پخش زنده
امروز: -
در آستانه برگزاری رزمایش نظامی ناتو و اوکراین در آبهای دریای سیاه، تنش نظامی بین روسیه و ناتو به رهبری آمریکا، به اوج رسیده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ازمسکو؛ در آستانه برگزاری رزمایش نظامی ناتو و اوکراین در آبهای دریای سیاه، تنش نظامی بین روسیه و ناتو به رهبری آمریکا، به اوج رسیده است.
نقطه غیر قابل برگشت؛صف آرایی ناتو و کرملین
سه روز مانده به برگزاری رزمایش بزرگ آبی - خاکی ناتو و اوکراین، که قرار است به مدت دو هفته ادامه پیدا کند، تحرکات رزمی آمریکا، انگلیس و اوکراین نیز به شدت افزایش یافته است
تحرکات اخیر در آبهای دریای سیاه و کشورهای هم مرز با روسیه، خشم مسئولان این کشور را برانگیخته و مقامات روسی به آمریکا و کشورهای غربی درباره عواقب و پیامدهای هرگونه ماجراجویی در منطقه هشدار دادهاند.
ماکسیم خادارنکوف، تحلیلگر امور دفاعی با اشاره به اینکه برگزاری رزمایش مشترک دریایی ناتو و اوکراین، تنش دریایی بین روسیه و ناتو را به شدت افزایش خواهد داد، گفت: هدف این رزمایش، تمرین حمله برقآسا و اشغال شبهحزیره کریمه است.
ایگور کوناشنکوف، سخنگوی رسمی وزارت دفاع روسیه نیز اظهارداشت: آمریکا و ناتو قصد دارند در پوشش رزمایش نظامی، اوکراین را به تسلیحات مدرن مجهز و این کشور را برای حمله قریب الوقوع به شبه جزیره کریمه آماده کنند.
گزارش اختصاصی از مسکو ؛ اوج گیری تنشها
ورود ناوشکن انگلیس به حیاط خلوت کرملین
در همین حال ورود غیرقانونی یک فروند ناوشکن انگلیسی به آبهای سرزمینی روسیه در روزهای اخیر، که به شلیک اخطار از سوی ناوهای جنگی و هواپیماهای سوخوی روسی منجر شد، تنش در این منطقه راهبردی به بالاترین حد ممکن رسیده است.
ویکتور لیتوفکین کارشناس مسائل نظامی درباره این اقدام ناو انگلیسی گفت: ناوچه انگلیسی به دنبال محک زدن آمادگی دفاعی روسیه بود، اما شلیکهای اخطار از سوی ناو جنگی و هواپیماهای سوخو روسی به آنها فهماند که نباید اراده و جدیت روسیه را آزمایش کنند.
دریای سیاه؛ میدان بازی بزرگ
وزارت دفاع روسیه نیز با هشداری شدیداللحن آمریکا و ناتو را از انجام اقدامات تحریکآمیز که احتمال وقوع جنگ در دریای سیاه را افزایش میدهد، دست بردارند.
سرگئی شایگو وزیردفاع روسیه هم در کنفرانس امنیت بینالملل، که با حضور وزرای دفاع، روسای ستادهای کل و مقامات عالی رتبه نظامی ۱۰۸ کشور در مسکو برگزار شد، به ناتو و کشورهای اروپایی هشدار داد، از تداوم اقدامات خصمانه ضد روسیه پرهیز کنند.
سرگئی شایگو گفت: برخی کشورهای اروپایی علاقمند به درگیری با روسیه هستند، اما باید توجه کنند که درگیری با روسیه، پیامدهای وخیمی برای مهاجمان در پی خواهد داشت.
شبه جزیره کریمه ؛پاشنه آشیل ناتو
از سال ۲۰۱۴ میلادی که شبهجزیره کریمه پس از رفراندوم عمومی دوباره به خاک روسیه ملحق شد، این منطقه راهبردی پیوسته شاهد تنش و درگیری گاه و بیگاه و بهانهای برای تقویت حضور نظامی آمریکا و ناتو در کشورهای هممرز با روسیه و نیز وضع تحریمهای ضد روسی از سوی آمریکا و اروپا بوده است.
در شرایطی که تنشها بین روسیه و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به اوج خود در ماههای اخیر رسیده است، روسیه بیش از ۱۰ ناو جنگی و ناوچههای موشک انداز را برای شرکت در رزمایش بزرگ از دریای خزر به دریای سیاه منتقل کرده است. در رزمایش واحدهای دریایی روسیه در دریای سیاه، چندین فروند هواپیمای نظامی و بالگرد، مجموعههای پدافند هوایی شرکت میکنند.
نقطه غیر قابل بازگشت؛ گذر از جنگ سرد
تنشهای اخیر میان روسیه و غرب بویژه در یک ماه اخیر به نقطه بی سابقهای رسیده است. آنطور که طرف غربی مشتمل بر اتحادیه اروپا و آمریکا مدعی شدهاند، عمده این اختلافات به مساله تنشها در منطقه «دونباس» واقع در شرق اوکراین و موضوع شبه جزیره کریمه و مساله «الکسی ناوالنی» رهبر مخالفان دولت روسیه باز میگردد که حواشی مختلفی نیز برای مسکو ایجاد کرده است. البته اختلافات گذشته میان دو طرف مانند ادعاهای طرف غربی مبنی بر دخالت مسکو در انتخابات، تلاش برای بمبگذاری تروریستی در جمهوری چک و … نیز در این میان وجود دارد.
اما آنچه این اختلافات چند ساله را بیشتر حائز اهمیت کرده، مساله اخراج دیپلماتهای روسیه از کشورهای اروپای شرقی مانند جمهوری چک، لهستان، اوکراین، استونی، لتونی و لیتوانی است؛ یعنی همان کشورهایی که سالهاست اتحادیه اروپا و ناتو برای عضویت آنها در بلوک خود تلاش کرده و هدف از این اقدام نیز ایجاد پیوستگی در قلمرو اعضای ناتو در دریای سیاه است.
نگرانی غرب از حفره امنیتی بزرگ
علیرغم این تلاشهای ناتو و بر فرض ایجاد پیوستگی در بلوک این پیمان نظامی در برابر روسیه، در منطقه دیگر مشترک میان روسیه و اعضای ناتو، یعنی دریای بالتیک حفره امنیتی بزرگی در میان اعضای طرف غربی وجود دارد و آن جایی نیست جز منطقه استراتژیک «کالینینگراد»!
تنشها و اختلافات بین روسیه و اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۴ و با روی کار آمدن دولت غرب گرا در کی یف و سرنگونی حکومت نسبتا طرفدار کرملین در اوکراین آغاز شده و تشدید شد.
روسها هیچگاه نقش اروپا در سرنگونی حکومت ویکتور یانوکوویچ در اوکراین که سیاستمداری متمایل به روسیه بود را فراموش نمیکنند و در مناسبتهای مختلف این موضوع را به طرفهای اروپایی یادآوری میکنند.
آنچه قابل تامل است این تنش و صف بندیهای سیاسی اکنون به صف بندی های نظامی تبدیل شده است و حوزه بالتیک و دریای سیاه روزهای پر آشوبی را طی می کند.