برخی رهبران سیاسی در لبنان و برخی نیروهای سیاسی در لبنان، اینگونه رفتار میکنند، از زیر بار مسئولیت شانه خالی میکنند، از پذیرش هر گونه مسئولیتی چه در گذشته و چه در حال حاضر، خودداری میکنند و همه عواقب را به گردن دیگران میاندازند. این رفتار نشان دهنده از بین رفتن روح انسانی و اخلاقی در برخورد با سرنوشت مردم است، با سرنوشت مردم لبنان و سرنوشت کشور و با مسائل عمومی. چند روز پیش موضوع آتش سوزی جنگلها در چند منطقه لبنان رخ داد. صحنه عجیب و غریبی در لبنان بود. همگان دولت را مقصر دانستند، وزیران، نمایندگان، مسئولان، مدیران، رسانهها و مردم. هر کس مسئولیت را بر گردن دیگری انداخت. نتیجه چه شد؟ هیچ چیز، موضوع به پایان رسید.
با این حال، اتفاق جدیدی روی داد، زیرا هر روز با روی دادن اتفاق جدیدی در لبنان، باعث میشود موضوعات قبلی فراموش شود. به هر حال موضوع آتش سوزی جنگلها پس از مدتی فراموش شد. محکومیتها در لبنان تا ۲۴ ساعت ادامه داشت و سپس تمام شد,، زیرا هیچ کس خود را مسئول نمیدانست و این مشکل را بر گردن دیگران میانداخت. نخست تاکید کنم که باید صادق و صریح باشیم. امروزه اوضاع مالی و اقتصادی که همه از آن سخن میگویند، چیزی نیست که یک روزه اتفاق افتاده باشد، یا اینکه امسال اتفاق افتاده باشد، یا اینکه سه سال اخیر اتفاق افتاده باشد، یا اینکه دهه کنونی اتفاق افتاده باشد، یا در دولت کنونی اتفاق افتاده باشد، بلکه نتیجه انباشت سالهای طولانی است، بیست تا سی سال گذشته، از سیاستهای اقتصادی، یا اقدامات اجرایی، یا نپذیرفتن مسئولیت، یا اوضاع داخلی، یا اوضاع منطقه ای، یا اوضاع بین المللی و دهها علت دیگر. با این حال، علت هر چه باشد، من قصد ندارم به شرح علتها بپردازم، بلکه قصد دارم بگویم که این مشکلات نتیجه انبار شدن دهها سال مشکل است.
سید حسن نصرالله: بزرگترین مشکل لبنان، بحران بی اعتمادی میان دولت و ملت است
دبیر کل حزب الله لبنان در ادامه تصریح کرد: این شرایط بود که اوضاع امروز را در برابر ما قرار داد، اولین کاری که نیاز است در اینجا متذکر شوم این است که همه، حتی من، باید مسئولیت هایمان را بپذیریم، صادقانه با شما سخن میگویم، همه مسئولیت داریم، اما مسئولیت هایمان شدت و ضعف دارد، یکی بیست درصد، یکی سی درصد و دیگری و دیگری نیز بیشتر یا کمتر,، اما مهم این است که همگان مسئولیت هایمان را بپذیریم.
عیب است که فردی، به ویژه آنانی که در تمامی دولتهای سابق در سی سال گذشته حاضر بوده اند، از زیر بار مسئولیتهایشان که موجب شده است اوضاع به اینجا برسد شانه خالی کنند. مسئولیت پذیری این نیست که سوار بر موج ملت شوند و دم از مبارزه با فساد بزنند. پس اولین نکته این است که همگان مسئولیت پذیر باشند و سهم خود را از مسئولیتهایی که موجب شد تا شرایط به اینجا برسد بدانند.
دوم اینکه در تلاشها برای حل این مشکلات سهیم شوند، کسی که از زیر بار این وظایف شانه خالی میکند، مردم لبنان باید درباره او قضاوت کنند و حکم دهند. کسی که سی سال در کشور و اداره کشور مسئولیت داشت و هر آنچه خواست انجام داد، اما آخرین لحظه خود را بسان بزرگی بداند که از فراز بلندی اوضاع را نظاره گر است یا آنکه بی خیال همه چیز باشد باید بداند که چه کسی بهای کارش را میپردازد؟ این بها را مردم لبنان از هر قوم و طایفه و منطقهای میپردازند.
