پخش زنده
امروز: -
نماینده مقیم برنامه عمران ملل متحد در ایران برنامه های فوری و میان مدت برای احیای دریاچه ارومیه و تالاب هامون را تشریح کرد .
به گزارش واحد مرکزی خبر، گری لوئیس در مراسم رونمایی از گزارش نهایی میزگردد تخصصی بین المللی حفاظت از تالاب های ایران گفت: هم اکنون شرایط هامون و ارومیه مناسب نیست و سازمان ملل به دولت جمهوری اسلامی ایران تضمین داده است که در این خصوص نهایت همکاری را داشته باشد .
وی گفت: در این ارتباط مدیریت نامناسب مصارف منابع آب را نباید ناشی از خشکسالی و تغییرات آب و هوا بدانیم .
گری لوئیس با تاکید بر اصلاح الگوهای کشاورزی برای حفظ آب گفت :حتی اگر موفق به صرفه جویی آب شدیم باید دقت کنیم که این آب صرف توسعه اراضی نشود بلکه به اکو سیستم های طبیعی اختصاص یابد .
وی گفت: برای احیای تالاب هامون باید تا 2سال دیگر کاهش تبخیر از چاه نیمه ها و سهمیه بندی آب به شکلی که کارکردهای اصلی اکوسیستم را حفظ کند صورت گیرد.
گری لوئیس ارتقای همکاری های فرامرزی ، اتخاذ رویکردهای یکپارچه برای مدیریت حوضه آبریز تالاب و بهبود بازدهی آب مورد استفاده برای صرفه جویی در آب را از اهداف میان مدت احیای تالاب هامون ذکر کرد .
نماینده مقیم برنامه عمران ملل متحد در ایران در ادامه درباره برنامه های احیای دریاچه ارومیه هم گفت: تا دو سال آینده باید بسیج عمومی برای حفظ آب ، کاهش استفاده آب در بخش کشاورزی و اقدام برای حفظ بهداشت و سلامتی مردم به خصوص در برابر طوفان های نمک صورت گیرد .
وی در ادامه به اقدامات میان مدت برای احیای این دریاچه اشاره کرد و گفت: در این خصوص باید سیستم تخصیص آب بهینه سازی و برنامه بلند مدت چشم انداز توسعه حوضه آبریز دریاچه ارومیه تدوین شود .
گری لوئیس همچنین برای احیای همه تالاب های کشور نیز راهکارهایی ارائه کرد و گفت: در برنامه کوتاه مدت باید برای مدیریت زیست بوم این تالاب ها ظرفیت سازی شود و بسیج ملی و اطلاع رسانی برای صرفه جویی مصرف آب را هم از یاد نبریم .
وی گفت: در میان مدت هم باید قیمت گذاری واقعی آب صورت گیرد و در راهبردها و برنامه های آمایش سرزمین بازبینی شود.
لوئیس در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا موافقید که جنبش تخریب سد که در بسیاری از کشورها شکل گرفته است در ایران هم اجرایی شود، افزود: هر راه حلی باید با مشورت با دولت و مردم انجام شود و فعلا این روش را ما پیشنهاد نمی کنیم .
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه فکر می کنید احیای این دریاچه چند سال طول بکشد، گفت : 15 سال طول کشید تا این دریاچه به این وضع افتاد و همین مدت هم برای احیای آن زمان نیاز است.
بی توجهی به تالاب ها خسارات جبران ناپذیر اقتصادی دارد
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بی توجهی به وضع کنونی تالاب ها موجب وارد آمدن خسارت های جبران ناپذیر اقتصادی می شود .
احمدعلی کیخا در مراسم رونمایی از گزارش نهایی میزگرد تخصصی بین المللی حفاظت از تالاب های ایران افزود: خشک شدن تالاب ها از مشکلات شایع ایران و جهان است، اما در ایران به سبب اینکه بخش قابل توجهی از آب به بخش کشاورزی اختصاص می یابد در این خصوص نیازمند تلاش های بیشتر هستیم.
وی گفت: هم اکنون با توسعه ناپایدار در حوزه های آب خیز، نگاه غیر اقتصادی به منابع طبیعی حوزه و پایین بودن بهای آب در کشور مواجهیم و احداث سدها و مخازن در بالا دست و کویرزایی و گسترش مناطق بیابانی از چالش های پیش روی ماست .