مشروح کنفرانس خبری بشار الجعفری در ژنو
بشار الجعفری: مهم ترین نکته در مذاکرات داشتن شریک ملی گراست.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الاخبار سوریه، بشار الجعفری رئیس هیئت اعزامی نظام سیاسی سوریه به مذاکرات ژنو اظهار داشت، مهم ترین نکته در مذاکرات داشتن شریک ملی گرا بر سر میز گفتگوهاست نه آنکه شاهد حضور مزدوران خارجی باشیم.
بشار الجعفری پس از پایان نشست هیئت سوری با استفان دی میستورا نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سوریه در کنفرانسی خبری در ژنو تصریح کرد: در این دوره از مذاکرات ژنو، با نماینده ویژه دبیر کل و همراهانش نشست های خوبی داشتیم، در این دوره بر دو موضوع اساسی یعنی مبارزه با تروریسم و نشست های کارشناسان حقوقی متمرکز شدیم، گفتگوهای کارشناسان نیز به مباحث تعریف شده در سند اصولی مذاکرات که به اصول دوازده گانه مذاکرات معروف است، ارتباط دارد.
الجعفری در ادامه گفت: در سه جلسه با نماینده ویژه دبیر کل و همراهانش درباره مبارزه با تروریسم گفتگو کردیم. بخش زیادی از نشست امروز هم که نشست پایانی ما با ایشان بود درباره مبارزه با تروریسم بود. برای نماینده ویژه دبیر کل آخرین تحولات مرتبط با مبارزه با تروریسم در سوریه را توضیح دادیم و از ایشان خواستیم در انتقال نگرانی های ما از تروریسم و مبارزه با تروریسم به شورای امنیت سازمان ملل متحد حساسیت بیشتری نشان دهد. در هر حال تبادل نظر درباره مبارزه با تروریسم قابل تامل و مفید بوده است. در همین زمینه خواستار توجه نماینده ویژه دبیر کل به واقعیت های مرتبط با کشتارهایی شده ایم که گروه موسوم به ائتلاف بین المللی در نزدیکی شهر الرقه و الطبقه برجای گذاشته است. از شما به عنوان اصحاب رسانه نیز می خواهیم به این موضوع توجه داشته باشید. عملیات آنان به طرز قابل توجهی شرایط انسانی را نابسامان تر کرده است.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد در ادامه تصریح کرد:« وقتی درباره تنش درباره شرایط انسانی سخن می گوییم مقصود ما مشکلاتی است که برای غیر نظامیان به وجود می آید. چنانچه اهداف توسعه طلبانه ترکیه در شمال غرب سوریه را نیز باید مد نظر داشته باشیم. همه شما از عملیات نظامی ترکیه در داخل خاک سوریه آگاهید. البته در مقابل خبرهای مسرت بخشی هم وجود دارد که بازگشت آوارگان سوری، از جرابلس در مرز ترکیه، به محله الوعر در حمص یکی از این اخبار است، این افراد از ساکنان منطقه الوعر هستند. صدها خانواده از جرابلس در داخل خاک سوریه به حمص بازگشته اند و صدها خانواده دیگر هم از شهر عرسال در خاک لبنان و در نزدیکی مرز سوریه به شهر عسال الورد در داخل سوریه بازگشته اند. این اتفاقات، تحرکات مثبت به شمار می آید. تحرکاتی که با آغاز آن بسیاری از سوری ها وارد خاک کشور و محل زندگی خود شده اند، در مقابل مداخله ترکیه در شمال غرب سوریه و حملات هوایی کورکورانه گروه موسوم به ائتلاف بین المللی در شمال سوریه، رقه و طبقه، در ردیف تحرکات منفی است.
