تحلیل اسپوتنیک از وضعیت وخیم سیاسی کابینه تل آویو
کابینه بعدی رژیم صهیونیستی بدون نتانیاهو
یک نظرسنجی جدید نشان میدهد که محبوبیت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، به دنبال اتهامات فساد مالی و سوء مدیریت شیوع کرونا به شدت در حال سقوط است.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از اسپوتنیک، یک نظرسنجی جدید نشان میدهد که محبوبیت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، به دنبال اتهامات فساد مالی و سوء مدیریت شیوع کرونا به شدت در حال سقوط است.
در عین حال، تردیدها درباره این موضوع زیاد است که آیا کاهش شدید محبوبیت نتانیاهو به نفع رقبایش خواهد بود تا بتوانند کابینه ائتلافی بدون حضور او تشکیل دهند؟
اقدامات محدود کنندهای که در اواسط سپتامبر در تلاش برای مهار گسترش کووید ۱۹ اعمال شد، محبوبیت نتانیاهو را کاهش داد.
در حقیقت موقعیت نتانیاهو به قدری شکننده بود که نظرسنجی اخیر کانال ۱۳ نشان داد که در صورت برگزاری انتخابات، نتانیاهو جایگاه اصلی خود را از دست میداد و این امر باعث میشد تا رقبا پیشتاز شوند.
اگرچه طبق یافتههای این نظرسنجی، لیکود همچنان بیشترین تعداد کرسیها را به خود اختصاص میداد (۲۷ کرسی)، اما در سیستمی که حداقل به ۶۱ جایگاه برای تشکیل دولت مستقل نیاز است، این مقدار کرسی قطعاً کافی نخواهد بود. به این معنی که حزب بار دیگر نیاز دارد به متحدان طبیعی خود برای تشکیل ائتلاف نزدیک شود.
تنها مشکل این است که نتانیاهو آنقدر متحد ندارد که به آن اعتماد کند.
در گذشته، نخست وزیر میتوانست بر حمایت از تعدادی از احزاب مذهبی مانند یامینای به رهبری نفتالی بنت، شاخههای آریه دری و آگودات یسرائیل به رهبری یااکوف لیتزمن حساب کند.
با این حال، هرچه زمان میگذرد، این حمایت از بین میرود. بنت، که از دریافت "شغل" مناسب در کابینه فعلی نتانیاهو ناامید شده بود، به جناح مخالف نتانیاهو پیوست. لیتزمن هم به دلیل اعتراض به تصمیمات گرفته شده توسط کابینه ویروس کرونا که "به نیازهای جمعیت مذهبی اهمیت نمیداد" از سمت خود استعفا داد.
به نظر میرسد که شاس تنها حزب مذهبی است که هنوز به نخست وزیر نزدیک است، اما رسانههای اسرائیلی شک دارند که این امر برای بقای نخست وزیر فعلی کافی باشد.
رقبا قویتر میشوند
در همین حال، رقبای او قدرت بیشتری میگیرند. همان نظرسنجی کانال ۱۳ نشان داد که همکاری بین بنت، که حزبش ۲۴ کرسی به دست آورده است، و رئیس مخالف یایر لاپید با ۲۱ کرسی، ممکن است زمینه ایجاد کابینه بدون نتانیاهو را فراهم کند، در حالی که هر یک از سران این دو حزب به شکل چرخشی نخست وزیر شوند.
با این حال، حتی اگر این تخمینها دقیق باشد، برای تشکیل کابینه به ۱۶ کرسی دیگر احتیاج است. اگرچه این امر از طریق فنی میتواند با پیوستن به نیروهای آبی و سفید بنی گانتز وزیر جنگ فعلی و همچنین ییسرائیل بیتنو به رهبری آویگدور لیبرمن محقق شود، اما حقیقت ماجرا این است که این لیستها به غیر از مخالفت با نتانیاهو، اشتراکات بسیار کمی دارند.
به عنوان مثال، لیبرمن دقیقاً با بخش مذهبی اسرائیل مطابق با آنچه بنت نشان میدهد، بسیار همسو نیست و این تردیدها وجود دارد که آیا یامینا میتواند او را به دلیل اهانت به جامعه ارتدکس ببخشد.
لاپید، رئیس فعلی اپوزیسیون، همچنان از شریک سابق خود گانتز، که در اواخر ماه مارس شراکت خود را زیرپا گذاشت و متعاقباً به نیروهای نتانیاهو پیوست و با او ائتلاف تشکیل داد، کینه دارد.
شاید تمایل به برکناری نتانیاهو دلیل محکمی باشد که موجب شود این احزاب اختلافات خود را کنار بگذارند، اما هنوز مشخص نیست که آیا آنها موفق خواهند شد موفقیت فعلی را در یک بازه زمانی حفظ کنند.
تضعیف نتانیاهو در درجه اول به سه اتهام فساد مالی وی نسبت داده میشود، محاکمه وی در ژانویه از سر گرفته میشود. همچنین گفته میشود یکی دیگر از علتهای تضعیف موقعیت نتانیاهو به عملکرد نامناسب وی در مهار کردن بیماری همه گیر کرونا است که به ایجاد یک بحران اقتصادی بی سابقه و تظاهرات گسترده علیه رئیس کابینه منجر شده است.
گروههای مخالف از شکنندگی اوضاع برای بی ثبات کردن جایگاه نتانیاهو استفاده کرده اند. برخی حتی به اعتراضات خیابانی پیوسته اند و نتانیاهو را به استعفا دعوت میکنند.