۱۲۰۰ تومان؛ قیمت تمام شده آب بها
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو : میانگین قیمت تمام شده هر مترمکعب آب ۱۲۰۰ تومان است که این رقم پارسال ۹۶۰ تومان بود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، علیرضا دائمی در نشست خبری با اشاره به اینکه 22 میلیون مشترک آب در کشور وجود دارد، گفت: قیمت های دفتری و تکلیفی آب تفاوت زیادی با هم دیگر دارد و متوسط تعرفه آب در شهرها 350 تومان به ازای هر متر مکعب است یعنی یک چهارم قیمت تمام شده.
وی افزود: تعرفه قیمت آب در روستا ها نیز به طور میانگین به ازای هر متر مکعب 120 تومان یعنی 30 درصد قیمت آب در شهرها دریافت می شود.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو با اشاره به اینکه در قانون بودجه 94 قیمت آب روستاها از 30 درصد آب شهرها به 50 درصد رسیده است ، گفت: قیمت آب روستاها نسبت به نزدیکترین شهر محاسبه می شود.
دائمی با اشاره به اینکه افزایش نرخ 20 درصدی آب صحت ندارد ، افزود: بر اساس استاندارد کشوری الگوی مصرف 18 متر مکعب است و 70 درصد مصرف کنندگان تا 20 متر مکعب مصرف می کنند بنابراین این خانوارها ماهانه کمتر از 10 هزار تومان اب بها پرداخت می کنند و در بخش کشاورزی آب زیرزمینی به طور رایگان در اختیار کشاورزان قرار می گیرد و آب سطحی که از طریق کانال و خطوط انتقال آب به دست کشاورزان می رسد معادل یک تا سه درصد قیمت محصول آب بها دریافت می شود که بسیار ناچیز است.
دائمی به سیاست های وزارت نیرو در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت:اگر دولت اجازه دهد نظام بنگاه داری را اجرا کنیم و قیمت تمام شده آب و برق به تایید همه دستگاه ها و سازمان برنامه بودجه برسد و قطعی شود و تفاوت این قیمت را به شکل های مختلف مانند اسناد خزانه اسلامی، صکوک اجاره پرداخت کند ، بخشی از هزینه های این صنعت را می توانیم پرداخت کنیم.
وی به 16 سال خشکسالی اشاره کرد و گفت: در نیم قرن اخیر بر اساس آمارهای ثبت شده آب های قابل استحصال سالانه 130 میلیارد متر مکعب بوده که در 5 سال اخیر به 104 میلیارد متر مکعب رسیده است.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو ادامه داد: نوع مصرف مشترکان خانگی و کشاورزی و سایر مشترکان به گونه ای بوده که تالاب ها و چاه ها خشک شده است و جنگلها تخریب و موجب فرونشست زمین شد.
وی به اقدامات تعادل بخشی آب های زیرزمینی در سال جاری اشاره کرد و گفت: پیش بینی می شود نتیجه این اقدامات سه تا چهار سال دیگر نمایان شود.
دائمی به تاثیر خشکسالی در تامین آب شرب روستاها اشاره کرد وگفت: بیش از 6 هزار روستا در پی خشکسالی با تانکر آبرسانی می شود و در بودجه امسال 500 میلیون دلار برای آب رسانی روستا ها در نظر گر فته شده است.
وی با اشاره به اینکه 900 مجتمع روستانی آب رسانی داریم ، گفت: 8 هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل آنها در نظر گرفته شده است.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو درباره میزان تلفات آب در تهران نیز گفت: 24 درصد آب به حساب نیامده داریم که اغلب در اختیار پادگان ها ، مدارس ، مساجد و سایر مراکز عمومی قرار می گیرد که با نصب سامانه های هوشمند می توانیم این میزان تلفات را به 18 درصد کاهش دهیم.
سدسازی آخرین روش تامین آب
علیرضا دائمی در ادامه افزود: در جایی که منابع آب شیرین به دریا می ریزد منطق ایجاب می کند با سدسازی این آبها مهار شود.
وی گفت: سالانه 4 میلیارد مترمکعب آب شیرین در شمال کشور به دریای خزر می ریزد که باید مهار شود و در سواحل جنوبی کشور نیز این رقم سالانه حدود 100 میلیون متر مکعب است که به دریا می ریزد و برای مهار کردن این آب ها باید سد ساخته شود.
دائمی با تاکید بر اینکه در دهه های اخیر توسعه سد سازی شتابزده صورت گرفته است، گفت: این روند موجب شد سدسازی به درستی انجام نشود.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو افزود: در مناطقی مانند فلات مرکزی، دریاچه ارومیه، آذربایجان و بسیاری از نقاط دیگر کشور امکان ساخت سد دیگر وجود ندارد، همچنین در نقاطی مانند یزد، کرمان، اصفهان باید به سازگاری محیط زیست فکر کنیم و شرکت های سدساز نیز باید به سمت مدیریت آب حرکت کنند.
ایران سومین کشور سدساز دنیا
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو به رتبه ایران در زمینه سد سازی اشاره کرد و گفت: اگر امروز ایران سومین کشور سدساز دنیا بعد از چین و ترکیه است، برای این است که سدسازی در اروپا و آمریکا در قرن بیستم به پایان رسیده است.
وی با توجه به تعداد طرح های نیمه تمام صنعت آب و برق گفت: 650 طرح در بخش آب و تعداد کمتری در بخش برق وجود دارد که البته طرح های استانی گسترده ای را نیز باید به این ارقام اضافه کرد.
دائمی با اشاره به اینکه برای اتمام این طرح ها 120 هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است، گفت: در چند سال اخیر دولت هیچ طرح جدیدی را آغاز نکرده و قرار است تعدادی از این طرح ها به بخش خصوصی واگذار شود.