با این حساب، همگان باید مسئولیت حل مشکلات را بپذیرند، در این زمان حساس در پی تسویه حسابهای سیاسی با دیگران نباشند، سرنوشت کشور را به سمت ناکجا آباد مالی و اقتصادی رها نکنند تا کشور به سمت سرنوشت نامشخص امنیتی و سیاسی سوق پیدا کند. سوم، در شرایط کنونی خطاب من به یک گروه خاص نیست، این پیامی برای همه لبنانی هاست، خطراتی واقعی متوجه کشور است. ما در برابر دو خطر بزرگ قرار داریم، سخنم در بعد مالی و اجتماعی نیست، ما در برابر دو خطر بزرگ قرار داریم، اولین مورد که بسیاری هم درباره آن سخن گفته اند فروپاشی مالی و اقتصادی کشور است، یعنی اگر به فکر چاره نباشیم کشور و مردم مثل آنچه که در یونان و غیر یونان رخ داد به ورشکستگی خواهند افتاد.
خطر دوم، خطر انفجار داخلی به عنوان نتیجه اتخاذ راهبردهای اشتباه است. یعنی وقتی از فروپاشی سخن میگوییم، اما از راه حلی سخن نمیگوییم یا آنکه راه حل ما چیزی جز تحمیل مالیات بر گروه فقیر و خانوادههای کم در آمد جامعه نیست، نتیجه این میشود که میبینیم. سخنم درباره هر نوع مالیاتی نیست بلکه حرف من درباره مالیاتی است که فقرا و کم درآمدها باید بپردازند. وقتی شما با چنین تدابیری، این طیف از مردم را رنج میدهید در واقع کشور را به سمت انفجار پیش میبرید.
متاسفانه با ادامه این شرایط، در برابر ما تنها دو گزینه قرار دارد، یا فروپاشی اقتصادی و مالی یا انفجار مردمی. در هر دو شرایط نیز این کشور است که از دست میرود. گام برداشتن در چنین مسیری، اشتباه است، ما مردم لبنان اگر با مسئولیت پذیری عمل کنیم توان آن را داریم تا از بروز فروپاشی مالی و اقتصادی در کشور جلوگیری کنیم و به مرحله انفجار داخلی نرسیم. اما این کار نیازمند اعتماد، اراده، تصمیم، تدبیر، جانفشانی، صداقت و اخلاص است. آنچه که در این دو روز اتفاق افتاد تعبیری از این حقیقت بود که حل مشکلات اقتصادی و مالی با اهرم مالیات و خراج موجب بروز انفجار مردمی میشود. دو روز گذشته چه رخ داد؟
به خوبی میدانیم که برادران و خواهران ما آگاه بودند که در کابینه هنوز مالیات و خراج جدیدی مصوب نشده است، یعنی تا به الان در این زمینه در کابینه تصمیم نهایی گرفته نشده و موضوع در دست بررسی بود تا شاید در نشستهای آتی به تصویب برسد یا نرسد,، اما طرح این پیشنهاد کافی بود تا وزیر اطلاع رسانی با وجود مخالفت برخی وزرای دیگر، اعلام کند که قرار است مالیاتی بر واتساپ بسته شود، در شرایطی که همکاران دیگرش اظهار داشتند هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است، اظهارات این وزیر کافی بود تا مردم به خیابانها سرازیر شوند. آنچه رخ داد یک مشخصه و یک شاهد بسیار مهم است.
دو سخن دیگر دارم، یکی از سخنانم، خطاب به نظام و مسئولان و دیگری خطاب به مردم و معترضان است. اما خطاب به مقامات، مهمترین نتیجهای که باید از جنبش مردمی دو روز گذشته گرفت و مسئولان باید بدان توجه داشته باشند- اینکه میگویم باید توجه داشته باشند به این دلیل است که متوجه نیستند- آنچه باید مورد توجه مسئولان باشد مهمترین نتیجه جنبش مردمی دو روز گذشته است و آن اینکه این مردم دیگر توان تحمل مالیات و خراج جدید را ندارند، زیرا با طبقهای فقیر و کم درآمد در جامعه مواجهیم. درست است که برخی میلیاردر و صاحب مکنت هستند، اما بسیاری از مردم لبنان از طبقات فقیر و کم درآمدند.
