یادداشت پژوهشی
اسلام هراسی سازمان یافته در سرزمین آزادی بیان!
نفرت پراکنی ساختاری علیه مسلمانان در حالی انجام میشود که نگاهی به آمارهای جمعیتی فرانسه نشان میدهد که اسلام دومین دین بزرگ این کشور پس از مسیحیت کاتولیک است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: انتشار کاریکاتور توهینآمیز نسبت به پیامبر اسلام (ص) در مجله «شارلی ابدو» بارها خشم مسلمانان جهان را برانگیخته و دولت فرانسه هیچ گاه اقدامی برای جلوگیری از این گونه اقدامات که خشم بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان را برمی انگیزد انجام نداده است. تکرار این موضوع در این نشریه علیه مسلمانان و مقدسات آنان و بدتر از آن اینکه معلمان فرانسه بارها و بارها به بهانه درس آزادی بیان این کاریکاتورها را به دانش آموزانی که در میانشان مسلمانان هم حضور داشتند نشان دادند.
سخنان توهین آمیز امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه در حمایت از اقدام وقیحانه یک معلم تاریخ در نشان دادن کاریکاتورهای هتاکانه علیه ساحت پیامبر گرامی اسلام (ص)، با مخالفت گسترده مسلمانان جهان روبرو شده است. امروز مسلمانان سراسر جهان اسلام از شرق آسیا تا دورترین مناطق قاره سیاه رفتارهای توهین آمیز رئیس جمهور فرانسه را محکوم میکنند. اظهارات وقیحانه ماکرون علیه مسلمانان، پرده از وجود اسلام هراسی سیستماتیک در فرانسه برمیبردارد.
اسلام هراسی سیستماتیک ماکرون و دیگر مقامات کاخ الیزه در حالی نمود یافته که طی سالهای اخیر، شاهد افزایش تصاعدی حملات علیه مسلمانان در فرانسه هستیم. تنها در سال ۲۰۱۹ میلادی ۱۵۴ حمله به مسلمانان صورت گرفته است. این تعداد نسبت به ۱۰۰ حمله سال ۲۰۱۸ میلادی ۵۴ درصد رشد را نشان میدهد.
نکته قابل تامل اینکه توهین اخیر مکرون به پیامبر رحمت (ص) به بهانه آزادی بیان صورت گرفته است. موضوعی که باور کردن آن آسان نیست؟ حدود ۱۰ سال قبل، یعنی در سال ۲۰۱۰ میلادی یک معلم تاریخ فرانسوی صرفا به جرم پرسش در خصوص ماهیت «هولوکاست» و تلاش برای بررسی این موضوع، توسط مقامات فرانسوی از کار اخراج شد! بر اساس اعلام مقامات فرانسه این معلم تاریخ متهم به شستوشوی مغزی دانش آموزان شده بود. این گونه موارد نشان میدهد ادعای آزادی در فرانسه بیشتر به یک شوخی تلخ شبیه است و آزادی بیان شامل بسیاری از مسائل مهم و کلیدی نمیشود.
نفرت پراکنی ساختاری علیه مسلمانان در حالی انجام میشود که نگاهی به آمارهای جمعیتی فرانسه نشان میدهد که اسلام دومین دین بزرگ این کشور پس از مسیحیت کاتولیک است. فرانسه در چند موج مختلف شاهد مهاجرت مسلمانان به این کشور بوده که بزرگترین آن بعد از استقلال الجزایر در سال ۱۹۶۰ شکل گرفته است. بر اساس آمار بین ۷ تا ۱۲ درصد جمعیت فرانسه را مسلمانان تشکیل میدهند که نشان میدهد جعیت مسلمانان به ۵ تا ۶ میلیون نفر بالغ میشود.
نکته قابل توجه اینکه سیاستهای کلی فرانسه در خصوص مهاجران و بهخصوص مسلمانان اجرای «راهبرد همگونسازی» بوده است و فرانسویها همچنان در قالب سیاست سخت و یکپارچه «لائیسیته» خواستار یکپارچگی کامل تمام مهاجران از جمله مسلمانان با قالبها و ارزشهای ضد دینی فرانسویاند.
