میشل عون: انحلال حزب الله را با وجود خطر رژیم صهیونیستی غیرقابل توجیه دانست
به گزارش
سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما ؛ میشل عون رئیس جمهور لبنان در مصاحبه ای با پایگاه اینترنتی المانیتور اعلام کرد هرگونه راه حل برای «مشکل حزب الله» باید بخشی از راه حل گسترده تری برای بحران هایی باشد که منطقه را دربر گرفته است.
عون که سال 2006 به عنوان رئیس جنبش آزاد میهنی لبنان با سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله برای تعریف روابط میان دو گروه دیدار کرد، اعلام کرد لبنان تا زمانی که همچنان با خطر و تهدید روبروست، نمی تواند خواستار انحلال حزب الله شود. عون گفت: «تا زمانی که اسرائیل به اقدامات تحریک آمیز خود و همچنین حمله به لبنان ادامه می دهد، نمی توانیم به حزب الله بگوییم که می خواهیم آن را از بین ببریم.»
رئیس جمهور لبنان در مورد بحران آوارگان که کشورش با آن روبروست -و یک و نیم بی خانمان سوری را در خود جای داده است- نیز صحبت کرد. عون گفت دولت لبنان در این زمینه از حمایت کافی برخوردار نیست. وی خود دولت لبنان در شرایطی که خود با بحران های اقتصادی و امنیتی روبروست بیش از جامعه بین المللی برای کمک به آوارگان هزینه می کند.
با این حال عون گفت طرف های بین المللی باید به جای آنکه صرفا به آوارگان کمک رسانی کنند به فکر راه حلی برای کمک به آوارگان سوری برای بازگشت به این کشور باشند. اگر چه ماه گذشته هزاران نفر از آوارگان سوری به کشورشان بازگردانده شدند اما گروه های بین المللی امدادرسان ضمن انتقاد از این روند گفته اند در این برنامه رفاه افرادی که به سوریه بازگردانده شدند، تضمین نشد.
رئیس جمهور لبنان همچنین درخواست های اخیر از نیروهای موقتی سازمان ملل در لبنان (یونیفیل) مبنی بر ایفای نقش فعالتر برای کاهش فعالیت های حزب الله در مرزهای جنوبی لبنان را رد کرد و گفت یونیفیل «یک نیروی نظامی نیست و دولت لبنان نمی تواند ... به آنها برای بازرسی خانه مردم در جستجوی سلاح، ماموریت بدهد.»
متن کامل مصاحبه المانیتور با میشل عون به شرح زیر است:
المانیتور: در شرایطی که بحران سوریه ادامه دارد، لبنان بیش از یک میلیون آواره سوری را در خود جای داده است. دولت لبنان خواستار دریافت کمک بیشتر از طرف های بین المللی به ویژه آمریکا و اتحادیه اروپا شده است. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اوایل این ماه در دیدار با سعد حریری نخست وزیر لبنان به بعد نظامی اشاره کرد و در پاسخ به درخواست برای حمایت در خصوص آوارگان گفت: «ما هم اکنون کمک می کنیم. یکی از کارهایی که ما در آن موفقیت خوبی داشته ایم مبارزه با (گروه تکفیری - صهیونیستی) داعش است.»
اکنون شما چه حمایت های دیگری را از آمریکا انتظار دارید؟
میشل عون: آمریکا همچنان کمک می کند. ما هم خوب کار می کنیم زیرا در حال از بین بردن داعش هستیم و همه چیز خوب پیش می رود. اما جامعه بین المللی به دولت لبنان کمک نمی کند. ما بیشتر از جامعه بین المللی برای کمک به آوارگان و بی خانمان هایی که به لبنان آمده اند هزینه می کنیم زیرا ما باید برای آنها آب، برق و سایر امکانات را فراهم کنیم تا زندگی آنها در لبنان به آسانی ادامه یابد. بقیه به آوارگان غذا می دهند ولی ما به کودکان آموزش می دهیم. مدارس هر روز دو شیفت صبح و عصر باز هستند. بیمارستان ها هم پر هستند. همه این خدمات را دولت لبنان فراهم می کند و این درحالیست که ما درگیر سه بحران هستیم. نخست اینکه بحران اقتصادی جهان به طور مشخص کشور ما را تحت تاثیر قرار داد. دوم اینکه جنگ هایی که اطراف ما ادامه دارد دسترسی ما را به کشورهای عربی محدود کرد زیرا تنها راه زمینی ما به سایر کشورهای عربی سوریه است و در صورت بسته بودن آن باید از هواپیما استفاده کنیم که این برای اهداف تجاری مقرون به صرفه نیست. بحران سوم مربوط به افراد بی خانمان است و این پر هزینه ترین بحران است.