برخی در طبقات حاکم جامعه نیز بر این باورند که مشکلی در کشور وجود ندارد، اما پیامی که این دو روز داشته است بسیار مهم بود و همه، اعم از اعضای کابینه و مجلس نمایندگان و دیگر مراکز مسئول باید بدانند مردم لبنان دیگر طاقت هیچ نوع مالیات جدیدی را ندارند و اگر تصمیمی در این زمینه گرفته شود مردم به خیابانها میآیند و شرایط به گونهای میشود که مهار آن در توان مسئولان نیست. امروز وقتی سخن از اصلاحات میشود برخی مردم برداشتشان این است که اصلاحات روی کار آمدن طیف جدیدی در کشور است یا بر این باورند که اصلاحات تغییر در حقوق کارکنان و کارمندان است، اما اینها معنی و تعبیر اصلاحات نیست. اینها تدابیری است که میتواند به طغیان و انفجار داخلی منجر شود.
اگر مقصود ما از اصلاحات این موارد باشد در واقع به این معنی است که کشور در مسیر گرفتار آمدن در یک تنگنای واقعی است. واقعیت این است که گزینه ها، طرحها و اندیشههایی در کابینه مطرح شده و میشود، پیشنهادهایی هم در کاخ ریاست جمهوری مطرح و حتی بر سر آنها توافق شده است، در واقع چشم اندازها گسترده است، ما کشوری نیستیم که دستمان خالی باشد بلکه این کشور نیازمند مدیریت اقتصادی و مالی است تا بتواند از شرایطی که در آن قرار گرفته است خارج شود.
در حال حاضر که زمان در برابر ما اندک است، شرایط نیز شفاف و علنی شده و زمان برای بررسی تفصیلی راه حلها و اندیشهها و پیشنهادها ناکافی است میتوان راهکارهای تفصیلی را برای روزهای دیگر گذاشت، اما به مردم گفت که دست دولت لبنان برای دور کردن کشور از فروپاشی، خالی از راهکار و راه حل نیست و تنها راه حل مورد نظر هم تحمیل مالیات نیست. پیشنهادها و راه حلها بسیار است، اما بیان و طرح این راه حلها نیازمند شجاعت، جسارت و دور اندیشی است.
نیاز است تدابیر مالی، اقتصادی، اداری، حقوقی و سیاسی اندیشیده شود، وقتی برای نجات شرایط اقتصادی و مالی کشور همکاری کنیم، جسارت داشته باشیم و اولویت بندی کنیم به خواست خدا و به یقین قادریم کشور، مردم و اقتصادمان را نجات دهیم، نه اینکه فقط نجات دهیم بلکه آنان را در مسیر رشد قرار دهیم، اما لازمه کار این است که برخی به سخنان دیگران گوش فرا دهند نه اینکه هیچ اندیشهای جز تحمیل مالیات را نپذیریم و همواره در پی آن باشیم که کوتاهترین و راحتترین راه را برگزینیم، زیرا راحتترین راه برای تامین هزینهها جیب مردم است و اجرایی کردن تدابیر دیگر با مشکلات و دشواریهایی روبروست.
مشکل اصلی در روش و روند است، به این معنی که دولت کنونی یا هر دولت دیگری، باید تدابیر درست اتخاذ کند، در پی مبارزه با حیف و میل اموال عمومی باشد، تنها به شعارها بسنده نکند و به راستی در پی مقابله با فساد باشد، برخی از مراکز در برخی دیگر ادغام شوند و در مصرف هزینههای کشور صرفه جویی شود، اینها تدابیری برای بهبود اوضاع است، تدابیر دیگری هم وجود دارد که همه باید برای اجرایی شدن آنها تلاش کنیم، درست این است که در مسیر نجات کشور همه تلاش و ایثار کنند، اما تا به الان رسم در تلاشهای رسمی این بود که تنها فقرا، ایثار و جانفشانی کنند.
