در گفتگوی تلفنی با مکرون
تاکید اردوغان بر ضرورت توجه به حقوق ترکیه و قبرس شمالی
روسای جمهور ترکیه و فرانسه در یک گفتگوی تلفنی همدیگر را به احترام متقابل و دوری از اقدامات تحریک کننده یکجانبه و استفاده از ابزار دیپلماسی برای حل مناقشه مدیترانه دعوت کردند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از آنکارا ،
روسای جمهور ترکیه و فرانسه در یک گفتگوی تلفنی همدیگر را به احترام متقابل و دوری از اقدامات تحریک کننده یکجانبه و استفاده از ابزار دیپلماسی برای حل مناقشه مدیترانه دعوت کردند.
روابط ترکیه فرانسه که بر سر رویکرد متفاوت دو کشور در لیبی و بدلیل جانبداری پاریس از آتن در مناقشه مدیترانه شرقی، با اظهارات تحقیر و تحریک کننده روسای جمهور دو کشور به هم در هفتههای اخیر با تنش فزایندهای روبرو شده است دیشب با گفتگوی تلفنی ماکرون و اردوغان کمی فروکش کرد.
اداره ارتباطات رسانهای نهاد ریاست جمهوری ترکیه با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: رجب طیب اردوغان در گفتگوی تلفنی با همتای فرانسوی اش نادیده گرفتن حقوق مشروع ترکیه و قبرس ترک نشین را علت اصلی تنش در مدیترانه شرقی عنوان و از حمایت فرانسه از اقدامات تنش زا و ادعاهای بی اساس یونان و قبرس جنوبی انتقاد کرد.
بر اساس این اطلاعیه؛ اردوغان با اشاره به اینکه ترکیه هیچ چشم طمعی به حقوق دیگران ندارد، اما در عین حال به کسی نیز اجازه نمیدهد تا حقوق ترکیه را پایمال کند گفت: ما همواره از گفتمان، استفاده از ابزار دیپلماسی و همکاری برای حل مسائل موجود حمایت میکنیم.
اردوغان ضمن گلایه از رویکرد امانوئل ماکرون در شرق مدیترانه گفت: انتظار و توقع داشتیم فرانسه در این روند رویکرد سازنده و محتاطانهای را دنبال کند، به هرصورت باید با بهره گیری از فرصتهای دیپلماسی برای حل مناقشه و کاهش تنش، فرآیند مذاکره پایدار را اجرایی کنیم.
گفتنی است دفتر ریاست جمهوری فرانسه نیز با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که امانوئل مکرون، رئیس جمهور این کشور طی تماس تلفنی با رجب طیب اردوغان، همتای ترک خواستار احترام کامل ترکیه به حاکمیت کشورهای عضو اتحادیه اروپا و قوانین بین المللی، خودداری از هرگونه اقدام یک جانبه جدید که میتواند موجب تنش شود و نیز تعهد به ایجاد فضای صلح و همکاری در مدیترانه به شکلی "متعهدانه و غیر قابل بحث" شد.
دیروز رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در یک نشست ویدیویی با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و چارلز میشل رییس شورای اتحادیه اروپا در باره تحولات اخیر شرق مدیترانه و راههای کاهش تنش موجود رایزنی کرد، در پی این نشست وزارت امور خارجه یونان با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد: برای برگزاری شصت و یکمین دور مذاکرات اکتشافی (مقدماتی) آتن-آنکارا توافق شد و این مذاکرات هفته آینده در استانبول برگزار خواهد شد.
این در حالی است که عمر چلیک سخنگوی حزب عدالت و توسعه ترکیه در یک نشست خبری اظهار کرد: محل انجام برگزاری مذاکرات مستقیم بین ترکیه و یونان مشخص نشده، اما مقدمات برگزاری این نشست در دست انجام است.
مذاکرات اکتشافی بین دو کشور از سال ۲۰۰۲آغاز شده بود که آخرین نشست یعنی شصتمین دور مذاکرات در تاریخ یکم مارس ۲۰۱۶ در آتن، پایتخت یونان برگزار شد.
پس از این تاریخ، مذاکرات بین ترکیه و یونان در قالب رایزنیهای سیاسی ادامه یافت، اما به چارچوب مذاکرات اکتشافی بازنگشت.
مایلیم همه مسائل بر سر میز مذاکره و از راه گفتگو حل شود
رئیس جمهور ترکیه بر ضرورت توجه به حقوق و منافع کشورش و بخش ترک نشین قبرس در شرق مدیترانه تاکید کرد.
رجب طیب اردوغان و امانوئل مکرون روسای جمهور ترکیه و فرانسه در ادامه گفتگوی تلفنی درباره روابط دو کشور، روابط ترکیه و اتحادیه اروپا، تنشهای اخیر در شرق مدیترانه و تحولات منطقهای تبادل نظر کردند.
اردوغان با تاکید بر اینکه نادیده انگاشتن حقوق و منافع مشروع ترکیه و بخش ترک نشین قبرس موجب تنشهای اخیر در شرق مدیترانه شده است، گفت: حمایت فرانسه از ادعاها و زیاده خواهیهای یونان و بخش یونانی نشین قبرس که موجب تشدید تنش شده است، قابل درک نیست.
رئیس جمهور ترکیه گفت: چشم طمع به حقوق هیچکس ندوخته ایم، اما به هیچکس اجازه ضایع کردن حقوقمان را نخواهیم داد.
اردوغان گفت: ما همچون همیشه امروز نیز خواستار حل مسائل از راه گفتگو و همکاری هستیم.
وی گفت: مایلیم همه مسائل بر سر میز مذاکره و از راه گفتگو حل شود.
اردوغان با تاکید براینکه تماس و رایزنی مستمر با فرانسه را مفید میداند، افزود: انتظار داریم فرانسه در این روند موضعی سازنده و توام با حسن نیت در پیش گیرد.