المانیتور: در دیدارهایی که این هفته در نیویورک دارید به چه اولویت های دیگری خواهید پرداخت؟
میشل عون: به دریافت کمک. آوارگان به سوریه بازمی گردند زیرا بیشتر قسمت های این کشور حدود 82 یا 85 درصد آن آزاد شده و دارای ثبات است. سوری ها اکنون صاحب ثبات و امنیت می شوند. پس از آن اگر جامعه بین المللی بخواهد به آنها کمک کند، می تواند این کمک را در سوریه انجام دهد. این کار با صرفه تر خواهد بود و هزینه آن در سوریه از هزینه اش در لبنان کمتر خواهد بود. درخواست فعلی ما از جامعه بین المللی اینست: که به ما کمک نکنید بلکه به این مردم کمک کنید به کشورشان بازگردند. این تقاضای من از جامعه بین المللی است.
المانیتور: عملیات اخیر علیه داعش در مرز لبنان و سوریه بحث هایی را در خصوص همکاری ارتش لبنان با حزب الله ایجاد کرده است. شما قبلا گفته اید تا زمانی که ارتش لبنان قدرت کافی برای مبارزه با تهدیدها را ندارد لازم است حزب الله به فعالیت مسلحانه خود ادامه دهد. آیا همکاری های بیشتر با حزب الله را پیش بینی می کنید و آیا نگران نیستید این امر تاثیر منفی بر حمایت بین المللی از ارتش داشته باشد؟
میشل عون: همانطور که می دانید حزب الله یک سازمان لبنانی است که برای آزادی خاک ما از چنگ اسرائیل تاسیس شد. این سازمان سال 1985 تاسیس شد و سال 2000 اسرائیل از خاک لبنان عقب نشینی کرد و ما فکر می کردیم ماموریت حزب الله به پایان رسیده است.
به همین سبب اوایل سال 2006 به عنوان رئیس جنبش آزاد میهنی لبنان با سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله دیدار کردم و یادداشت تفاهمی در خصوص خلع سلاح حزب الله و گفتگو برای اجرای این فرایند امضا کردیم. اما در تابستان سال 2006 اسرائیل بار دیگر به لبنان حمله کرد. اکنون شرایط پیچیده است. ما نمی توانیم به حزب الله بگوییم «باید سازمان شما را منحل کنیم» زیرا اسرائیل لبنان را تحریک می کند و به خاک آن حمله می کند. هفته گذشته آنها دو بار به خاک لبنان تجاوز کردند. نخستین حمله، حمله به خاک لبنان نبود بلکه آنها از حریم هوایی لبنان به سوریه حمله کردند. پس از آن اسرائیلی ها حمله ای را به صیدون شبیه سازی کردند و شیشه های خانه ها را شکستند. آنها دیوار صوتی را شکستند و در نتیجه خساراتی وارد شد. این کار در ارتفاعی پایین و نزدیک به بام خانه ها انجام شد.
در حقیقت حزب الله به یکی از اجزای بحران منطقه تبدیل شده است. اگر بخواهیم مشکل حزب الله را حل کنیم، این کار باید در چارچوب راه حلی کلی برای بحران خاورمیانه و به ویژه در سوریه انجام گیرد.
المانیتور: شورای امنیت سازمان ملل ماه گذشته ماموریت یونیفیل را تمدید کرد. با این حال نیکی هیلی نمانده آمریکا در سازمان ملل گفت یونیفیل باید گشت و بازرسی های خود را افزایش دهد تا فعالیت های غیر قانونی حزب الله را مختل کند. با توجه به حضور قدرتمند حزب الله در حوزه ماموریت یونیفیل، آیا پیش بینی می کنید در آینده بحث هایی در این خصوص ایجاد شود؟
میشل عون: یونیفیل نیروی نظامی نیست که بتوان از آن استفاده کرد. آنها ناظر هستند. ما نمی توانیم به آنها ماموریت رزمی دهیم یا از آنها بخواهیم خانه های افراد را جستجو کنند تا ببینند آنها سلاح دارند یا خیر. آنها در لبنان هستند تا بر مرزهای ما (با سرزمین های اشغالی) نظارت داشته باشند و شمارش کنند که هواپیماهای اسرائیل چند بار به حریم هوایی لبنان تجاوز می کند.
المانیتور: این پرسش آخر است. سعد حریری نخست وزیر لبنان به تازگی به مسکو سفر کرد تا در نخستین سفر خود به روسیه به عنوان نخست وزیر لبنان، در مورد تقویت روابط اقتصادی و نظامی با این کشور گفتگو کند. گسترش روابط با روسیه چگونه به اقتصاد لبنان کمک خواهد کرد و آیا شما قصد دارید از راه همکاری نظامی با روسیه، ستیزه جویان افراطی را مهار کنید؟
میشل عون: هم اکنون هیچ پیمانی برای آن نوع تجارت و تجارت دوجانبه از روسیه وبه روسیه نداریم. اما آنها در این خصوص حسن نیت نشان داده اند. فکر می کنم اگر اکنون با مقامات روسی دیدار کنم، تصمیم می گیریم چنین همکاری داشته باشیم. البته ما تعدادی سلاح روسی در اختیار داریم. فکر می کنم به مهماتی برای این سلاح ها نیاز داریم که در این زمینه آنها می توانند کمک کنند.