باید تدابیری اندیشید که برای اجرای آن همگان اعم از ثروتمندان، فقرا، شرکت ها، بزرگان، بانکها و ... تلاش کنند. اینگونه نباشد که بگویند سید (دبیر کل حزب الله) توجهات را به سمت بانکها جلب کرده است، متاسفانه هر آنچه که در طول هفته گذشته بیان شد و در آن آمده است حزب الله برای برگزاری تظاهرات به مقصد بانکها برنامه ریزی میکند، به هیچ وجه درست نیست، نه برنامه ریزی کرده ایم، نه این کار به ذهنمان خطور کرده است. با آنکه برخی از مسئولان حزب الله به طور رسمی این اظهار نظرها را تکذیب کردند، اما برخی از رسانهها به این دروغ اصرار داشتند.
حزب الله چنین برنامهای نداشت، زیرا اثر منفی آن را بر اقتصاد میفهمد. درست است که ما از برخی بانکها گلایه داریم، اما الان زمان این گلایهها نیست، به همین دلیل هیچگاه آنچه را که علیه حزب الله گفته اند در سر نداشته ایم. درهر حال وقتی همگان ایثار و همکاری کنند، وقتی کابینه و حاکمیت در لبنان تدابیری بیندیشند که بتواند اعتماد ساز باشد، پس از آن مسئولان این تصمیمها و برنامهها را برای مردم تشریح کنند و خطاب به مردم بگویند چنین تصمیماتی را اتخاذ کرده ایم، این هزینهها در کشور کم شد، با این نوع فساد مقابله شد، با این حیف و میلها مقابله شد، همه باید همکاری و ایثار کنید، همه باید سهیم شوید، همه باید برای اجرای این برنامهها دست در جیب خود کنید و در مقابل این همکاریها ما نیز وظیفه داریم کشور را از شرایط اقتصادی و مالی کنونی نجات دهیم، بدانید مردم لبنان میپذیرند، اما اینکه بیاییم مالیاتهایی را تحمیل کنیم و بعد مدعی شویم همگان باید کمک کنند، اما مردم هر روز شاهد رسوایی، دزدی، فساد، حیف و میل چندین میلیون دلاری اموال عمومی باشند نتیجه نخواهد داد.
من پیش از این در سخنرانی روز عاشورا و زمانی که از مقاومت میگفتم به چنین موردی اشاره کردم، با همه تحریمها و مجازاتها چرا مردم به مقاومت کمک میکنند؟ چرا زنان زیورآلاتشان را به مقاومت هدیه میدهند؟ چرا برخی حاضرند خانه هایشان را برای مقاومت هزینه کنند؟ چرا خانوادهها فرزندانشان را به صفوف مقاومت میفرستند تا در کنار هم رزمانشان کشته شوند؟ دلیل سادهای دارد و آن این است که این مردم به مقاومت اعتماد دارند. آنان یقین دارند مالی که به دست مقاومت میرسد سرقت نمیشود، غارت نمیشود، هدر نمیرود بلکه در میدان دفاع از کشور، سرزمین و کرامت هزینه میشود. این معادلهای است که کشور بدان نیاز دارد، ما در کشور شاهد بحران بسیار بسیار عمیق بی اعتمادی هستیم تا حدی که این بحران نفسها را قطع میکند.
این بحران، بحرانی در میان مردم و دولت است، چرا؟ مردم نمیبینند که برای مشکلات مبارزه شود، مهم این نیست که چه میشنویم مهم این است که چه میبینیم. حقیقت با اراده و دور اندیشی ساخته میشود. اگر چنین کردیم، اگر به سمت تدابیر واقعی گام نهادیم، همه ما از این تدابیر، حتی اگر تدابیر سختی هم باشد دفاع خواهیم کرد، از این اصلاحات حمایت میکنیم اگر چه بسیار سنگین باشد,، زیرا این روند سرنوشت کشور را مشخص خواهد کرد.
