پخش زنده
امروز: -
در خوزستان روزانه بیش از یک میلیون و دویست هزار متر مکعب آب تولید می شود که یک سوم آن به دلایل گوناگون در بخشهای مختلف هدر میرود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان ،انشعابات غیر مجاز آب ، فرسودگی شبکه آبرسانی و مصرف بی اندازه ی آب در بخشهای خانگی و فضای سبز باعث هدر روی 40 درصدی آب در استان شده و65 درصد خطوط شبکه آبرسانی در استان عمر بالای 60 سال دارد .
آنطور که مدیر عامل آبفای خوزستان می گوید: طبق بررسیهای صورت گرفته، بیش از 10 هزار کیلومتر شبکه توزیع آب در سطح شهرهای خوزستان وجود دارد که این میزان شبکه توزیع آب، بیش از گذشته حجم و نیازهای استان را در ارتباط با خدمات حوزه آبفا مطرح میکند.
به گفته صادق حقیقی پور 6 هزارکیلومتر از شبکه توزیع آب خوزستان فرسوده است که اگر اعتبار کافی داده شود می توان با اصلاح شبکه آبی از هدر رفت آب جلوگیری کرد و اگر طرحهای حوزه آب و فاضلاب اعتبار دهی و به خوبی اجرا شوند می توانیم در کمترین زمان ممکن، نیازهای استان تأمین و از هدرروی آب جلوگیری کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اهواز نیز می گوید: اهواز دارای سه هزار کیلومتر شبکه توزیع آب است که از این میزان 61 درصد آن فرسوده است و موجب هدر رفتن آب تصفیه در این کلان شهر می شود.
آنطور که فردوس کریمی می گوید : از پارسال تا کنون حدود 91 کیلومتر از فرسودگی های شبکه آب اهواز اصلاح شده و در ماموریت سه ساله ،باید یکهزار و 800 میلیارد ریال تزریق شود تا 25 درصد از این 61 درصد فرسودگی ترمیم گردد.
هم اکنون آب اهواز با برداشت 677 هزار مترمکعب آب در شبانه روز از منابع آبی همچون طرح آبرسانی غدیر که 60 درصد است ، 30 درصد کارون و 10 درصد از آب حیات شوشتر تامین می شود.همچنین در شبانه روز حدود 300 هزار مترمکعب فاضلاب در حوزه آب فاضلاب اهواز تولید می شود که تصفیه خانه غرب اهواز روزانه 35هزار مترمکعب از این فاضلاب را تصفیه می کند.
متاسفانه اسراف آب در خوزستان تنها به هدر روي آب به دليل فرسودگي شبكههاي توزيع باز نمي گردد. در مواردي آبياري فضاهاي سبز شهري با آب آشامیدنی انجام ميشود. طبق آمار سال گذشته حدود 33 هزار مترمكعب آب تصفيه شده براي آبياري فضاهاي سبز شهر اهواز توسط شهرداري استفاده شده، اين در حالي است كه شهرداري ها با توجه به خشكسالي و كاهش آب رودخانه ها و منابع آب سطحي، از آب خام و پساب پس از تصفيه فاضلاب براي اين منظور استفاده كنند.
آنگونه که مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اهواز می گوید : در حال حاضر یکی از دلایل افت فشار در شبکه های آب استان، استفاده شهرداری ها از آب آشامیدنی برای فضای سبز است .
اسماعیل خالقی کارشناس مدیریت فضای سبز معتقد است: گیاه چمن در فضای سبز یکی از پرهزینهترین گیاهان است و از نظر مصرف آب، بسیار پرمصرف است و با توجه به اینکه خوزستان با تنشهای آبی مواجه است استفاده و توسعه این گونه چمنها در فضاهای سبز اهواز اشتباهی راهبردی است.
این کارشناس می گوید: چمن در سطح وسیع تبخیر و تعرق بالا دارد و شاهد هستیم در اهواز وسط ظهر و به شکل غرقابی آبیاری صورت میگیرد که بدترین شیوه مدیریت فضای است چرا که آبیاری در اهواز باید در شب و قطرهای صورت گیرد.
این عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اظهار داشت: آبیاری غرقابی علاوه بر نابودی منابع آبی، سبب تجمع نمک در خاک و نامساعد کردن زمین برای کشت میشود.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز در این خصوص می گوید مدتی است با بالا آمدن دبی آب رودخانه کارون به علت بارشهای اخیر، آب مورد نیاز پارکها و فضای سبز اهواز را از طریق ۱۶ ایستگاه مستقر در رودخانه کارون تامین کنیم .به گفته علیرضا عالیپور در بهار و تابستان 97 به دلیل پایین آمدن سطح آب رودخانه کارون، ۱۶ ایستگاه پمپاژ آب به گل نشستند.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز می افزاید : متأسفانه در فصل گرم اهواز کاهش شدید تراز آب رودخانه کارون در نقاطی که ایستگاههای پمپاژ قرار داشتند، به جایی رسید که بعضا شاهد هدایت فاضلاب به سمت ایستگاههای پمپاژ و در نتیجه پمپاژ فاضلاب به فضای سبز شهر بودیم.
وی با بیان اینکه فضای سبز شهر اهواز از لحاظ تأمین آب مورد نیاز در فصل های گرم سال در خطر است، گفت: این وضع همکاران ما را بر آن داشته که راهکارهایی برای آبیاری فضای سبز و پارکهای شهر اهواز طراحی کنند. طبیعتا تبدیل سیستم آبیاری فضای سبز به شبکههای آبیاری تحت فشار، قطرهای یا به کارگیری دستگاههای پمپاژ از بدیهیترین و اصلیترین راهکارها است.
به گفته او در این وضعیت تغییر سیستم آبیاری فضای سبز و پارکهای شهر اهواز مستلزم هزینهکرد مبلغی بیش از ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان آن هم تنها در فاز اول است که رقمی بسیار سنگین است.وی در ادامه می گوید برای جلوگیری از هدر رفت آب تصفیه، ابلاغ کردهایم قبل از پیشبینی تأمین آب مورد نیاز یک پارک، احداث هرگونه پارک جدید متوقف شود تا در وهله نخست آب خام یا تحت فشار مورد نیاز آن پیشبینی و از بابت آن اطمینان حاصل شود. همچنین برای پرسنل خاطی از این دستورالعملها ضوابط انضباطی در نظر گرفته شده است.
معاون وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در سفری که به خوزستان داشت با اشاره به بحث مهم مدیریت مصرف و کاهش هدررفت آب گفت : اصلاح شبکههای آب آشامیدنی خوزستان در دستور کار قرار گرفته و در این زمینه مجوز استفاده از فاینانس این پروژهها نیز صادر شده و امیدواریم با اجرایی شدن این طرحها به پیشرفت خوبی در بحث اصلاح شبکه آب خوزستان برسیم.
حمیدرضا جانباز به فرسودگی شبکه آب در بسیاری از شهرستانهای استان اشاره ای می کند و می گوید: پس از مصوبه دولت در ابتدای سال ۹۶، اتفاقات بسیار خوبی در استان خوزستان رقم خورد و تلاش بر این است تا این فرسودگیها جبران شود.
مردم خوزستان،مردم سرزمین آبهای روان مستحق بهره مندی از آب شرب بهداشتی هستند امری که استاندار خوزستان هم به آن اشاره می کند و از مشکلات آب در برخی شهرها و روستاهای خوزستان می گوید.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان می افزاید : شرکت آب و فاضلاب خوزستان برای اصلاح شبکه آبرسانی دست به کار شده و کار در حال انجام است که امیدواریم با این اقدامات میزان هدررفت آب کاهش یابد و در یک برنامه سه ساله باید هدر رفت آب به 25 درصد که استاندارد کشوری است، برسد.
هم اکنون 44 پروژه در شهرهای مختلف استان در بحث اصلاح شبکه توزیع و 21 پروژه اصلاح و بازسازی شبکه تولید آب آشامیدنی فعال است و در مجموع امسال 460 کیلومتر از شبکه های زیرسازی اصلاح می شود که می تواند نقش مهمی در جلوگیری از هدر رفت اب داشته باشد..