پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الاخباریه سوریه، رئیس جمهور سوریه گفت جنگ هنوز تمام نشده است و مبارزه با تروریسم برای ما اولویت دارد.
خبرگزاری روسیا سگودنیا با بشار اسد رئیس جمهور سوریه مصاحبه ای انجام داد و در این مصاحبه پرسید بعد از پنج سال ارسال کمک های روسیه به سوریه، آیا می توان امروز گفت جنگ در سوریه تمام شده است؟
رئیس جمهور سوریه گفت: قطعا، نه. تا وقتی تروریست ها برخی مناطق کشور را اشغال کرده اند و جنایت های متعددی مرتکب می شوند و ترور می کنند، جنگ تمام نشده است و به نظر من کسانی که تروریست ها را تحریک می کنند، تمایل زیادی دارند جنگ برای مدتی طولانی ادامه یابد، این نظر من است.
خبرنگار پرسید: قهرمانی های نیروهای روسیه که در یاد شما مانده است چیست و کدام یک از لحظات قهرمانی های نیروهای روسیه به گونه ای است که مثلا شما دوست دارید برای نوه های خود تعریف کنید؟
بشار اسد گفت: لحظات بسیاری از قهرمانی های نیروهای روسیه وجود دارد و طبیعتا برخی از آنها در یاد من مانده است. بعد از پنج سال همکاری بین ارتش سوریه و روسیه در جنگی سخت به نظر قهرمانی به یک اقدام جمعی تبدیل شده است و اقدام فردی نیست و محدود به چند لحظه نیست. به عنوان مثال اگر درباره خلبانان جنگی و نیروهای هوایی صحبت کنیم به یاد می آوریم که خلبانان روسی پروازهای شناسایی خود را بر بالای سر تروریست ها به صورت روزانه انجام می دادند و زندگی خود را به خطر می انداختند. تروریست ها به آنها تیراندازی و هواپیماها را سرنگون می کردند و اگر بخواهیم درباره دیگر افسران صحبت کنیم باید بگوییم آنها از ارتش سوریه حمایت می کردند آنهم نه فقط در پشت جبهه بلکه در خط مقدم و برخی نظامیان روسی هم شهید شدند پس اگر بخواهم یک روز در این خصوص برای نوه های خود صحبت کنم، فقط از قهرمانی ها صحبت نمی کنم بلکه درباره ارزش های مشترک ارتش سوریه و روسیه هم با آنها صحبت خواهم کرد. این ارزش ها، شریف است. اخلاص آنها به آرمانهایشان و دفاع آنها از غیرنظامیان و بی گناهان. چیزهای زیادی وجود دارد که بخواهم درباره آنها با نوه هایم صحبت کنم.
خبرنگار روسیا سگودنیا پرسید: لحظاتی که به نظر شما در این جنگ می تواند نقطه عطف باشد، چه بود؟
بشار اسد گفت: تا کنون تقریبا ده سال از آغاز جنگ گذشته است و به همین سبب نقطه عطف زیادی وجود دارد که می توانم به یاد بیاورم و فقط یک نقطه عطف نیست. اولین نقطه عطف سال 2013 بود. زمانی که بسیاری از مناطق را به خصوص در مرکز سوریه از دست جبهه النصره آزاد کردیم. نقطه عطف در سال 2014 در سمت دیگری بود، وقتی داعش ناگهان و با حمایت آمریکا پدیدار شد و همزمان بخش های مهمی از سوریه و عراق را اشغال کرد. در اینجا بود تروریست ها اشغال دیگر مناطق را شروع کردند زیرا داعش توانست توجه ارتش سوریه را از تحقق وظیفه اش مبنی بر آزادی بخش غربی سوریه، منحرف کند. نقطه عطف دیگر زمانی بود که روس ها در سال 2015 به سوریه آمدند و با هم آزادی بسیاری از مناطق را شروع کردیم در این مرحله و بعد از اینکه روس ها برای حمایت از ارتش سوریه وارد عمل شدند، نقطه عطف آزادی بخش شرقی حلب شکل گرفت و از اینجا آزادی مناطق دیگر شروع شد. با توجه به اهمیت حلب، این مسئله هم اهمیت داشت زیرا نقطه شروع آزادی بخش های گسترده دیگر بود که تا دمشق، سایر مناطق حلب و تا بخش های شرقی و جنوبی سوریه ادامه یافت. اینها نقاط عطف اصلی بود و اگر همه آنها را در کنار هم بگذاریم می بینیم که نقاط عطف راهبردی بودند و همگی آنها روند جنگ را تغییر دادند.
خبرنگار روسیا سگودنیا در ادامه درباره جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان پرسید: ما در روسیه درگیری جمهوری آذربایجان و ارمنستان را دنبال می کنیم و بدون شک ترکیه در منطقه درگیری ایفای نقش می کند. اما درباره اینکه آیا این نقش مثبت است یا منفی من کسی نیستم که بتوانم قضاوت کنم. اما دوست دارم درباره سیاست های ترکیه و اردوغان از شما سوال کنم. در سالهای اخیر ترکیه برای توسعه نفوذ بین المللی خود تلاش می کند. ما شاهد حضور آن در لیبی و دخالتش در سوریه هستیم و با یونان هم درگیر است و اکنون هم شاهد حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان هستیم. نظر شما درباره رفتاری که آنکار پیش گرفته است، چیست و آیا جامعه جهانی باید به این نوع نئوعثمانیسم توجه بیشتری کند؟
رئیس جمهور سوریه گفت: باید صریح باشیم. اردوغان از تروریست ها در سوریه حمایت کرد و از تروریست ها در لیبی حمایت می کند. تحریک کننده اصلی درگیری اخیر بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در ناگورنو نیز اردوغان است. در نتیجه من به دلایل مختلف رفتار او را خطرناک توصیف خواهم کرد. اول اینکه بازتاب دهنده رفتار اخوان المسلمین است و این گروه یک سازمان افراطی تروریستی است. دوم اینکه او در مناطق جنگ افروزی می کند تا صرفا اذهان مردم ترکیه را از تمرکز بر رفتار خود در داخل منحرف کند به خصوص بعد از روابط رسوا کننده اش با داعش در سوریه. همه می دانند که داعش نفت سوریه را از طریق ترکیه و زیر پرچم نیروهای هوایی آمریکا می فروخت و ترکیه ای ها طبیعتا در فروش نفت دست داشتند. در نتیجه هدف او این است و این مسئله هم خطرناک است. چه جامعه جهانی این را بداند و چه نداند. عبارت جامعه جهانی در حال حاضر فقط در چند کشور خلاصه می شود که با ترکیه در حمایت از تروریست ها همدست هستند. آنهم می دانند ترکیه چه کار می کند و از کارهایی که ترکیه انجام می دهد خوشحال هستند، ترکیه بازوی این کشورها در اجرای سیاست ها و رویاهای آنها در این منطقه است. در نتیجه نمی توانیم به هیچ وجه به جامعه جهانی امید داشته باشیم. می توان به قانون بین المللی تکیه داشت اما این قانون وجود ندارد. نهادی برای اجرای قانون بین المللی وجود ندارد و به همین سبب در سوریه باید به خود و حمایت دوستان تکیه کنیم.
خبرنگار پرسید: برخی گزارش ها حاکی از آن است که برخی تروریست ها از گروه هایی بودند که پیشتر در سوریه می جنگیدند و در حال حاضر به منطقه درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان منتقل شده اند. آیا می توانید این را تایید کنید؟ آیا اطلاعاتی درباره انتقال جنگجویان از سوریه دارید؟
رئیس جمهور سوریه گفت: حتما می توانیم این مسئله را تایید کنیم، نه فقط به این خاطر که ادله ای داریم بلکه به این سبب که گاهی اوقات اگر ادله و شواهدی هم وجود نداشته باشد، شاخص یا شاخص هایی داری. ترکیه از تروریست هایی که از کشورهای مختلف آمده بودند در سوریه استفاده کرد و آنها به همان صورت که در سوریه عمل کردند در لیبی هم عمل کردند. از تروریست های سوریه در لیبی استفاده شد شاید تروریست های دیگر کشورها هم در لیبی حضور داشتند. در نتیجه بدیهی و بسیار محتمل است که آنها از این شیوه هم در ناگورنو قره باغ استفاده کنند زیرا همانطور که قبلا گفتم آنها طرفی هستند که این درگیری را شروع و به آن تشویق کردند. در نتیجه می خواستند دستاوردی داشته باشند و همان شیوه را استفاده خواهند کرد. در نتیجه می توانیم قطعا بگوییم آنها از تروریست های سوریه و دیگر کشورها در ناگورنو قره باغ استفاده می کنند.
خبرنگار روسیا سگودنیا در ادامه پرسید: به روابط سوریه و روسیه برگردیم. آیا برنامه ای برای تماس یا نشست با پوتین وجود دارد؟
بشار اسد گفت: ما تماس های تلفنی منظمی داریم. هر اتفاق جدیدی که می افتد یا هر زمان که نیاز باشد تماس هایی صورت می گیرد. در آینده نیز تماس ها و صحبت هایی خواهیم داشت اما این مسئله به اوضاع سیاسی سوریه مربوط می شود. همانگونه که می دانید در حال حاضر به سبب شیوع ویروس کرونا، همه جهان فلج شده است به همین سبب معتقدم این مذاکرات در آینده در سطح تماس های تلفنی باشد.
خبرنگار روس پرسید: آیا موضوع اختصاص اعتبارهای جدید به سوریه یا وام های جدید را مطرح خواهید کرد؟
رئیس جمهور سوریه گفت: در اوضاع اقتصادی ما بسیار مهم است که وام بگیریم اما درعین حال نباید بدون اینکه توان بازپرداخت وام ها را داشته باشیم، وامی بگیریم چرا که باری بر دوش ما گذاشته خواهد شد. این مسئله دو وجه دارد. درباره وام ها با طرف روسی صحبت کرده ایم اما قبل از هر اقدامی باید برای بازپرداخت وام آمادگی جدی داشته باشیم.
خبرنگار روسیا سگودنیا پرسید: آیا سوریه در حال حاضر به خرید سامانه های پدافند هوایی مانند اس 400 توجه دارد یا سامانه های اس 300 بیشتری می خواهد؟
رئیس جمهور سوریه گفت: در حقیقت، دو سال پیش طرحی برای نوسازی ارتش آغاز کردیم و بدیهی است که ما این کار را با همکاری وزارت دفاع روسیه انجام خواهیم داد زیرا از دهه های پیش ارتش ما به سلاح روسی تکیه داشته است. اما اولویت هایی داریم و شاید ضرورتا موشکی نباشد. شاید اولویت های دیگری داشته باشیم که به درگیری های زمینی مربوط است. در نتیجه طرحی با چارچوب کامل وجود دارد اما باید بر اساس این اولویت ها حرکت کنیم. ما معمولا از جزئیات برنامه های نظامی خود صحبت نمی کنیم اما به صورت کلی و همانطور که گفتم در همه زمینه های نظامی به نوسازی ارتش خود اقدام می کنیم.
خبرنگار روس پرسید: بدون شک کارزار انتخاباتی آمریکا را دنبال می کنید اما امیدوارید که رئیس جمهور جدید آمریکا، صرفنظر از اینکه چه کسی پیروز انتخابات می شود، در سیاست تحریم های اعمال شده علیه سوریه، تجدید نظر کند؟
بشار اسد گفت: ما معمولا انتظار وجود روسا در انتخابات آمریکا را نداریم بلکه صرفا مدیران اجرایی هستند زیرا در این کشور مجلس وجود دارد و این مجلس از گروه های فشار و شرکت های بزرگ مانند بانک ها، کارخانه های اسلحه سازی و نفت و غیره تشکیل شده است. یک مدیر اجرایی وجود دارد که این مدیر حق و توان بازنگری ندارد و مسئولیتش صرفا اجرایی است. وقتی ترامپ هم رئیس جمهور آمریکا شد همین مسئله رخ داد.
خبرنگار روسیا سگودنیا ادامه داد: ترامپ قبل از آن نیز برای چند سال مدیر اجرایی بود.
بشار اسد گفت: تمام شد! او در هر صورت مدیر اجرایی است و خواست که سیاست های مخصوص خود را اجرا کند و نزدیک است که بهای این کار را بپردازد. موضوع انزوای او را به یاد می آوردید. هر کلمه ای را که قبل از انتخابات گفته بود باید قورت می داد به همین سبب ما گفتیم که انتظار ریاست جمهوری در آمریکا نداریم بلکه فقط انتظار یک مدیر اجرایی را داریم. اگر بخواهی از تغییر سیاست صحبت کنی، با یک مجلس روبرو هستی که سیاست هایش را تغییر نخواهد داد. مدیر اجرایی تغییر می کند اما مجلس باقی می ماند به همین علت هیچ انتظاری نداریم.
خبرنگار روس پرسید: این مجلس از چه کسانی تشکیل می شود؟
رئیس جمهور سوریه پاسخ داد: همانطور که گفتم این مجلس از گروه های فشار تشکیل می شود که هر کاری بخواهند می کنند و بر کنگره، رسانه ها و دیگر نهاد سلطه دارند. در نتیجه ائتلافی بین شرکت های مختلفی وجود دارد که برای منافع شخصی خود در آمریکا کار می کنند.
خبرنگار روسیا سگودنیا پرسید: ترامپ متعهد شده بود نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج می کنند اما شکست خورد و اکنون نامزد دریافت جایزه نوبل صلح شده است. آیا به نظر شما اگر بتواند نیروهای آمریکا را به کشورشان بازگرداند جایزه صلح نوبل به او داده خواهد شد؟
بشار اسد گفت: آیا او نامزد دریافت جایزه نوبل صلح شده است؟
خبرنگار: بله نامزد شده است.
بشار اسد: نمی دانستم. اگر می خواهید درباره نامزدی برای صلح صحبت کنید، صلح فقط به خارج کردن نیروها مربوط نمی شود. این یک گام و البته گام خوب و ضروری است. اما صلح به سیاست و رفتار مربوط می شود. یعنی پایان دادن به اشغال سرزمین، دست کشیدن از سرنگونی حکومت ها آنهم فقط به این سبب که با او نیستند، دست کشیدن از ایجاد هرج و مرج در منطقه مختلف جهان. صلح این است که به قانون بین المللی پایبند باشی و از منشور سازمان ملل حمایت کنی. صلح این است و در این صورت شایسته دریافت جایزه نوبل صلح هستی. اوباما این جایزه را کسب کرد اما کاری انجام نداد و شاید تنها کاری که کرد این بود که خانه اش را به کاخ سفید منتقل کرد و جایزه صلح نوبل را گرفت. در نتیجه شاید هم این جایزه را به ترامپ بدهند آنهم به خاطر اینکه کاری مشابه اوباما کرد. ماهیت آن را نمی دانم اما بدون شک برای صلح نیست.
خبرنگار روسیا سگودنیا پرسید: ترامپ اخیرا اذعان کرد که قصد ترور شما را داشته است و وزیر دفاع او را متقاعد کرده است که این کار را انجام ندهد. آیا آن زمان این مسئله را متوجه شدید و تدابیری برای جلوگیری از آن اتخاذ کردید؟
بشار اسد گفت: ترور، شیوه آمریکایی هاست و آنها همیشه این کار را انجام می دهند. طی چندین دهه و در نقاط مختلف جهان این کار را انجام داده اند و در نتیجه مسئله جدیدی نیست. به همین سبب باید همیشه یادمان باشد که برنامه هایی از این قبیل همواره و به دلایل مختلف وجود دارد. در سوریه هم با توجه به درگیری با آمریکایی ها باید انتظار این مسئله را داشته باشیم. آنها زمین ما را اشغال کرده اند و از تروریست ها حمایت می کنند در نتیجه احتمال این مسئله (ترور من) وجود دارد. حتی اگر اطلاعاتی هم در این خصوص نداشته باشیم باید بگویم که این مسئله بدیهی است. چطور می توان مانع این کار شد؟ مسئله فقط به این حادثه یا این شخص و این رئیس جمهور مربوط نیست بلکه به رفتار مربوط است. تا زمانی که موازنه ای بین المللی وجود نداشته باشد به گونه ای که آمریکا نتواند از جنایت هایش فرار کند، هیچ چیزی مانع از آن نخواهد شد که آمریکا این اقدامات شرارت آمیز را انجام ندهد.