بر این اساس، به عنوان بخشی از مردم لبنان میگوییم که نیاز ما، جدیت و تلاش است، به صراحت باید بگویم، با همه احترامی که برای مواضع دوستان در چند روز اخیر قائلم باید بگویم ما با استعفای دولت کنونی موافق نیستیم، اگر دولت استعفا کند باید شرایط برای انتخابات بعدی آماده شود تا شاید سال بعد دولت جدیدی روی کار بیاید، اگر این دولت استعفا کند یعنی کشور دولت ندارد و معلوم نیست دولت بعدی کی روی کار بیاید، یک سال یا دو سال بعد؟ در شرایطی که فرصت برای کشور کوتاه است، همه باور دارند فرصتی که در برابر کشور است کوتاه است.
نکته دیگر اینکه برخی از تشکیل دولت جدید میگویند، در چنین شرایطی تفاوت چه خواهد بود؟ اگر دولت جدید رویکرد سیاسی داشته باشد نمایندگی گروههای سیاسی را در دست دارد، موضوع فلان وزیر و فلان وزیر نیست، مهم این است که این وزیر و آن وزیر نمایندگان گروههای سیاسی هستند و تصمیماتشان تصمیمات گروههای سیاسی خواهد بود. در چنین شرایطی فقط نام وزرا عوض میشود، اما نتیجه همانی است که الان شاهدیم.
سوم اینکه برخی دم از روی کار آمدن دولت عملگرا میزنند، با شرایط و خطراتی که لبنان با آن مواجه است دولت تکنوکرات (فن سالار) بیش از دو هفته دوام نمیآورد، صادقانه میگویم گروههای سیاسی که خواستار دولت عملگرا هستند اولین کسانی خواهند بود که برای سرنگون کردن این دولت پا پیش مینهند. به همین منظور سخن ما این است که این دولت با روحیه و روش جدید و با درس گرفتن از اتفاقات روزهای اخیر به کارش ادامه دهد. برخی میگویند انتخابات عمومی (پارلمانی) زودهنگام داشته باشیم، با احترام به این پیشنهاد، میگویم باید چند ماه بگذرد تا زمان برگزاری انتخابات جدید تعیین شود، پس از آن مبحث قانون انتخابات مطرح خواهد شد و نتیجه چه خواهد بود؟
هزینه کردن بیشتر بودجه، و نتیجه بعدی؟ روی کار آمدن نسخه مشابهی از همین مجلس نمایندگانی که الان داریم. حال ممکن است یک گروه یک کرسی بیشتر و دیگری یک کرسی کمتر داشته باشد. این نتیجهای است که میتوان از ذائقه عمومی کشور گرفت. با این حساب نباید فرصت را با برگزاری انتخابات زودهنگام عمومی، تلاش برای روی کار آوردن کابینه سیاسی جدید و یا کابینه عملگرا از دست داد. دولت کنونی اگر از رسیدن به راه حل عاجز باشد کابینه جدیدی که جایش را میگیرد دشوار است بتواند برای مشکلات راه حل پیدا کند. با این حال کابینه جدید باید روزگاری را از دست بدهد تا شرایط را بشناسد و پس از آن با هدف رسیدن به راهبرد جهت خروج از مشکلات در پی بررسی پیشنهادها و اندیشهها بر آید. در هر حال تلاش برای برون رفت از مشکلات نیازمند تصمیم، عزم، شجاعت، تدبیر و اراده ملی است.
دبیرکل حزب الله: تظاهرات مردم لبنان خودجوش بود
سید حسن نصرالله در ادامه سخنانش، تاکید کرد: سخنی با معترضان در کشور دارم: اول اینکه همه ما به گزینه مورد نظر شما یعنی برپایی تظاهرات احترام میگذاریم، نه اینکه فقط مطالبات تان را درک کنیم بلکه به شعارها و فریادهای تان که بیانی از دردهای شماست احترام میگذاریم.
دوم اینکه شکی نیست پیام شما، قدرتمندانه به گوش همه مسئولان رسیده است، زیرا طی چند ساعت از تصمیم یا طرحشان درباره واتساپ عقب نشستند. این پیام خطاب به همه مسئولان دولت بود و اینگونه نیست که بگوییم خطاب به فلان گروه و فلان گروه بوده است. این پیامی برای همگان، برای همه گروههای سیاسی کشور، برای همه مسئولیتها در دولت و برای همه وزرا بوده است و همگان باید از این منظر که این پیام فراگیر و خطاب به همه بوده است، با آن برخورد کنند.
