پخش زنده
امروز: -
مسئولان بهداشتی میگویند رعایت موارد بهداشتی در کنار واکسیناسیون موثرترین راه برای مقابله با بیماریهای ویروسی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ در سایه رعایت موارد بهداشتی، امسال خبری از شیوع آنفلوانزا نیست، مسئولان بهداشتی میگویند رعایت موارد بهداشتی در کنار واکسیناسیون موثرترین راه برای مقابله با بیماریهای ویروسی است.
آنفلوانزا چیست؟
آنفلوانزا بیماری واگیردار است که توسط نوعی ویروس ایجاد میشود. این ویروسها در پرندگان و پستانداران بیماری ایجاد میکند؛ که در ریه قرار می گیرد.
این بیماری باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد ناگهانی، درد ماهیچه، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود. سه نوع از ویروس آنفلوانزا به نامهای آ (A)، ب (B)، ث (C) وجود دارد. نوع آ در انسان و حیوانات، نوع ب در انسان و پستانداران و نوع ث فقط در انسان دیده میشود.
در حالت معمولی دورهٔ بیماری ۳ تا ۴ روز است. بیماری آنفلوانزا یک عفونت تنفسی کوتاهمدت، ولی تا اندازه شدید را در همه افراد، به ویژه بالغین ایجاد میکند و در افراد سالمند و کودکان و افراد دارای بیماری زمینه قلبی-تنفسی، تهدیدکننده است و اگر کنترل نشده و تحت نظر گرفته نشود، ممکن است منجر به مرگ شود.
افرادی که در معرض آنفلوانزا هستند
بیماریهایی چون قلبی، ریوی، کلیوی، دیابت، آسم، بارداری و کهنسالی امکان مبتلا شدن افراد به آنفلوانزا را افزایش میدهند. همچنین کودکان به علت سیستم دفاعی ضعیف بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند. چون این ویروس از طریق تنفسی انتقال مییابد در مکانهای عمومی امکان انتقال آن بیشتر است. آلودگی از انسان به انسان است و از پرندگان به انسان، یا از تخممرغ به انسان نمیباشد.
علائم بیماری آنفلوانزا
تب و سرفه معمولترین نشانههای این بیماری است. علائم بیماری میتواند خفیف یا شدید باشد. تب و لرز، سردرد، دردهای عضلانی از جمله کمردرد، خستگی، سرفه (که ممکن است با خلط همراه باشد)، گلودرد، ایجاد زخمهایی داخل دهان-بینی-روی سطح پوست، خشونت صدا، استفراغ و حالت تهوع، خارش بدن و کوفتگی از علایم شایع بیماری هستند. این علائم معمولاً دو روز پس از مواجهه با ویروس بروز میکنند و معمولاً کمتر از یک هفته باقی میمانند. با این حال سرفهکردن ممکن است بیش از دو هفته مشاهده شود. آنفلوانزا در تمام سنین به غیر از دوران شیرخوارگی دیده میشود. حالت تهوع و استفراغ ممکن است در کودکان مشاهده شود، اما در بزرگسالان متداول نیست. شیوع ناگهانی انواع مختلف آنفلوانزا تقریباً در فصلهای سرد سال رخ میدهد و شدت آنها متفاوت است. علایم مشابه سرماخوردگی به همراه درد عضلانی و بیحالی، در حدی که بیمار توان بیرون آمدن از تخت را ندارد، از علایم تفریق آنفلوانزا از دیگر بیماریهای تنفسی عفونی است. تقریباً ۳۳٪ از افراد مبتلا به بیماری آنفلوانزا فاقد علائم این بیماری هستند.
پدیداری علائم آنفلوانزا ممکن است یک یا دو روز پس از ابتلا بهطور کاملاً ناگهانی آغاز شود. معمولاً لرز و بدن درد نخستین نشانهها هستند، اما بروز تب نیز از علائم رایج در آغاز ابتلا به بیماری است و دمای بدن به بازهٔ ۳۸ تا ۳۹ درجهٔ سانتیگراد (حدود ۱۰۰ تا ۱۰۳ درجهٔ فارنهایت) میرسد. بسیاری از افراد به اندازهای بیمار میشوند که چندین روز در بستر میمانند، و دردها و تیر کشیدنهایی را در سراسر بدن خود تجربه میکنند که در پشت بدن و پاها دردناکترند.
پیشگیری و درمان
شستن مکرر دستان سبب کاهش خطر عفونت میشود، زیرا ویروس توسط صابون غیرفعال میشود. استفاده از ماسک پزشکی نیز مفید است. بجز رعایت اصول بهداشتی، یکی از مهمترین توصیههای پزشکان در مورد پیشگیری از ابتلا به این ویروس، تزریق واکسن است. بسیاری از واکسنها تأثیر دورهای دارند، زیرا این ویروس تغییراتی در ساختار آنتیژنی خود، که ممکن است به صورت خفیف یا شدید باشد، ایجاد میکند. بهترین زمان برای تزریق واکسن، اواخر فصل تابستان میباشد.
بیشتر بخوانید: