پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت رئیسه مجلس: بودجه فرهنگی سال آینده در مقایسه با پنج سال گذشته کاهش یافته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، احمد امیرآبادی فراهانی در برنامه «گفتگوی ویژه خبری» شبکه دو سیما افزود: بودجه فرهنگی در سال 92 هشت هزار و پانصد در سال 93 نه هزار، در سال 94 هشت هزار و هشتصد، در سال 95 نه هزار و پانصد، در سال 96 هشت هزار و 600 و در سال 97 هفت هزار و هشتصد میلیارد تومان پیش بینی شده است.
وی گفت: بودجه فرهنگی سال 97 دو و دو دهم درصد از بودجه عمومی و هفت دهم درصد از بودجه کل کشور است.
امیرآبادی فراهانی افزود: این بودجه برای بخش فرهنگی، رسانه ای، تربیت بدنی و جوانان پیش بینی شده است و معمولاً عددی که پیش بینی می شود محقق نمی شود.
وی گفت: دولت ها در بودجه نویسی ابتدا حقوق و دستمزد، سپس عمرانی و در پایان اگر چیزی باقی ماند به بخش فرهنگی اختصاص می دهند.
عضو هیئت رئیسه مجلس افزود: در حالی که هزاران مؤسسه فرهنگی در کشور وجود دارد، جدولی شامل حدود 50 مؤسسه به عنوان جدول 17 در بودجه می آمد که دولت به این مؤسسات کمک می کرد اما هیچ نظارتی بر عملکرد آنها وجود نداشت و بر این اساس این جدول را از بودجه حذف کردیم.
امیرآبادی فراهانی گفت: مبالغی که برای آنها در بودجه نیز پیش بینی می شد محقق نمی شود در حالی که این مؤسسات با کمک های مردم سالانه میلیاردها تومان هزینه می کنند.
وی افزود: کمک های دولت به این مؤسسات در قالب بودجه بر اساس بهره وری نبود و سلیقه ای انجام می شد.
امیرآبادی فراهانی گفت: در حالی که بودجه پیش بینی شده برای این مؤسسات به آنها تعلق نمی گرفت اما در فضای عمومی جامعه این طور تلقین می شد که بودجه کشور به سمت مؤسسات دینی و حوزه ها می رود و برای دو میلیارد تومان کل بودجه آنها همه را نسبت به حوزه بدبین می کردند در حالی که آن پول نیز پرداخت نمی شد.
وی افزود: چندین سال است که مؤسسات جدول 17 کمک هایی را از دولت می گیرند اما مشخص نیست در این سالها چقدر بر فرهنگ تأثیر گذاشته اند.
عضو هیئت رئیسه مجلس گفت: حذف این جدول از بودجه به نفع این مؤسسات بود.
امیرآبادی فراهانی با بیان اینکه کمک ها به حوزه فرهنگی بیشتر اسمی است تا عملی افزود: در حالی که بسیاری از قضات ما در حوزه های علمیه تربیت می شوند و مراکز علمی بسیاری در جامعه وجود دارد، در بخش علم، سهم دانشگاه های وزارت علوم 50 هزار میلیارد تومان، سهم آموزش و پرورش 35 هزار میلیارد تومان، بهداشت و درمان 55 هزار میلیارد تومان و سرانه دانشجویی وزارت علوم برای کارشناسی 7 میلیون تومان، برای کارشناسی ارشد 14 میلیون تومان و برای دکتری 21 میلیون تومان است.
وی گفت: سهم دانشگاه های دولتی از بودجه در حالی است که دانشجویان این دانشگاه ها 10 درصد دانشجویان کل کشور هستند.
امیرآبادی فراهانی افزود: این سرانه برای حوزه های علمیه بسیار ناچیز و قابل گفتن نیست.
حجت الاسلام احمد مازنی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در این برنامه گفت: در نظام بودجه ای نسبت بودجه فرهنگ در مقایسه با دیگر حوزه ها بسیار کم است.