سوم اینکه، اهمیت اقدام دو روز اخیر شما این بود که این کار خودجوش و صادقانه بود، کسی نمیتواند آن را مصادره کند، هیچ حزب، سازمان و هیچ سفارتخانه بیگانهای در پشت حرکت شما نبود. برخی همواره توهم توطئه را مطرح میکنند، اما هیچ سفارتخانه و هیچ بیگانهای در این تظاهرات نقش نداشت. مردمی که در کنفرانس مطبوعاتی وزیر اطلاع رسانی، خبر مذکور را شنیدند و وزیر هم موضوع را به شیوه نامناسبی بیان کرد، خشمگین شدند و به خیابانها آمدند، موضوع واتساپ بخشی از درد این مردم بود، اینگونه نیست که مردم از پرداخت شش دلار در سال برای واتساپ به خشم آمده باشند، اما بیان این خبر گوشهای از برنامهای بود که در اندیشه مسئولان جای داشت و آن تداوم سیاست تحمیل مالیات بر طبقه فقیر جامعه است.
اهمیت اقدام شما معترضان، در خودجوش بودن، صادقانه بودن، دور بودن از انگیزههای مذهبی، قومی، سیاسی و منطقهای بود به همین منظور پیام حرکت شما قوی، مؤثر و طنین انداز بود. با این حساب اگر تصمیم معترضان تداوم اعتراضات باشد نصیحت و توصیهای برای آنان دارم. من هم مثل بقیه مردم در دو روز اخیر از طریق تلویزیون پیگیر اوضاع بودم. برخی چهرهها در این چند روز از حزب الله، از دیگر مسئولان و از من خواستههایی داشتند. حتی فردی مسن و محترم هم خطاب به من از ملاحظات ما در برابر اتفاقات جویا شد.
ما همه این اظهار نظرها را شنیدیم. همگان میخواستند حزب الله به صف معترضان بپیوندد. ما نخواستیم خیلی به این خواستهها بپردازیم به این دلیل که اگر حزب الله به صف معترضان میپیوست نتیجه کار این میشد که مسیر حرکت مردم به سمت دیگری میرفت، زیرا به سادگی برچسب سیاسی بر آن میخورد و حتی پای ایران به وسط کشیده میشد و برخی میگفتند ایران از طریق میدان ریاض الصلح بیروت (مرکز اصلی اعتراضات اخیر در لبنان) برای آمریکا پیام فرستاده است.
مصلحت و قدرت حرکتی که شما مردم آغاز کرده اید این است که خودتان در آن نقش داشته باشید و ارتباطی به حزب الله و غیر حزب الله نداشته باشد. قدرت حرکت مردم به این است که این حرکت به دور از وابستگی به احزاب سیاسی باشد. این توضیح سخنم بوده است، اما توصیه و نصیحت من این است که امروز باید به حرکتی که آغاز کرده اید توجه داشته باشید. وقتی احزاب سیاسی حاضر در قدرت و برخی از احزابی که دهها سال در قدرت حضور دارند، سعی میکنند حرکت شما را مصادره کنند بدانید حرکت شما را از درخواست اجتماعی به سمت درخواست سیاسی سوق خواهند داد.
وقتی برخی از این احزاب و گروهها به شما میپیوندند یا از هوادارانشان میخواهند به شما بپیوندند هدفشان از میان برداشتن عهد و پیمانی است که شما در سر دارید. به این تعبیر که میخواهند چنین وانمود کنند که خواستههای معترضان، اجتماعی و مردمی نیست. در چنین شرایطی استقلال حرکت مردمی جایش را به تسویه حسابهای سیاسی خواهد داد. سخن من این است که دستاورد شما در دو روز اخیر در حوزه بیداری یا خواب بودن مسئولانِ تصمیم گیر، بسیار بسیار مهم بوده است.