خبرنگار روسی پرسید: آیا اقدامات دیگری برای سوء قصد علیه شما طی دوران ریاست جمهوری صورت گرفته است؟
رئیس جمهور سوریه گفت: چیزی نشنیدم، اما همانگونه که قبلا گفتم بدیهی است که تلاش هایی برای سوء قصد صورت گیرد یا اگر بخواهیم محتاطانه بگوییم، برنامه هایی در این خصوص وجود داشته است اما اینکه این برنامه ها عملی شده یا معلق مانده است هیچ کس چیزی نمی داند.
خبرنگار روسیا سگودنیا در ادامه پرسید: آیا در انتخابات سال 2021 نامزد خواهید شد؟
بشار اسد گفت: صحبت کردن در این خصوص زود است چون هنوز چند ماه فرصت داریم. می توانم اوایل سال آینده در این خصوص تصمیم بگیرم.
خبرنگار افزود: شما به رئیس جمهور بلاروس به مناسبت تصدی پست ریاست جمهوری، تبریک گفتید. آیا به نظر شما ممکن است بین فناوری های سیاسی که انگلیس و آمریکا برای حمایت از مخالفان بلاروس استفاده کردند با آنچه علیه سوریه و حکومت سوریه در جنگ اطلاعاتی صورت گرفت وجه تشابهی وجود داشته باشد؟
بشار اسد گفت: به رئیس جمهور بلاروس تبریک گفتم و این طبیعی است. اما درباره آنچه در بلاروس رخ می دهد، صرفنظر از شباهت ها یا تفاوت ها بین دو کشور سوریه و بلاروس و صرفنظر از اینکه آیا این درگیری واقعی یا ساختگی است، غرب مدتهاست که سیاست سلطه طلبی خود را که در جهان پیش گرفته، تغییر نداده است. اگر واقعا در کشور خودت مشکل داری، چه کوچک و چه بزرگ، غرب دخالت خواهد کرد و اگر مشکل داخلی باشد، غرب آن را به مشکلی بین المللی تبدیل خواهد کرد. اگر مشکلی هم نداشته باشی نهایت سعی خود را برای ایجاد مشکل و بین المللی کردن آن خواهد کرد تا در امور داخلی کشور دخالت کند. این سیاست غرب است. در نتیجه مسئله فقط به آنچه در بلاروس می گذرد مربوط نمی شود. هر کشوری مشکلات خاص خود را دارد. آیا غرب حق دارد که دخالت کند؟ این همان چیزی است که ما باید با آن مخالفت کنیم. در پاسخ به سوال شما باید بگویم بله، رفتار همان رفتار و راهبرد همان راهبرد است و تنها تفاوت، نام تجاری است. آنها از عناوین مشخصی برای روسیه، ونزوئلا و سوریه و ... استفاده می کنند. در نتیجه مسئله فقط به بلاروس مربوط نمی شود بلکه به رفتار غرب و راهبرد آتی آن مربوط است زیرا غرب معتقد است با صعود روسیه، چین و دیگر قدرت ها در جهان، تهدیدی وجودی برای آنها ایجاد خواهد شد. در نتیجه تنها راه مقابله با این تهدید، ایجاد هرج و مرج است.
خبرنگار روس پرسید: آیا شخص شما یا کسی از دولت سوریه به کرونا مبتلا شده است؟
رئیس جمهور سوریه گفت: خدا را شکر این اتفاق نیفتاده است و فکر نمی کنم از اعضای دولت کسی به این ویروس مبتلا شده باشد.
خبرنگار پرسید: خبر خوبی است. آیا شما شخصا تمایل دارید واکسن روسی را تزریق کنید؟
بشار اسد گفت: طبیعتا در این شرایط هر شخصی تمایل خواهد داشت که در برابر این ویروس خطرناک واکسینه شود. اما به نظر من واکسن در بازارهای بین المللی هنوز موجود نیست. وقتی واکسن در جهان موجود شود مسئله را با مقامات روس مطرح خواهیم کرد تا واکسن ساخت روسیه را برای بازار سوریه تهیه کنیم و این مسئله بسیار مهم است و روس ها گفته اند نوامبر واکسن موجود خواهد بود و ما نیز قطعا واکسن ساخت روسیه را درخواست خواهیم کرد و درباره اینکه چه تعداد واکسن تهیه کنیم باید با مقامات بهداشتی سوریه صحبت کنیم. همه در سوریه درباره واکسن و اینکه چه زمانی در دسترس قرار می گیرد می پرسند.