي در حزب محافظه کار انگلیس، گزارش برنامههای ضد ایرانی خود را در پشتیبانی از رژیم اشغالگر قدس شرح داد و همه گزینه هایش را روی میز نهاد و برای ایران، خط و نشان کشید.
لیز تراس در حالی نخست وزیر انگلیس شد که این کشور در انبوهی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی به ویژه بحران انرژی و پیامدهای آن گرفتار است و او وارث تورم بیش از چهل درصدی است و براساس نظرسنجیهای منتشر شده در انگلیس ۷۵ درصد از مردم این کشور میگویند وی هیچ برنامه مشخصی به منظور کمک به مردم در بحران گرانی فعلی ندارد.
روزنامه دیلی میرور نوشت: سه میلیون خانوار دیگر انگلیسی در پی بحران گرانی هزینههای زندگی در معرض فقر مطلق و ناامید از برنامههای حمایتی دولتند.
تورم در انگلیس از ماه پیش اعلام شد به بیش از ۱۰ درصد رسیده است و شماری از کارشناسان معتقدند در سال آینده به ۲۲ درصد هم خواهد رسید؛ براساس گزارش پژوهشکده "بنیاد قطعنامه" (Resolution Foundation) در انگلیس، امسال و سال آینده، ۱۰ درصد از درآمد خانوارهای این کشور کم میشود که معادل ۳ هزار پوند در سال است و بدین ترتیب، بدترین شرایط برای معیارهای زندگی در انگلیس، در یکصد سال اخیر حاصل خواهد شد.
در این گزارش آمده است سه میلیون خانوار دیگر در دو سال آینده بر شمار خانوارهای دچار فقر مطلق افزوده خواهد شد و شمار افراد دچار فقر مطلق از ۱۱ میلیون نفر در انگلیس به ۱۴ میلیون نفر خواهد رسید.
نخست وزیر جدید انگلیس، مسیر سنگلاخی در پیش دارد و یک اقتصاد پر چالش با افزایش هزینههای انرژی را به ارث برد. در حال حاضر تورم در انگلیس در بالاترین سطح ممکن طی چهار دهه قرار دارد.(بیشتر بدانید)