حال اگر بخواهید این روال را ادامه دهید باید آگاه باشید که حرکتتان را از احزاب سیاسی که میتوانند بر موج مردم سوار شوند و شاید هم سوار شده اند، دور کنید. همچنین توصیه میکنیم از تخریب اموال عمومی و خصوصی پرهیز و ایده هایتان را با اصل ادب و اخلاق بیان کنید. اگر به من بد و بیراه میگویید مشکلی نیست، اما به هیچ جای جهان اهانت نکنید. بدگویی و دشنام و استفاده از عبارات کوچه بازاری موجب بدنام شدن شما و مردم لبنان میشود. میتوانید خواسته هایتان را با شدت,، اما به دور از بدگویی و دشنام بیان کنید.
نیروهای امنیتی و ارتش هم باید با معترضان مهربان باشند تا معترضان هم خیالی آسوده داشته باشند و در پی حمله به نیروهای امینتی نباشند. در شب اول تظاهرات در تلویزیون دیدیم که برخی افراد از میان معترضان عامدانه به نیروهای امنیتی حمله کردند و به آنان بد گفتند و اهانت کردند، در شرایطی که نیروهای امنیتی برادران و دوستان شما هستند. کسی که هدف این اعتراضات است، باید رفتارش در سطح مسئولیت، صداقت و انسانیتش باشد.
برخی میگویند ای حزب الله یا ای سید، شما گفته اید اگر مالیات جدیدی بر اقشار فقیر و کم درآمد جامعه بسته شود هوادارانتان را به خیابانها میآورید، حال یا میخواهند ما را در برابر یک مسئولیت قرار دهند یا آنکه با این انتقاد صداقت ما را زیر سؤال ببرند. من بار دیگر میگویم اگر برخورد با تلاشها برای تحمیل مالیات جدید بر فقرا و اقشار کم درآمد نیازمند حضور ما در خیابانها باشد به خیابانها خواهیم آمد، اما برداشت ما در این مرحله این بود که نیازی به حضور ما نیست و این دلیل سادهای دارد، زیرا این موضوع در کابینه به بحت و بررسی گذاشته شد و حتی تصویب هم نشد. اما اگر تصویب هم میشد وزرای ما به ما اطلاع داده اند که هیچ ملاحظهای نداشتند و به همین منظور با هر برنامهای جهت تحمیل مالیات بر اقشار فقیر و کم درآمد مخالفت میکنند.
پس اگر چنین برنامهای برای تصویب مطرح میشد، وزرای ما با آن مخالفت میکردند، اما اگر همین طرح با رای مثبت اکثریت کابینه تصویب هم میشد، باز هم فرصت دیگری بود، زیرا باید به مجلس نمایندگان ارجاع میشد. چه زمانی حزب الله وظیفه دارد به خیابانها بیاید؟ ما نمیتوانیم و در جایگاه ما نیست که قبل از طی شدن تمامی مراحل به خیابانها بیاییم. حال اگر مردم به خیابانها آمده اند اقدام خودجوشی بوده است. روش ما این است که اگر دولت تصویب کند که بخشی از بودجه را با مالیات به دست بیاورد و طرح را به مجلس نمایندگان بفرستد ما به عنوان گروهی که در مجلس نمایندگان حضور داریم در مباحث و بررسیها حاضر میشویم و اگر به هیچ روشی نتوانستیم جلوی آن را بگیریم آن زمان به هوادارانمان میگوییم که باید به وعده خود وفا کنیم.
در بودجه سال ۲۰۱۹ مالیاتهایی را در نظر گرفته بودند ما نیز در مباحث درون حکومتی با این بندها مخالفت کردیم. طرح به مجلس نمایندگان رفت، در آنجا نیز مباحثی مطرح و مشکل حل شد و حل مشکل نیز با توافق نخست وزیر، رئیس پارلمان و فراکسیونهای پارلمانی بود. حتی مالیاتهایی که در بودجه سال ۲۰۱۹ در نظر گرفته شده بود بدتر بود، اما بدون اینکه نیازی به تظاهرات باشد مشکل حل شد. خطاب من به هواداران، به آنانی که چشمشان به ماست این است که بدانند ما حزب بزرگی هستیم و تدابیری که اتخاذ میکنیم ساده نخواهد بود. اگر بخواهیم در خیابانها حاضر شویم تصمیم گیری در این باره، تصمیم کوچک و سادهای نخواهد بود، زیرا در این شرایط کل کشور در مسیر متفاوتی قرار خواهد گرفت. ان شاء الله کار به آنجا نخواهد کشید، اما اگر به آنجا بکشد شاهد خواهید بود که همه ما در تمامی مناطق، با قدرت به خیابانها سرازیر میشویم و تمامی معادلات را به هم خواهیم ریخت.
