به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیمااز
خبرگزاری فرانسه، فعالان از بازداشت یک شاهزاده سعودی به سازمان ملل شکایت میکنند.
براساس سندی که به رویت خبرگزاری فرانسه رسیده است، دو گروه حقوق بشری سرگرم تنظیم شکایت رسمی در خصوص بازداشت «خودسرانه» یک شاهزاده بشردوست سعودی به سازمان ملل هستند تا فشار بین المللی را برای آزادی او افزایش دهند.
در ژانویه ۲۰۱۸، شاهزاده سلمان بن عبدالعزیز که اکنون ۳۷ ساله است، همراه با پدرش در جریان سرکوب خاندان سلطنتی، بازداشت شد. این امر هوادارانش را با این سوال روبرو کرد که چرا این شاهزاده جوان که چالش خاصی برای محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ایجاد نمیکرد، هدف قرار گرفت.
این شکایت که گروه حقوق بشر منا واقع در ژنو و سازمان القسط که دفتر آن در لندن است آن را تنظیم کرده اند، به دنبال شکواییه ماه پیش سعد الجبری مقام سابق دستگاه اطلاعاتی سعودی به آمریکا مطرح میشود که در آن ادعا شده بود شاهزاده محمد، قصد کشتن او را داشت.
این تحولات، توجهها را به اقدامات خانواده سلطنتی سعودی در این کشور نفت خیز جلب کرده است.
شاهزاده سلمان که تحصیل کرده دانشگاه سوربن است، حدود یک سال در زندان فوق امنیتی الحائر نزدیک ریاض نگه داشته و سپس به یک ویلای محافظت شده در این شهر منتقل شد.
این شاهزاده سعودی در ماه مارس به یک مکان سری منتقل شد، اما دو ماه بعد، به دنبال لابی دو میلیون دلاری در آمریکا و درخواستهای قانونگذاران اروپایی برای آزادی او، به شکل اسرارآمیزی به این ویلا بازگردانده شد.
القسط و گروه حقوق بشری منا با هدف افزودن بر این فشار، روز سه شنبه در خصوص ادامه حبس او، شکایتی مشترک را به کارگروه سازمان ملل ویژه بازداشت خودسرانه که در ژنو مستقر است، تسلیم میکنند.
مدیر گروه منا به خبرگزاری فرانسه گفت: «شاهزاده سلمان و پدرش دو سال و نیم است که بدون هیچ اتهامی دربند هستند. بازداشت آنها هیچ مبنای قانونی ندارد.»
مسئولان سعودی به درخواست خبرگزاری فرانسه برای توضیح در این خصوص، پاسخ ندادند.
- «سیاستهای کثیف»
انتظار میرود کارگروه سازمان ملل پس از دریافت این شکایت، که پیش نویس آن در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار گرفته است، در ماههای آتی «نظر» خود را اعلام کند.
دولت سعودی از نظر حقوقی ملزم به پاسخگویی نیست. اما این کار، توجه بین المللی را دوباره به سرنوشت این شاهزاده جلب میکند که یکی از چندین عضو خانواده سلطنتی است که از زمان روی کار آمدن ناگهانی شاهزاده محمد، در بازداشت به سر میبرند.
منابع نزدیک به این شاهزاده سعودی گفتند آنچه بیش از همه این ماجرا را گیج کننده میکند این است که این شاهزاده و پدرش از زمان بازداشت حتی یک بار هم بازجویی نشده اند.
مدیر گروه منا گفت: «این امر، خودسرانه بودن بازداشت آنها را تقویت میکند.»
شاهزاده سلمان، یکی از یازده شاهزادهای است که پس از آنکه به گفته دادستان کل عربستان سعودی در کاخ سلطنتی ریاض تحصن کردند و خواستار ادامه تامین هزینه آب و برق شان از بودجه دولت شدند، بازداشت شدند.
دادستان کل عربستان در آن زمان گفت این شاهزادهها «از ترک محل خودداری کردند» و به علت «بر هم زدن نظم و آرامش» در زندان الحائر حبس شدند.
اما دستیار شاهزاده سلمان این گفته را رد کرد و آن را «سیاستهای کثیف» خواند.
القسط که یحیی عسیری فعال مدنی و عضو سابق نیروی هوایی سلطنتی سعودی آن را بنیان نهاده است گفت این شاهزاده پس از آنکه به یک گردهمایی سلطنتی فراخوانده شد، «به شدت کتک خورد. برخی از کسانی که در این جمع حاضر بودند به شرکت در نشستهایی متهم شدند که هدف از آن براندازی ولیعهد و تبادل این ایدهها با افرادی در خارج از کشور به امید دریافت کمک از آنها بود.»
در حال حاضر از سرنوشت ۱۰ شاهزاده دیگر اطلاعی در دست نیست.
- «اعمال فشار برای عدالت»
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، پدر شاهزاده سلمان، یک روز بعد، در حملهای رسمی در خانه اش بازداشت شد. وی پیش از بازداشت، به «افرادی در اروپا»، از جمله وکیلی در پاریس تلفن کرد تا به پسر او کمک کنند.
به گفته القسط دوربینهای نظارتی خانه او را شکستند و تعدادی از وسایل او را توقیف کردند، زیرا این شاهزاده به «ارتباط با نهادهای خارجی» متهم بود.
ناظران میگویند آنچه احتمالا دادگاه سلطنتی را آزرد، ملاقات شاهزاده سلمان با آدام شیف عضو دموکرات کنگره آمریکا پیش از انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا بود.
شیف منتقد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و حامی سرسخت شاهزاده سلمان است. دستیاران شاهزاده سلمان که به اقدامات بشردوستانه شهرت دارد، گفتند در این ملاقات «هیچ موضوع سیاسی مطرح نشد.»
در ماه مه، گروه سیاست سونوران متعلق به لابیگر سرشناس واشنگتن، رابرت استرایک، قرارداد دو میلیون دلاری را برای تحت فشار گذاشتن دولتهای اروپایی و آمریکا در خصوص سرنوشت این شاهزاده امضا کرد.
چندین قانونگذار اروپایی از ریاض خواسته اند شاهزاده سلمان را آزاد کند.
اتحادیه اروپا نیز «در مناسبتهای مختلف» این موضوع را با وزیر خارجه عربستان و کمیسیون حقوق بشر این کشور مطرح کرده که هیچ موفقیتی نداشته است.