به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، فارس مهد تمدن، فرهنگ و ادب ایران زمین و از دیرباز عرصه ظهور جریانهای عمیق دینی، فرهنگی و هنری بوده است .
یکى از بزرگترین سخنوران و شاعران نغزگوى فارسی که شهرتی جهانی دارد خواجه شمس الدین محمد بهاءالدین حافظ شیرازی شاعر بزرگ قرن هشتم است.
حافظ در میان چهرههای جهانی شعر فارسی، محبوبترین شاعر و حافظه تاریخی ایران است و در اغلب کشورهای جهان و بویژه خاورمیانه از شعر او به عنوان شناسنامه فرهنگ و هنر ایرانی–اسلامی نام میبرند.
محمدی ، رئیس انجمن دوستداران حافظ میگوید: اشعارش افزون بر نوازش موسیقایی و سحرآمیزی کلام، فراخوانی برای مهرورزی، دادپروری، رواداری مذهبی و پرهیز از دروغ و بیداد است .
وی میافزاید: رمز پردازی، رعایت دقیق و ظریف تناسبات هنری در فضای کلی ادبیات، لحن مناسب و شورانگیز شاعر در آغاز شعرها، طنز ظریف و رندانه و جهان بینی حافظ از مهمترین ابعاد هنری در شعر اوست.
محمد اخگر حافظ پژوه و استاد دانشگاه میگوید: دیوان حافظ مشتمل بر حدود ۵۰۰ غزل، چند قصیده، دو مثنوی، چندین قطعه و تعدادی رباعی است که تاکنون بیش از ۴۰۰ بار به زبان فارسی و چندین مرتبه به دیگر زبانهای جهان چاپ شده است.
وی میافزاید: گوته نابغه ادیب آلمانی دیوان شرقی - غربی خود را تحت تأثیر دیوان حافظ سرود و فصل دوم آن را با نام (حافظ نامه) به اشعاری در مدح حافظ اختصاص داد.
به گفتهی اخگر، دهها سال است که شاعران، نویسندگان و متخصصان عرصه ادبیات جهانی درباره حافظ سخن میگویند، درباره شعر و شاعری او مطالعه میکنند و عقیده بیشتر کارشناسان به تاثیرگذاری بی چون و چرای حافظ بر شاعران بزرگی چون گوته و سکلیانوس است.
وی میافزاید: در انگلیس توماس هاید، سر ویلیام جونز و ریچاردسون، در فرانسه آرتوگی، هانری ماسه و ونسان مونتی و در آمریکا نیز امرسون از شخصیتهایی بودند که حافظ را ستایش کردند یا اندیشههای این شاعر ایرانی را به عنوان پایههای مکتب تعالیگری خود قرار دادند.
امروز، آرامگاه این شاعر پارسی گوی پس از قرنها، ملجاء عاشقان و میزبان دوستداران فرهنگ، هنر و شعر پارسی از سراسر جهان است.
بهاء الدین خرمشاهی در کتاب چارده روایت که شامل مجموعه مقالاتی درباره شعر و شخصیت حافظ است، رندی حافظ، اسطوره سازی، فرهنگ روشنفکرانه، فلسفه، تاویل پذیری و طنز و طربناکی را از رموز عظمت و ماندگاری حافظ میداند.
عظمتی که سبب شد به همت حافظ پژوهان و شورای عالی انقلاب فرهنگی ، بیستم مهرماه به نام روز بزرگداشت حافظ در تقویم ملی ثبت و هرسال ویژه برنامههای خاصی به مناسبت آن برگزار شود.
امسال نیز برنامههای مختلف و متنوع و نشستهای علمی درباره حافظ در استان فارس برگزار میشود.
مراسم بزرگداشت حافظ امروز از ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه در آرامگاه این شاعر نامی برگزار میشود.
: نشستهای علمی این بزرگداشت با موضوع «حافظ و اخلاق» نیز روز پنجشنبه ۲۰ مهر در تالار مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس با حضور حافظ پژوهان، ادبا و شاعران و استادان ادبیات و زبان فارسی برگزار میشود.
امسال همزمان با ایران ، مراسم یادروز حافظ شیرازی در ۳۸ کشور جهان برگزار میشود.