به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ رییس جمهور ترکیه از طریق ویدیو کنفرانس در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد.
رجب طیب اردوغان در ۷۵ امین نشست مجمع عمومی سازمان ملل ضمن تبریک به ولکان بوزکور نمایندۀ ترکیه که ریاست دورهای مجمع عمومی را عهده دار شده است انتخاب وی را به عنوان اعتماد کشورهای جهان به ترکیه قلمداد و اظهار امیدواری کرد که وی به عنوان یک شهروند ترک که بر بالاترین مسند سازمان ملل تکیه زده است بی شک به بهترین شکل ممکن و در شفافیت و عدالت کامل از عهدۀ این وظیفۀ خطیر بر خواهد آمد.
اردوغان سپس با اشاره به مسالۀ شیوع ویروس کووید-۱۹ در جهان با بیان اینکه ترکیه به تعهدات خود در امر مبارزه با این ویروس عمل میکند گفت دنیا در مقطعی از زمان که مورد امتحانات مختلفی قرار دارد با این ویروس نیز درگیر شده است. در ابتداء شیوع، تمام کشورهای جهان به حال خود رها شدند و بدین شکل یکبار دیگر این شعار ترکیه که جهان از پنج کشور بزرگتر است به اثبات رسید. سرنوشت کشورها نمیتواند در دست چند کشور مشخص قرار گیرد. ما برای حفظ اعتبار سازمانهای جهانی باید اصلاحاتی اساسی در ذهنیت خود، سازمانهای جهانی و قوانین حاکم بر آنان انجام دهیم. اولین این اصلاحات نیز باید در ساختار شورای امنیت صورت گیرد تا این شورا ماهیتی شفاف، دمکراتیک، موثر و پاسخگو کسب کند.
اردوغان با بیان اینکه راه حلهای محلی برای مشکلات جهانی راه حلهای موثری نمیباشند گفت برای حل این مشکلات همبستگی جهانی لازم است، ما به عنوان ترکیه از همان روز اول شیوع ویروس کرونا، از تمام سازمانهای بین المللی دعوت به همکاری کردیم و خود نیز در صف اول مبارزه قرار گرفتیم. به ۱۴۶ کشور جهان و ۷ سازمان بین المللی لوزام پزشکی ارسال کردیم، بیش از یکصد هزار شهروند خود را از ۱۴۱ کشور جهان به وطن بازگرداندیم. حتی ۵ هزارو ۵۰۰ تبعۀ کشورهای خارجی را از ۶۷ کشور جهان به کشورهای خود انتقال دادیم.
وی در بخش دیگری از سخنرانی خود با بیان اینکه ترکیه همیشه در پایان دادن به خطرهای که متوجه خود و بشریت میشود پیشقدم بوده است گفت جنگ و اختلافات در سوریه وارد دهمین سال خود میشود و همچنان برای ثبات و امنیت منطقه مخاطره آمیز است. ما به عنوان کشوری که اولین و جدیترین ضربه را به داعش وارد آورده است همزمان به مبارزه با پ ک ک و وای پی جی نیز ادامه میدهیم. تا زمانیکه جوامع جهانی در برابر تمام سازمانهای تروریستی موضعی یکسان و قاطعانه نگیرند مساله سوریه نیز حل نخواهد شد. ترکیه ۴ میلیون مهاجر سوری را در خود جای داده و تمام احتیاجات آنان را برطرف میکند. حتی به احتیاجات همین تعداد مردم سوریه که در نزدیکی مرزهای ترکیه اسکان گزیده اند رسیدگی میشود. اولویت همۀ ما باید حل اختلافات سوریه بر اساس نقشۀ راه قطعنامۀ شمارۀ ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل باشد. فقط در اینصورت است که در سوریه میتوان به یک صلح پایدار با حفظ تمامیت ارضی دست یافت.
رییس جمهور ترکیه در ادامه به مسالۀ لیبی اشاره کرد و با بیان اینکه ترکیه تنها کشوری بود که به دعوت دولت مشروع این کشور پاسخ مثبت داد گفت ما معتقدیم که صلح پایدار در لیبی فقط با دیالوگی که از سوی مردم این کشور هدایت شود قابل دستیابی خواهد بود.
اردوغان همچنین پایان دادن به خون و خونریزی پنج ساله در یمن را نیز تحت مسئولیت سازمانهای بین المللی دانست و گفت تاریخ هیچوقت کسانی را که برای افزایش نفود خود چشم به تمامیت ارضی، اتحاد سیاسی و حق حاکمیت این کشور دوخته اند نخواهد بخشید.
وی در مورد عراق نیز با بیان اینکه ما نمیخواهیم این کشور بصورت صحنۀ مبارزۀ نیروهای خارجی در آمده و آرزو داریم عراق تبدیل به کشوری شود که حامل رفاه و ثبات برای منطقه باشد گفت ترکیه در هر مورد آماده کمک به عراق بوده و بویژه در زمینۀ مبارزه با تروریسم خواهان همکاریهای نزدیکتری هستیم. از جامعۀ بین الملل در خصوص مبارزه با پ ک ک که در عراق مستقر شده است، به مانند زمان مبارزه با داعش انتظار همکاریهای صمیمانه داریم.
رییس جمهور ترکیه سپس دربارۀ برنامهها و فعالیتهای هستهای کشورمان گفت ما معتقدیم این مساله باید با توجه به حقوق بین الملل و از راه دیپلماسی و دیالوگ حل شود.
وی سپس با بیان اینکه نظام اشغالگری و ظلم در فلسطین همچنان بصورت زخمی خونبار بر پیکر بشریت قرار دارد گفت دستان پلیدی که سایۀ خود را بر این سرزمین که مهد سه دین بزرگ الهی است انداخته اند هر روز بی شرمتر میشوند. مردم فلسطین بیش از نیم قرن است که در برابر ظلم و سیاستهای فشار اسراییل سینۀ خود را سپر کرده اند. اسراییل پس از آنکه قرارداد قرن یا همان سند تسلیمیت مورد قبول واقع نشد، با همکاری دستیاران منطقهای خود سعی دارد قلعه را از درون فتح کند. ما به عنوان ترکیه اعلام میکینم که از هیچ طرح و نقشهای که مردم فلسطین از آن حمایت نکنند حمایت نخواهیم کرد.
اردوغان سپس گفت کشورهایی که با نقض حقوق بین الملل و احکام سازمان ملل قصد تاسیس سفارت در قدس را دارند بدانند که با این کار، حل مسالۀ فلسطین را پیچیدهتر خواهند کرد. مساله فلسطین فقط بر پایۀ مرزهای سال ۱۹۶۷ و تشکیل یک فلسطین مستقل به پایتختی قدس شرقی قابل حل خواهد بود.
رییس جمهور ترکیه در مورد مسالۀ مدیترانۀ شرقی نیز با بیان اینکه برخی کشورها با منطق ً برنده همه چیز را صاحب خواهد شد ً حرکت میکنند گفت کسانیکه که تلاش دارند ترکیه را از دور خارج کنند محکوم به شکست هستند، ما هیچ چشمداشتی به حق و حقوق دیگر کشورها در مدیترانۀ شرقی نداریم، ولی در برابر نادیده گرفته شدن حقوق خود و بخش ترک نشین قبرس نیز سکوت نخواهیم کرد. مسئول اوضاع فعلیدر منطقه یونان و بخش یونانی نشین قبرس هستند که از سال ۲۰۰۳ بدین سو با افکار زیاده خواهی حرکت یکجانبه میکنند. آنانیکه که تمام مشکلات مدیترانه را بر گردن ترکیه انداخته بودند امروز که مسالۀ منابع طبیعی این منطقه مطرح شده است ترکیه را نادیده میگیرند، که این موضوع به هیچوجه قابل توجیه نیست.
اردوغان گفت اولویت ترکیه برای حل مسالۀ مدیترانه شرقی از راه گفتگو بر پایۀ حقوق بین الملل بوده و هیچ راه دیگری را که به خواهد به زور و با فشار دیکته شود قبول نکرده و بشدت آنرا رد میکنیم.
رییس جمهور ترکیه در ادامه پیشنهاد برگزاری یک کنفرانس منطقهای با حضور تمام کشورهایی حوزۀ مدیترانه شرقی از جمله بخش ترک نشی قبرس را داد