درنشست ویدئو کنفرانسی سازمان ملل
انتقاد امیر قطر از حق وتوی پنج عضو دائم شورای امنیت
تمیم بن حمد آل ثانی با انتقاد از حق وتوی پنج عضو دائم شورای امنیت، بر لزوم بازنگری در آیین نامه داخلی سازمان ملل تاکید کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره،
امیر قطر با انتقاد از حق وتوی پنج عضو دائم شورای امنیت، بر لزوم بازنگری در آیین نامه داخلی سازمان ملل تاکید کرد.
تمیم بن حمد آل ثانی در سخنرانی خود به صورت ویدئو کنفرانس در نشست به مناسبت ۷۵ امین سالگرد تاسیس سازمان ملل گفت: از ریاست مجمع عمومی برای برگزاری این نشست مهم، تشکر میکنم. همچنین قدردانی خودمان را از تلاشهای چند ماه گذشته برای صدور بیانیه سران جهان که سند تاریخی است، اعلام میکنیم. این بیانیه، نشانه اجماع نظر جامعه جهانی در شکل گیری موضع متحد در برابر چالشهای مشترک و تحقق اهداف سازمان ملل در زمینههای صلح، امنیت، توسعه و حقوق بشر که پایههای اساسی تاسیس این سازمان را تشکیل میدهد، است. خوشحال هستیم که علیا بنت احمد بن سیف آل ثانی نماینده قطر در سازمان ملل با شراکت نماینده سوئد، ماموریت تسهیل مذاکرات برای متن این بیانیه را برعهده داشت.
تمیم بن حمد افزود: بنیانگذاری سازمان ملل، اقدام مهمی برای بشریت پس از مصیبتهای جنگ جهانی دوم بود و نتیجه گرفتن از آن بود. چارچوب جهانی درباره روابط بین کشورها وجود نداشت که جنگ را به عنوان راهکاری برای حل مناقشهها نپذیرد. اصول توافقی و الزام آور، اجازه مقابله دسته جمعی با عملیات نسل کشی را میدهد. سازمان ملل بر اساس این فرض شکل گرفت که نقطه مشترک همه ما انسانیت و درک مشترک از حقوق بشر و کرامت است و به این صورت نقطه تحولی در روابط بین الملل بود. سازمان ملل، گام بلندی در تحقق اهدافی که جامعه جهانی به آن چشم دوخته بود، برداشت و توانست در چند دهههای گذشته، نقش مهمی در کمک به پیشرفت بشریت و نجات میلیونها نفر و بهتر کردن زندگی آنها ایفا کند. تصور جهان معاصر بدون سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن امکان پذیر نیست.
وی خاطر نشان کرد:، اما سازمان ملل همچنان از ایجاد سازوکارهای لازم برای تحمیل اصول خودش به اعضا ناتوان است و همچنان قدرت زور بر قدرت حق در مناطق مختلف جهان و در زمینههای متفاوت از زندگی ما برتری دارد. ما که در آستانه دهه سوم قرن فعلی قرار داریم و با وجود همه این تلاش ها، جهان همچنان با چالشهای جدید و بی سابقهای در ابعاد مختلف روبروست که در راس آنها کانونهای تنش منطقهای و بین المللی و مشکلات مربوط به خلع سلاح و نیز مسایل مربوط به محیط زیست و توسعه پایدار و تروریسم قرار دارد. یکی از خطرناکترین چالشهایی که جامعه جهانی از زمان تاسیس سازمان ملل تاکنون با آن روبرو شده است، موضوع مقابله دسته جمعی با خطر بیماریهای واگیردار است. مقابله با همه گیری کووید ۱۹ و پیامدهای منفی و خطرناک آن بر سلامت، بهداشت و اقتصاد کشورها به ما یادآوری کرد که ملتهای جهان، یک خانواده هستند که سرنوشت مشترک دارند و گریزی از همکاری و تلاش مشترک برای مقابله با چالشهای جهانی وجود ندارد.
امیر قطر گفت: این نشست، فرصت مهمی برای تاکید مجدد بر پایبندی جامعه جهانی به متن و روح منشور ملل متحد است و بر این موضوع تاکید میکند که این منشور همچنان چراغ راه همکاریهای بین المللی خواهد بود و باید از آن به عنوان اساس تقویت این همکاریها به منظور تحقق اهداف بلند آن استفاده کرد. به این منظور باید ارزیابی مجدد و بازنگری در اقدامات چندجانبه بین المللی صورت گیرد و باید اقدامات جدی برای عبور از موانع تلاشهای مشترک ما و تحقق اصلاحات فراگیر انجام شود. به ویژه بر موضوع حضور نمایندگان ملتهای جهان در شورای امنیت، سازوکار اجرای قطعنامههای آن و دوری جستن از معیارهای دوگانه در اجرای این قطعنامهها و بازنگری در آیین نامه داخلی آن تاکید میکنیم که مسایل مربوط به امنیت مشترک را به موضع هر یک از پنج کشور بزرگ مشروط کرده است. در این چارچوب، بر موضع پایدار قطر بر حمایت از اصول و اهداف سازمان ملل و تثبیت آن و نیز لزوم اجرای بیانیه سیاسی که امروز تصویب شد، تاکید میکنیم. به این منظور باید چند صدایی و دیپلماسی پیشگیرانه تقویت شود و به حاکمیت ملی کشورها و برابری بین آنها و مقابله قاطع با توسل به زور در روابط بین الملل احترام گذاشته شود. باید راه حلهایی برای بحرانها و مناقشههای طولانی مدت با استناد به قوانین بین المللی و قطعنامههای سازمان ملل پیدا شود. باید به حاکمیت قانون در صحنه ملی و بین المللی احترام گذاشته شود. نقش جوانان و زنان در همه زمینهها باید تقویت شود. باید از پیشرفتهای علمی به صورت مشروع و درست استفاده شود. باید اهداف طرح سازمان ملل برای توسعه پایدار در ۲۰۳۰ محقق شود.
تمیم بن حمد افزود: در پایان بار دیگر بر پایبندی قطر به همکاری با سازمان ملل و ادامه حمایت از آن تاکید میکنم تا این سازمان بتواند با چالشهای مشترک جهانی و تحقق اهداف مطلوب مقابله کند.