پخش زنده
امروز: -
نشست فوق العاده وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب دیشب با بازتاب اختلاف های داخلی و اتهامات همیشگی به ایران و حزب الله با شکست به پایان رسید.
نشست یکشنبه شب وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در قاهره که به دعوت عربستان برگزار شده بود با هدف بحث درباره «دخالت های ایران در کشورهای منطقه» در حالی به کار خود پایان داد که وزیران خارجه کشورهای لبنان، عراق، قطر، الجزائر، عمان از حضور در آن خودداری کردند.
با وجود اینکه از چند روز پیش گمانه زنی هایی درباره نشست روز یکشنبه وزیران خارجه اتحادیه عرب و تصمیمات احتمالی در این نشست مانند تعلیق عضویت لبنان در اتحادیه مطرح شد، بیانیه پایانی این نشست فاقد هرگونه اقدام عملی در این زمینه بود.
روزنامه الاخبار در مطلبی با عنوان «نشست وزیران خارجه کشورهای عرب شکست دیگری برای عربستان» نوشت: بیانیه پایانی نشست وزیران خارجه اتحادیه عرب که ریاض فشارهای سنگینی برای گرفتن «موافقت اجباری» کشورهای عربی با آن اعمال کرده بود محتوایی ضعیف تر از سخنان آتشین «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان و«خالد بن احمد آل خلیفه همتای بحرینی اش داشت.
الاخبار به نقل از منابع مصری تاکید کرد که عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان تعلیق عضویت حزب الله در اتحادیه عرب را تنها راه حل سریع برای تحت فشار گذاشتن این حزب می دانست و سعی می کرد اینطور وانمود کند که دولت لبنان به خاطر حضور حزب الله در دولت، با مخالفت کشورهای عربی روبروست اما قاهره با این خواسته ریاض موافقت نکرد و با هشدار درباره کنار زدن یک گروه لبنانی خواستار تصویب نشدن چنین پیشنهادی شد.
روزنامه البناء هم در این زمینه با اشاره به دو رویداد مهم روز گذشته یعنی آزاد سازی شهر البوکمال از دست داعش در شرق سوریه و بسته شدن دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن به دستور مقام های آمریکا نوشت: در چنین شرایطی، وزیران خارجه کشورهای عربی به دعوت عربستان و با هدف تهدید ایران و ادب کردن لبنان تشکیل جلسه دادند اما برگزاری دیرهنگام نشست و بی حالی شرکت کنندگان در آن که حتی از عهده خواندن درست بیانیه همه برنمی آیند، باعث شد این نشست ارزش خود را از دست بدهد؛ حتی لحن تند بیانیه علیه ایران نیز بعد از آزادی البوکمال دردی از آمریکایی ها دوا نکرد.
البناء افزود: بیانیه ضعیف این نشست با همه تلاش ها برای شیطانی جلوه دادن ایران و حزب الله، فاقد گام های عملی مانند تعلیق عضویت لبنان در اتحادیه عرب و قطع روابط دیپلماتیک با ایران بود با اینکه از مدتها پیش برنامه ریزی هایی برای طرح این گام ها در نشست انجام گرفته بود.
روزنامه الجمهوریه همچنین در مقاله ای به قلم «سجعان قزی» وزیر سابق لبنانی، بدون اشاره به نشست وزیران خارجه اتحادیه عرب، به موضوع سلاح حزب الله پرداخت و با اشاره به تروریستی نامیدن حزب الله در آمریکا و اسرائیل نوشت: حزب الله بارها اعلام کرده که سلاحش در راستای دفاع از تمامیت ارضی و امنیت ملی لبنان است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند سلاح حزب الله توانسته نوعی بازدارندگی برای لبنان در برابر خطر رژیم صهیونیستی و گروه های تروریستی ایجاد کند.
به نظر می رسد که پیروزی های پی در پی جبهه مقاومت در سوریه و به خصوص پیروزی این جبهه در البوکمال سوریه وحمله موشکی انصارالله یمن به ریاض خشم سعودی ها را بیش از پیش برانگیخته است از همین رو - در رویکردی فرا فکنانه- به دنبال متهم کردن ایران در قاهره بودند ولی بخاطر عدم همراهی همه کشورها با سیاست های دشمن ستیزانه عربستان و بهانه های بدون استدلال و تحریک آمیز این نشست با شکست مواجه شد.
در این نشست هیچ اشاره ای به این موضوع نشد که مقامات کشورمان همواره خواستار صلح، ثبات و امنیت در منطقه بودهاند و جمهوری اسلامی ایران با کمک به ریشه کن کردن تروریسم داعش در عراق و سوریه چه خدمتی به جهان کرده است.
گفتنی است در پی حمله موشکی انصارالله یمن به فرودگاه بینالمللی ملک خالد ریاض مقامات سعودی ایران را به دست داشتن در این حمله متهم کرده و پس از آن از وزرای خارجه تمام کشورهای عربی دعوت کردند تا نشستی به منظور مقابله با دخالتهای ایران در مقر اتحادیه عرب برگزار کنند که این نشست دیروز (یکشنبه) در مقر اتحادیه عربی در قاهره برگزار شد و عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین و احمد ابوالغیظ، دبیرکل اتحادیه عرب ادعاهای بیاساسی علیه ایران مطرح کردند.
-----------------------------
امین نجار