به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما، وزرای دارایی گروه بیست کشور صنعتی بزرگ جهان که در پایتخت آرژانتین گرد هم آمده اند از آثار احتمالی تنشهای موجود در عرصه تجاری و اقتصادی بر روند رشد اقتصاد جهان ابراز نگرانی کردند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بوئنوس آیرس نوشت، وزرای گروه بیست در نشست دو روزه خود در آرژانتین، علاوه بر تهدیدهای فزاینده در خصوص وقوع یک جنگ تجاری فراگیر در جهان، موضوعات مهم و حساسی مثل تجارت فولاد، مالیات بر فعالیتهای دیجیتالی و پدیده حمایت گرایی را مورد بررسی و تبادل نظر قرار دادند. نشست بوئنوس آیرس اولین نشست وزرای گروه بیست بود که در دوره ریاست آرژانتین بر این گروه برگزار شد.
وزرای دارایی گروه بیست تاکنون درباره متمرکز شدن بر موضوعات تجاری تا اندازهای تردید داشتند چرا که این موضوع را در حوزه صلاحیت خود نمیدانستند. اما تشدید تنشها در روابط تجاری آمریکا و چین موجب شد بررسی مسایل تجاری را نیز در دستور کار خود قرار دهند. چین نیز یکی از اعضای گروه بیست است که دیگر قدرتهای اقتصادی گروه بیست غالبا از آن به علت ظرفیتهای مازاد در بخش فولاد انتقاد میکنند. این کشور در سال دو هزار و هفده تعهد کرد ظرفیت تولید فولاد خود را کاهش دهد. سال گذشته چین اعلام کرد بیش از شصت و پنج میلیون تن ظرفیت تولید فولاد خود را کاهش داده و در این بخش از اهداف سالانهای که دولت تعیین کرده فراتر رفته است با این حال انتقاد غربیها به ویژه آمریکا از شیوههای تجاری چین در بخش فولاد همچنان ادامه دارد.
بر اساس این گزارش، در حالی که خطر وقوع جنگ تجاری میان برخی قدرتهای بزرگ اقتصادی افزایش یافته است، وزرای دارایی گروه بیست بدون این که آشکارا تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اعمال مالیاتهای جدید بر واردات برخی کالاها یا ظرفیتهای مازاد فولاد چین را محکوم کنند، از تنشهای اقتصادی و آثار منفی احتمالی آن بر رشد اقتصادی جهان ابراز نگرانی کردند.
در شرایطی که تنشهای فزاینده احتمال رویارویی قدرتهای بزرگ را در عرصه تجاری افزایش داده است، وزرای گروه بیست کشور صنعتی و ثروتمند بزرگ جهان در بیانیه پایانی نشست دو روزه خود در بوئنوس آیرس تاکید کردند:" ما درباره اصلیترین خطراتی که چشم انداز رشد اقتصادی جهان را تهدید میکند رایزنی کردیم. اوضاع مالی و تنشهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی از مهمترین تهدیدهایی است که تداوم رشد اقتصادی جهان را در هالهای از ابهام قرار داده است. "
این بیانیه در حالی منتشر شده که قرار است سه روز دیگر مالیاتهای جدید مد نظر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بر واردات فولاد و آلومینیوم به اجرا گذاشته شود. نشست وزرای گروه بیست همچنین در شرایطی برگزار شد که دو قدرت اقتصادی بزرگ جهان از چندی پیش زورآزمایی بزرگی را در بخش فولاد آغاز کرده اند و بیم آن میرود که قربانیان فرعی این رقابت کشورهای اروپایی و متحدان آمریکا باشند.
بسیاری از کشورهای گروه بیست معتقدند طرح رئیس جمهور آمریکا در مورد اعمال تعرفههای سنگین گمرکی بر واردات فولاد و آلومینیوم موجب بر هم خوردن تجارت جهانی و از دست رفتن مشاغل زیادی خواهد شد. دونالد ترامپ اعلام کرده است آمریکا به منظور دفاع از صنعت فولاد خود که طی چند دهه تجارت ناعادلانه به شدت تضعیف شده است، تعرفه بیست و پنج درصدی بر واردات فولاد و تعرفه ده درصدی بر واردات آلومینیوم اعمال خواهد کرد. دولت ترامپ در یک تحقیق یکجانبه به این نتیجه رسیده است که باید با استناد به ماده سیصد و یک قانون تجارت، تدابیری اصلاحی برای مقابله با سیاستها و رویههای تجاری چین به اجرا گذارد.
