پخش زنده
امروز: -
وزیر نفت: امسال نخستین بار تولید پتروشیمی در کشور سه رقمی خواهد شد و به صد میلیون تن خواهد رسید.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما؛ بیژن زنگنه در مراسم بهره برداری از طرحهای ملی وازرت نفت که در ارتباط تصویری با رئیس جمهور در استانهای آذربایجان غربی، مرکزی و هرمزگان به بهره برداری رسید گفت: امسال ۱۷ طرح افتتاح خواهد شد که تولید ناخالص پتروشیمی ایران را ۲۵ میلیون تن افزایش میدهد.
آقای بیژن زنگنه گفت: با قیمت ثابتی که حساب شد تولید پتروشیمی در ابتدای سال ۹۲ ارزشش حدود ۱۲ میلیارد دلار بود، اما تا پایان دولت به ۲۵ میلیارد دلار خواهد رسید و ان شاءلله با جهت بعدی که جهش سوم نام دارد در سال ۱۴۰۴ تولید پتروشیمی ایران به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید.
وزیر نفت افزود: طرحی که امروز افتتاح شد طرحی است از زنجیره طرحهایی که قبلا دوتای آن ازجانب رئیس جمهور در مهاباد و سنندج و یکی هم در لرستان با حضور معاون اول رئیس جمهور افتتاح شد. طرحی که در سال ۱۳۸۱ با عنوان خط اتیلن غرب تصویب شد و الان تا تبریز رسیده است. ۱۶۶۰ کیلومتر خط لوله انتقال اتیلن است که طولانیترین خط انتقال اتیلن در جهان است.
میافزود: این طرحی است که به مزیتهای مناطق کشور توجه کرده و به موضوع آب هم توجه کرده است. آن بخش تولید اتیلن که به اب نیاز داشته در کنار دریا انجام شده و این خط لوله توانایی انتقال ۲.۵ میلیوتن تن اتیلن را دارد که بیشتر در مناطق توسعه نیافته کشور است.
آقای زنگنه در خصوص واحدهای دیگر پتروشیمی گفت: واحد اندیمشک در حال احداث است که هنوز تمام نشده و واحدهای لرستان و پلیمر کرمانشاه و همدان بعدا انشعاب میگرد و امروز مهاباد و کردستان افتتاح شد.
آقای زنگنه همچنین گفت: تبریز یک پتروشیمی داشت که با خوراک مایع کار میکرد که تبدیل شد به خوراک اتیلن و بسیار اقتصادی شد و امسال ما حدود ۲ میلیون تن از این خط انتقال به این پتروشیمی تحویل میدهیم؛ و امروز خط میاندواب توسط شما افتتاح خواهد شد.
وی گفت: این یکی از مهمترین طرحهای دولت بود که برای ایجاد اشتغال و توسعه مناطق غرب کشور بسیار موفق بود.
آقای زنگنه با اعلام اینکه تولید اتیلن مرتب در حال افزایش است، گفت: امسال تولید اتیلن به حدود ۷ میلیون تن خواهد رسید که دو میلیون تن آن در این خط میآید و استفاده خواهد شد.
وزیر نفت همچنین در خصوص ۱۷ طرحی که در جهش دوم افتتاح خواهد شد، گفت: همه این طرحها با پیشرفت فیزیکی بالایی هستند و ان شالله به نتیجه خواهد رسید.
آقای زنگنه همچنین گفت: علاوه بر جهش دوم یک ریل گذاری مستحکم برای آینده هم شده که آن جهش سوم است و طرحهایی اند که برخی از انها پیشرفت فیزیکی خوبی دارند و در حال انجام هستند و همین طرحها تولید کشور را سه برابر نسبت به سال ۹۲ خواهند رساند و نسبت به سال آینده هم ۵۰ درصد تولید اضافه خواهد.
آقای زنگنه گفت: یکسری طرحها هم برای زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی در حال اجراست که طرحهای پیشران پتروشیمی است در سه زیر شاخه متانول، پروپیلین، اتیلن و بنزن که اتیلن تقریبا بخش عمده ان انجام شده. پروپیلین طرح ابتکاری و در حال انجام است که به زودی برای تصویب به هیئت دولت میدهیم.
اقای زنگنه گفت: با توجه به کمبود پروپیلین در کشور، برای تولید آن نزدیک به ۱.۵ میلیون تن در شمال و جنوب کشور و یک کمی هم در غرب برنامه ریزی شده است.
آقای زنگنه همچنین با اعلام اینکه از ابتدای دولت یازدهم حدود ۲۰ طرح پتروشیمی با ارزش تولید بالای ۵ میلیارد دلار افتتاح شده است.
صادرات نفت از جاسک تا پایان سال
وزیر نفت پایانه صادراتی نفت در جاسک یا مکران را راهبردیترین طرح این دولت بیان کرد و گفت: با رفع مشکلات مالی، این طرح تا پایان سال به اتمام میرسد و صادرات نفت از جاسک آغاز میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای بیژن نامدار زنگنه در مراسم آغاز رسمی احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه صادراتی در منطقه مکران که با حضور رئیس جمهور و به صورت تصویری انجام شد، افزود: تا کنون در این طرح حدود ۳۰۰ میلیون دلار هزینه شده و حدود ۸۵۰ میلیون دلار دیگر برای تکمیل طرح نیاز است.
وزیر نفت با اشاره به مشکلات مالی پیش روی اجرای این طرح گفت: بخشی از مشکلات مالی با مجوز رئیس جمهور به صورت موقت در حال حل شدن است و این آمادگی وجود دارد که مابقی مشکلات از طریق بازار سرمایه و تامین منابع حل شود تا طرح به موقع به اتمام برسد تا امسال راهبردیترین طرح دولت، بهره برداری و صادرات نفت از جاسک آغاز شود.
وی افزود: این طرح، خط لولهای به قطر ۴۲ اینچ است که از گوره در استان بوشهر آغاز میشود و وارد استان فارس شده و به هرمزگان و به غرب جاسک میرود که پایانه نفتی که بزرگترین پایانه نفتی بعد از خارک خواهد شد، در آنجاست.
وزیر نفت گفت: طول خط ۱۰۰۰ کیلومتر است که میتوان گفت که این طرح طرحی است که کالاها و تجهیزات ساخت داخل برای نخستین بار در آن استفاده شده است.
آقای زنگنه با بیان اینکه مهمترین چیزی که در یک خط لوله نیاز است ورق است افزود: ورق این خط لوله به علت اینکه این طرح، نفت ترش بود، ورق ویژهای بود که لوله سازها قرارداد آن با شرکتهای خارجی منقعد کرده بودند چرا که این ورق در ایران به این عرض و نوع آن تولید نمیشود.
وی گفت: بعد از این تحریمها، جلوی آن قرارداد گرفته شد، و تلاش بسیار سنگین ۱۰ ماهه در فولاد مبارکه و فولاد اکسین از سال ۹۷ آغاز شد و تا اواسط ۹۸ به نتیجه رسید.
آقای زنگنه افزود: فولاد مبارکه برای اولین بار تختال مورد نیاز این ورق را بعد از کارهای زیاد و آزمون خطاهای فراوان ساخت و آزمایشها همه جواب داد و شرکت فولاد اُکسین خوزستان نیز برای نخستین بار چنین ورق عریض را که عرض آن بیش از سه و دو دهم متر است، ساخت و آن تختال به اُکسین منتقل و در آنجا به ورق تبدیل شد.
وزیر نفت با بیان اینکه اینها همه برای نخستین بار در کشور انجام شد گفت: همچنین این خط ۵۰ پمپ دارد که هریک ظرفیت ۲ و نیم مگاوات است و هر کدام یک میلیون دلار هزینه دارد، اما برای نخستین بار این کار را با سه کارخانه داخلی قرارداد بستیم.
وی افزود: سفارش ساخت ۲۰ پمپ به شرکت پمپ ایران، ۱۰ پمپ به پتکو و ۲۰ پمپ به شرکت پمپهای صنعتی داده شد که در مجموع ۵۰ میلیون دلار اعتبار قرارداد آن است.
وزیر نفت گفت: فولاد مبارکه و فولاد اکسین یک عملکرد درخشانی را داشته که قابل تقدیر است و با یک روحیه متناسب با این شرایط کارکردند.
وی افزود: فولاد مبارکه باید ۴۲۰ هزار تن تختال تولید میکرد و تا چهارم شهریور سال گذشته، ۳۲۰ هزار تن تولید کرده و تحویل داده است و ۱۰۰ هزار تن از کار باقی مانده است.
آقای زنگنه گفت: فولاد اکسین ۳۸۵ هزار تن باید تختالی که دریافت میکند به ورق تبدیل کند و تا شهریور سال گذشته ۲۵۰ هزار تن تولید و ۱۳۵ هزار تن باقی مانده است.
وزیر نفت افزود: لوله سازها باید ۱۰۰۰ کیلومتر لوله تولید کنند که ۴۴۰ کیلومتر تولید شده و ۵۶۰ کیلومتر باقی مانده است و ۳۵۰ کیلومتر لوله به سایتها برای جوشکاری، حمل شده است.
آقای زنگنه بابیان اینکه بخشی از کار تولید لوله است که همه از نظر ورق و تختال در داخل کشور و برای نخستین بار انجام شد گفت: بخش دیگر پمپها است که پنج ایستگاه پمپاژ داریم که علاوه بر پمپها باید تاسیسات ایستگاههای پمپاژ ساخته شود که همه در دست ساخت است.
وی افزود: در منطقه جاسک، ۲۰ مخزن نیم میلیون بشکهای در دست ساخت است که به صورت (BOT) به بخش خصوصی برای ساخت، واگذار شده است.
آقای زنگنه گفت: باید بندرگاه پشتیبانی در آنجا ساخته شود و تاسیسات ترمینال صادرات نفت است که قراردادهای اینها منعقد شده و بیش از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی در این طرحها داریم.
وی افزود: در دو ماه گذشته یکی از بالاترین پیشرفتهای کار که ماهی ۷ درصد پیشرفت بود، در این طرحها داشتیم که کار بسیار مهم و با ارزشی بوده است.
آقای زنگنه ابراز امیدواری کرد: امسال این کار به اتمام برسد و صادرات آغاز شود.
وی با اشاره به خط میعانات گازی تا پالایشگاه ستاره خلیج فارس گفت: این خط توانایی انتقال حدود ۷۰۰ هزار بشکه را دارد و این خط جدید به خط نفت در نزدیکی پالایشگاه ستاره خلیج فارس وصل میشود که در صورت نیاز، میعانات نیز از این خط، به جاسک منتقل و صادر شود.
آقای زنگنه با بیان اینکه این طرح، طرح مهمی است افزود: علاوه بر اینکه یک پایانه صادراتی برای ما ایجاد میکند، یک محور و کانون توسعه در منطقه میانی دریای عمان برای ما ایجاد میکند.
وی به ایجاد پالایشگاه در این طرح اشاره کرد و گفت: یک پالایشگاه دیگر نیز شرکت تدبیر انرژی احداث خواهد کرد و اراضی که در آن منطقه داریم برای واحدهای پالایشی و پتروشیمی اختصاص یافته است.
آقای زنگنه افزود: در این منطقه، گاز، برق، آب خنک کن، بندرگاه پشتیبانی خواهیم داشت علاوه بر اینکه مخازن ذخیره داریم و نفتی که روزانه میتواند به این منطقه ارسال شود.