وی با بیان اینکه بودجه فرهنگی در مقایسه با بودجه سال گذشته کاهش یافته است، افزود: نباید با حذف بودجه برخی مؤسسات فرهنگی، این پول را در جای دیگری هزینه کنیم.
مازنی با اشاره به حذف جدول 17 از بودجه گفت: موجی در کشور راه افتاد که بودجه در مؤسسات دینی هزینه می شود اما نباید دنبال موجها راه بیفتیم بلکه باید آنها را مدیریت کنیم.
وی افزود: دولت به برخی از این مؤسسات که در جدول 17 وجود داشتند بودجه نمی داد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: اگر همه پول فرهنگی را برای حل مشکلات اقتصادی و اشتغال اختصاص دهند میزان بسیار کمی از مشکلات کم خواهد شد.
مازنی افزود: بودجه ای که به مؤسسات فرهنگی اختصاص می یافت بسیار بزرگتر از آن چیزی که بود نشان داده شد.
وی گفت: حذف جدول 17 یا اضافه پرداخت کردن به این مؤسسات، افراطی بود و باید به جای حذف آنها، این مؤسسات تحت پوشش سازمان های پاسخگو قرار بگیرد.
مازنی افزود: پاک کردن صورت مسئله کار سختی نیست بلکه مدیریت آن مهم است.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در این برنامه گفت: تبعیض بسیار بزرگی درباره جدول 17 میان مؤسسات فرهنگی کشور وجود داشت و اکثر مؤسسات جدول 17 را چهره های سیاسی و مطرح مدیریت می کنند.
وی افزود: ما نخواستیم با حذف جدول 17 صورت مسئله کمک به مؤسسات فرهنگی را پاک کنیم.
جعفرزاده گفت: هر سال درباره بودجه مؤسسات حاضر در جدول 17 در مجلس شورای اسلامی بحث می شد و امسال یک بار برای همیشه این دندان لق را کندیم زیرا بیشتر این مؤسسات به جای کار فرهنگی کار سیاسی می کردند.
سید احسان قاضی زاده هاشمی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در این برنامه گفت: بودجه ای که به مؤسسات جدول 17 اختصاص می یافت 200 میلیارد تومان از حدود 340 هزار میلیارد تومان بودجه کشور است اما فضای ژورنالیستی که در این زمینه ایجاد شد نشان دهنده مظلومیت فرهنگ است.
وی افزود: اعتباراتی که وزارت ارشاد برای کمک به مؤسسات فرهنگی دارد پنج برابر اعتبارات اختصاص داده شده به اعتبارات پیش بینی شده به مؤسسات جدول 17 است.
قاضی زاده هاشمی گفت: درباره کمک به مؤسسات فرهنگی حساسیت کاذب سیاسی از خارج از کشور ایجاد شد و برخی در مجلس نیز تحت تأثیر این مسئله قرار گرفتند.
وی افزود: نباید به بودجه فرهنگی ضربه زده شود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: اعتبارات آموزش و پرورش بیشتر برای حقوق معلمان و بازنشستگان این وزارتخانه اختصاص می یابد و برای پرورش، هویت و انگیزش دانش آموزان فکری نکرده ایم.
قاضی زاده هاشمی افزود: در حوزه تعلیم و تربیت از فعالیت های فرهنگی، دینی، ورزشی و اوقات فراغت غافل شده ایم.
وی گفت: فعالیت آموزشی کشور بدون هویت است و اکنون نگران متولدین دهه 70 به بعد هستم که دچار خلأ هویتی ایرانی و اسلامی می شوند.
قاضی زاده هاشمی افزود: اعضای کمیسیون تلفیق چرا به فضای مجازی و حمایت از نرم افزارها، تولید ها و پیام رسانان در این فضا بی توجه بوده اند و به آن بودجه ای اختصاص نداده اند.
وی با بیان اینکه بحران هویت عمیق تر از این حرفهاست گفت: در ابتدا باید برای همکاران در مجلس کاری کرد که افق دید آنها در حوزه فرهنگ باز تر شود.