رئیس هیئت اعزامی سوریه به مذاکرات ژنو در ادامه کنفرانس خبری در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران درباره موضع سازمان ملل متحد به مبحث مبارزه با تروریسم به عنوان یکی از مباحث چهارگانه ژنو، تصریح کرد: اولا درباره گفتگوهای طولانی درباره مبارزه با تروریسم در این دوره از مذاکرات باید بگوییم نتایج این مذاکرات را در کنفرانس مطبوعاتی که نماینده ویژه دبیر کل در پایان امروز برگزار خواهد کرد مشاهده خواهید کرد. همچنین ایشان در نشستی که با اعضای شورای امنیت خواهد داشت این مباحث را به آنان نیز انتقال می دهد چنانچه در همین مرحله جدی بودن گفتگوها در زمینه مبارزه با تروریسم را احساس می کنید. ما از نماینده ویژه دبیر کل خواسته ایم موضوع مبارزه با تروریسم را از مبحث نظری در ژنو به افکار عمومی بین المللی و شورای امنیت منتقل کند. می خواهم درباره یک رسوایی کوچک که در شورای امنیت رخ داد سخن بگویم، در شورای امنیت کمیته کوچکی به نام «ترست الجزایر» وجود دارد که ماموریتش پیگیری اجرای قطعنامه 2253 سه شورای امنیت سازمان ملل متحد است. البته پیگیری قطعنامه 1267 مربوط به پیگیرد شبکه القاعده نیز از ماموریت های این کمیته است. سال هاست از اعضای این کمیته خواسته ایم دیداری از سوریه داشته باشند تا بتوانیم آنها را به اطلاعات مهمی درباره فعالیت های داعش، جبهه النصره و دیگر گروههای تروریستی در سوریه مجهز کنیم. آنها پس از امروز و فردا کردن های فراوان، دعوت ما را پذیرفتند، ما برای ثمر بخش بودن دیدارشان از سوریه همه امکانات را فراهم و حتی تاریخ سفرشان را مشخص کردیم، اما فقط ساعاتی قبل از آغاز سفر با دفتر من در نیویورک تماس گرفتند و از اینکه نمی توانند این سفر را انجام دهند عذرخواهی کردند.
اما دلیل لغو این سفر را بشنوید، دلیل این بود که دفتر مالی سازمان ملل متحد به آنان خبر داد هزینه این سفر 400 دلار است یعنی آنان400 دلار نداشتند تا در مسیر مبارزه با داعش و جبهه النصره هزینه کنند در شرایطی که حقوق ماهیانه اعضای این کمیته که 10 نفرند به یک میلیون دلار در ماه می رسد.
بشار الجعفری با تاکید بر اینکه در این دوره از مذاکرات در ژنو درباره تمامی فعالیت های تروریستی در تمامی مناطق سوریه تبادل نظر کرده ایم، به موضوع بازگشت آوارگان سوری به کشور اشاره کرد و گفت: چنانچه آگاهید دولت سوریه بارها از کشورهایی که از آوارگان سوری پذیرایی کرده اند خواست به آنان اجازه دهند به کشورشان بازگردند. بارها به صورت علنی از کشورهای میزبان خواسته ایم مانع بازگشت آوارگان سوری به کشورشان نشوند. مشکل اصلی این است که برخی از کشورها آوارگان سوری را به ابزاری برای تجارت مالی و سیاسی خود تبدیل کرده اند.
الجعفری با بیان اینکه در این دوره از مذاکرات درباره حملات هوایی ائتلاف آمریکا به مواضع ارتش سوریه و هجوم ارتش صهیونیستی به مناطقی از قنیطره نیز گفتگو کرده ایم، در پاسخ به سئوالی درباره رویکرد دمشق به اظهارات رئیس جمهور فرانسه مبنی بر تغییر دیدگاه سیاسی پاریس به بحران سوریه و همچنین بروز تغییرات در بعد بین المللی، گفت: ما از هر گونه تلاش در حمایت از ارتش و دولت سوریه برای مبارزه جدی با تروریسم استقبال می کنیم و تفاوتی نمی کند که این حمایت ها از کدام پایتخت باشد.
وی در پایان این کنفرانس خبری اظهار داشت: مهم ترین نکته ای که در مذاکرات باید بدان توجه داشت وجود شریک ملی برای رسیدن به توافق است نه آنکه شاهد حضور مزدوران خارجی باشیم.