در شرایط کنونی خواسته ما همکاری طیفهای مختلف حاضر در کابینه است. خواستار همبستگی و پرهیز از فرار از مسئولیت هاییم. سخنی فراتر از این را به شما میگویم، کسی که در برابر شرایط کنونی از مسئولیت فرار کند به ویژه آن فردی که کشور را به این حال و روز انداخت، باید محاکمه شود. در شرایط کنونی خواستار همکاری، همبستگی و تحمل مسئولیتها هستیم. اجازه بدهید به یک نکته شفاف اشاره کنم، گروههای سیاسی - ناگفته پیداست مقصود کیست در نتیجه نیازی نیست نام ببرم- گروههای سیاسی که در این شرایط نامناسب و حساس سعی میکنند در وادی نقض پیمان وارد شوند اجازه دهند نصیحتی داشته باشم: پیمانتان را ضایع نکنید، خودتان را به دردسر نیندازید، کشور را دچار مشکل نکنید و وقت کشور را نگیرید، شرایط شرایط نامناسبی است، شما نمیتوانید عهدتان را نقض کنید.
به همین منظور، بار دیگر تاکید میکنم مسئولیت پذیرانه رفتار کنیم، تا این شرایط دشوار را پشت سر بگذاریم. اگر در پی آنیم تا از گردنههای سخت عبور کنیم باید بر این باور باشیم که آنچه در دو روز گذشته رخ داد باید موجب شود لبنان وارد مرحله جدید، روند جدید و عقلانیتی جدید شود. برادران و خواهران از تریبون حسین، سیدالشهدا (ع) اعلام میکنم با ارادهای مستحکم در پی همکاری جدی با همه آنانی هستیم که تلاش میکنند مسئولیت پذیرانه عمل کنند. ما در حزب الله هرگز از مردم و کشورمان روی بر نمیگردانیم. اجازه نخواهیم داد این کشور را در مشکلات غرق کنند و بسوزانند.
ما در مسیر دفاع از کرامت، عزت، شرف، جان و آبروی این ملت، هزاران شهید و جانباز تقدیم کرده ایم و هرگز اجازه نخواهیم داد کسی این کشور را در مسیر نابودی قرار دهد. اگر مسئولان از عنصر شجاعت و اراده قوی بهره میبرند به آنان میگوییم چشم اندازهای وسیع و گامهای بلندی در پیش روست که میتوانند کشور را از شرایطی که دارد نجات دهند در نتیجه یاس و ناامیدی جایگاهی ندارد، نومیدی رفتار افراد ضعیف النفس، شکست خورده و بی اراده است، اما شما و ما و همه آنانی که در برابر طوفانها ایستاده اند و مقاومت کردند اجازه نخواهند داد نومیدی به قلوب و عقول ما نفوذ کند.
در روز اربعین حسین علیه السلام بار دیگر پایبندی خود را به تمامی حقانیتهای منطقه اعم از موضوع فلسطین، یمن، بحرین، سوریه، عراق و تمامی حقوق مرتبط به مردم و کشورمان اعلام میداریم. مقدسات را رها نخواهیم کرد، مظلومان و آسیب دیدگان را رها نخواهیم کرد، زیرا ما از قومی هستیم که هرگز حسین را رها نخواهد کرد و هر گاه که ندای او را که ندای هر مستضعف، هر مظلوم و هر انسان تحت اشغالگری است، میشنود که فریاد بر میآورد «هل من ناصر ینصرنی؟» پاسخ ما در طول تاریخ لبیک یا حسین است. (فریاد لبیک یا حسین حاضران) از همه شما تشکر میکنم. خدواند بر شما مبارک بدارد، به شما پاداش عظیم عطا کند، از شما بپذیرد، شما را در کنف حمایتش محفوظ بدارد و یاریتان کند و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته.»