مرمت ساباط تاریخی احمدی توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری دزفول آغاز شد .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، شهردار دزفول گفت : این ساباط یکی از زیباترین ساباطهای دزفول است که دارای سه ورودی است و همین ویژگی این بنا را از سایر ساباطهای بافت کهن این شهرستان متمایز می کند .
محمدعلی دوائیفر افزود: شهرداری دزفول در راستای استحکام بخشی این بنای تاریخی پس از تهیه طرح مرمت اقدام به مرمت آن کرده است.
وی گفت : این پروژه شامل حذف الحاقات سیمانی، مرمت قسمتهای فرسوده، بازسازی بخشهای تخریب شده و استحکامبخشی و تثبیت جداره بیرونی ملک مجاور ساباط است که توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری دزفول و با نظارت اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اجرا میشود.
دوائیفر افزود : توجه ویژه به ابنیه و ساباطهای تاریخی بافت کهن دزفول یکی از اولویتهای این شهرداری است.
ساباط یا سابات یا صاباط یا سعباط از ویژگیهای معماری زیستبومهای گرمسیر و کویری است. این آثار تاریخی در ایران در استانهایی مانند یزد، کرمان، اصفهان، خوزستان، خراسان جنوبی و ... یافت میشوند.
همچنین گفته شده که ساباط از واژه سایه باد گرفته شده، زیرا این بنا سایه و باد را برای مردم در گرمای تابستان فراهم میکردند .
از کارکردهای سابات پدیدآوردن سایه و جایگاهی خنک برای رهگذران است. این سازه به علت نیمه پوشیده بودن در تابستان به پدید آمدن کوران هوا میانجامد که هوای درون سابات را از بیرون آن خنکتر میکند. همین نیمه پوشیده بودن در زمستان به گرمتر شدن هوای درون سابات از بیرون آن میانجامد. ساباتها همچنین مایهٔ یکپارچگی و استواری خانههای کنارشان هستند و به آنها در پایداری در برابر نیروهای پدید آمده از فشار سازه کمک میکنند.