امری که با مقاومت جدی مسلمانان مواجه شده است. نکته قابل توجه اینکه دولت مکرون حتی به همین اصول قانون اساسی خود نیز پایبند نیست. فرانسه براساس وجهی بنیادی از نظام سکولار، خود را کشوری لائیک میداند که در آن حکومت و دولت از دین و نهادهای دینی منفک شده اند. براساس این اصل پیروان ادیان و عقاید مختلف در برابر قانون برابر هستند، اما بسیاری از مسلمانان فرانسه معتقدند که نظام سیاسی در این کشور با استفاده از سکولاریسم تنها به دنبال محدود کردن و هدف قرار دادن آنها است.
شاید بزرگترین گروهی که مورد ظلم و تبعیض قرار گرفته اند زنان مسلمان هستند. «سیهامه آبساگه» زن مسلمانی که یک فعال حقوق مدنی و مبارزه با نژادپرستی است، حال و هوای این روزهای زنان مسلمان فرانسوی را این چنین به تصویر میکشد: «ما خسته و مریض شدیم از این که همیشه هدف قرار بگیریم؛ از این که همیشه سوژه کلیشهها و فانتزیهای نژادپرستانه باشیم.» اجتماعات مسلمان، پس از ماجرای حمله به شارلی ابدو، به طور روزافزونی با حملات تبعیض آمیز به خانههایشان و بازداشت مواجه میشوند.
این خشونت دولتی، از سوی آن دسته از به اصطلاح روشنفکران و نخبگان سیاسی حمایت میشود که به نام «نجات زنان مسلمان»، خواهان ایجاد تبعیض بیشتر و تحقیر عمومی زنان مسلمان هستند و به نظر میرسد که یک کارزار علیه حجاب اسلامی در فرانسه شکل گرفته است. اوج گیری کینه به زنان محجبه، نگرانیها را میان مسلمانان فرانسه افزایش داده است،
که همین الان نیز در یک فضای سنگین و خفهکننده زندگی میکنند که در آن جرایم نژادپرستانه به روندی معمول تبدیل میشود. احساس اسلام ستیزی البته امری تازه در فرانسه نیست؛ فرانسه قوانینی دارد که ظاهرا در راستای سکولاریزم و لیبرالیسم است، ولی عمدتا تیغ تیز آن به نحوی آشکارا تبعیض آمیز متوجه زنان مسلمان است.
شواهد نشان میدهد در سالهای اخیر رویکرد افراطی در فرانسه بسیار پرطرفدار شده است و هر روز بر وزن احزاب و گروه-هایی که گرایشات فاشیستی دارند افزوده میشود. آنچه بدیهی است افراط گرایان اروپایی تلاش میکنند برای پیشبرد سیاستهای افراطی خود اسلام را به عنوان دشمن اندیشه و فرهنگ غرب به شهروندان اروپایی معرفی کنند. پر واضح است که مکرون نیز با نیم نگاهی به آراء افراط گرایان فرانسوی سخنانان هتاکانه علیه ساحت پیامبر گرامی اسلام (ص) زده است و مشتاق واریز شدن آرای اسلامستیزان افراطی به سبد رأی خود در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۲ میباشد.
مکرون در تقلای انتخاب دوباره برای ریاست جمهوری فرانسه میکوشد تا وجهه تخریب شده خود را که در اثر عملکرد ضعیف در کنترل نابسامانیهای اجتماعی و سیاسی رخ نموده سامان ببخشد و برای جلب رضایت عموم عجولانه دست به هر کاری میزند که آراء بیشتری را در انتخابات آتی با خود همراه کند، اما اقدامات نسنجیده اش مشکلات بیشتری برای او بوجود میآورد. به گزارش بخش انگلیسی رسانه «تی. آر. تی» ترکیه، براساس نتایج نظرسنجی ماه سپتامبر (شهریور) شرکت تحقیقاتی چندملیتی «ایپسوس» اکثریت مردم فرانسه نسبت به وضعیت فرانسه در دوره ریاست جمهوری مکرون دیدگاه منفی دارند.
۷۸ درصد پاسخ دهندگان فرانسه را کشوری رو به افول میبینند. همچنین فرانسه به عنوان پنجمین کشور در میان آمار بالای مبتلایان به کووید ۱۹ قرار دارد و سوء مدیریت امانوئل مکرون برای مهار بحران کرونا در کشور انتقادات بسیاری را متوجه سیاستهای غلط او کرده است.
پژوهشگر:علی ظریف