صنعت فولاد یکی از بزرگترین دغدغههای رئیس جمهور آمریکا محسوب میشود و در همین راستا وی به هموطنان خود وعده داده است بخش فولاد آمریکا را احیا کند و به رویههای تجاری ناعادلانه برخی کشورها به خصوص چین پایان دهد. هر چند که چین تنها دو درصد واردات فولاد آمریکا را تأمین میکند، توسعه صنعتی گسترده آن به تولید بیش از حد فولاد در سطح جهانی کمک کرده و موجب کاهش قیمتها شده است. اما بیم آن میرود که با اجرایی شدن این تصمیم، بازار فولاد جهان شاهد اقدامات تلافی جویانهای از سوی دیگر قدرتهای اقتصادی باشد.
کره جنوبی نیز که پس از کانادا و برزیل، سومین صادرکننده بزرگ فولاد به آمریکا محسوب میشود ضمن انتقاد از تصمیم ترامپ اعلام کرده است به گفتگوهای خود با مسئولان آمریکایی برای معاف شدن از این طرح بحث برانگیز ادامه خواهد داد. کیم دونگ-یئون وزیر دارایی کره جنوبی تاکید کرد سئول به صراحت موضع خود را درباره افزایش تعرفههای واردات فولاد و آلومینیوم به آمریکا اعلام میکند. دولت کره جنوبی همه تلاش خود را به کار خواهد گرفت و از همه راههای ممکن استفاده خواهد کرد تا به تدابیر آمریکا در این زمینه پاسخی مناسب دهد. مقامات کره جنوبی درباره اقداماتی که سئول در این زمینه مد نظر قرار داده، توضیحی نداده اند.
وزارت خزانه داری اوایل این هفته اعلام کرد هدفش این است که کشورهای عضو گروه بیست را به مقابله با رویههای نادرست تجاری که برخی کشورها به ویژه چین در پیش گرفته اند، ترغیب کند.
منابع وابسته به وزارت دارایی فرانسه پس از دیدار برونو لومر وزیر دارایی فرانسه و استیون مانچین وزیر خزانه داری آمریکا در حاشیه نشست وزرای دارایی گروه بیست در بوئنوس آیرس اعلام کردند:" به نظر میرسد که آمریکاییها مایل هستند تنشهای موجود را کاهش دهند. "
اروپاییها با یادآوری این که متحدان دیرین واشنگتن محسوب میشوند و در مناقشه کنونی در بخش فولاد میان چین و آمریکا نقشی ایفا نمیکنند، خواستار آن هستند که دولت آمریکا آنها را از مالیاتهای و تعرفههای گمرکی جدید بر فولاد و آلومینوم معاف کند.
طبق اعلام مقامات آمریکا، کشورهای مکزیک و کانادا که از شرکای تجاری بزرگ واشنگتن محسوب میشوند، در زمان پیگیری مذاکرات سه کشور در خصوص توافق نامه تجارت آزاد آمریکای شمالی موسوم به نفتا یا آلنا از تعرفههای جدید مد نظر ترامپ بر واردات فولاد و آلومینیوم معاف خواهند بود.
در بحبوحه این تنشها، گروه بیست بر این مسئله تاکید دارد که راه حل مشکل موجود روی آوردن به چندجانبه گرایی است که تحت تاثیر ناتوانی جامعه جهانی در برطرف کردن ظرفیتهای مازاد بخش فولاد یا جلوگیری آمریکا از توسل به اقدامات و تدابیر یکجانبه تضعیف شده است.
پییر مسکوویسی کمیسر تجاری اروپا اعلام کرد:" اتحادیه اروپا به هیچ وجه خواستار تشدید تنشهای تجاری نیست. اروپا از جنگ تجاری بیزار است و راه حل مشکلات موجود را گفتگو میداند با این حال اگر مجبور شود، آماده واکنش و اتخاذ تدابیر متقابل عمل است. ما تدابیر تلافی جویانهای مدنظر داریم. "
اتحادیه اروپا با تاکید بر این که اقدام رئیس جمهور آمریکا برای اعمال تعرفههای سنگین گمرکی بر واردات فولاد و آلومینیوم موجب بر هم خوردن نظم تجارت جهانی و از دست رفتن مشاغل زیادی خواهد شد، فهرستی از کالاها و محصولات تهیه کرده است تا در صورت لزوم اقدام آمریکا را در این زمینه تلافی کند. انتظار نمیرود به این زودی همه مسایل در رابطه با روند معافیت احتمالی اروپا از تعرفههای گمرکی بر این دو کالا روشن شود بنابراین مذاکرات میان اروپا و آمریکا احتمالا طول خواهد کشید.
در عین حال اتحادیه اروپا و آمریکا توافق کرده اند به منظور مقابله با تدابیر و رویههایی که تبادلات تجاری را در برخی بخشها از جمله فولاد تحت تاثیر قرار میدهد و همچنین قوانین و مقررات سختگیرانهای که در رابطه با یارانههای صنعتی وضع میشود، همکاریهای خود را افزایش دهند.