پخش زنده
امروز: -
یک سوم مرگ و میر ناشی از سرطان مربوط به رفتارهای تغذیهای و سبک زندگی ناسالم مانند رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک بدنی، مصرف الکل و اضافه وزن و است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس،مهسا موذن دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیرازگفت:سرطان به تقسیم غیرطبیعی و کنترل نشده سلولها اطلاق میشود که میتواند در سرتاسر بدن پخش شود. سرطان یک بیماری چند علیتی است که عوامل ژنتیکی، محیطی، پزشکی و شیوه زندگی در ایجاد آن نقش دارد.
این استاد دانشگاه افزود:تخمین زده میشود که یک سوم مرگ و میر ناشی از سرطان را میتوان به رفتارهای تغذیهای و سبک زندگی ناسالم مانند رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک بدنی، مصرف الکل و اضافه وزن و چاقی نسبت داد. مصرف دخانیات نیز به میزان قابل توجهی در مرگ ناشی از سرطان نقش دارد.
وی گفت:در ادامه با برخی از عوامل پیشگیری کننده یا عوامل خطر ایجاد سرطان آشنا میشویم:
غذاهای گیاهی: برای پیشگیری از سرطان، غلات کامل، سبزی ها، میوهها و حبوبات را جزء اصلی رژیم غذایی معمول روزانه خود قرار داده و از رژیمی استفاده کنیم که روزانه دست کم ۳۰ گرم فیبر را از این منابع غذایی تأمین کند؛ بنابراین توصیه میشود در بیشتر وعدههای غذایی، غذاهای حاوی غلات کامل، سبزیهای غیر نشاسته ای، میوهها و حبوبات مانند عدس و لوبیا را در نظر بگیریم. رژیم غذایی روزانه باید سرشار از انواع غذاهای گیاهی شامل دست کم پنج واحد از انواع میوهها و سبزیهای غیر نشاستهای باشد.
وزن بدن: وزن خود را در محدوده طبیعی نگاه داریم و از افزایش وزن در همه سنین جلوگیری کنیم. بدین منظور باید دریافت انرژی را کنترل کرده و در فعالیتهای بدنی منظم شرکت کنیم.
گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده: مصرف گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده را محدود کنیم. اگر گوشت قرمز (مانند گوشت گاو و بره) مصرف میکنیم، حداکثر مصرف آن سه وعده در هفته معادل ۴ تا ۶ انس گوشت پخته (۱۱۳ تا ۱۷۰ گرم) در هر وعده باشد. در صورت استفاده از گوشتهای فرآوری شده، تنها مقدار کمی از آن را مصرف کنیم.
نوشیدنیهای شیرین شده با شکر: مصرف نوشیدنیهای شیرین شده با شکر را محدود کنیم و بیشتر آب و نوشیدنیهای شیرین نشده بنوشیم.
مکملهای غذایی: مکملهای غذایی با دوز بالا برای پیشگیری از سرطان توصیه نمیشود. به جای آن توصیه میشود نیازهای تغذیهای را به کمک رژیم غذایی برآورده کنیم.
نوشیدنیهای الکلی: برای پیشگیری از سرطان، بهترین راهکار پرهیز از مصرف الکل است.
غذاهای فرآوری شده: مصرف فست فودها، غذاهای از پیش آماده، دسرها و سایر غذاهای فرآوری شده که حاوی چربی، نشاسته یا قندها باشد را محدود کنیم. محدود کردن این غذاها به کنترل مصرف انرژی و حفظ وزن سالم نیز کمک میکند. به جز این موارد، مصرف نمک را کاهش داده و از مصرف غذاهای کپک زده خودداری کنیم.
فعالیت بدنی: به عنوان بخشی از زندگی روزمره، فعال باشیم. دست کم ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت شدید یا ترکیبی معادل با هر دو فعالیت بدنی را در هفته انجام دهیم. رفتارهای کم تحرک مانند نشستن، دراز کشیدن، تماشای تلویزیون یا سایر انواع تفریحات مبتنی بر مانیتور را محدود کنیم.