در پی مخالفت قطر و عمان با مواضع عربستان؛
خطر فروپاشی در کمین شورای همکاری خلیج فارس
گزارشهای عربی و غربی از احتمال خروج قطر و سلطان نشین عمان از ائتلاف کشورهای حاشیه خلیج فارس سخن می گویند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، پس از اینکه قطر و عمان از قبول مواضع عربستان بر ضد ایران سر باز زدند، شورای همکاری خلیج فارس با خطر فروپاشی مواجه شده است.
شبکه تلویزیونی نبأ گزارش داد قطر و عمان بر تار مخالفت با مواضع ضد ایرانی عربستان سعودی می نوازند. عربستان مواضع ضد ایرانی خود را در نشست کشورهای اسلامی و عربی با آمریکا مطرح کرد و انتظار داشت که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس نیز از آن حمایت کنند.
اما امیر قطر در اظهار نظرهای اخیر خود از اجابت خواسته عربستان امتناع ورزید و همین امر باعث شد تا ریاض و ابوظبی حملات گزنده ای را علیه دوحه آغاز کنند.
امیر قطر بارها و مخصوصا در تماس تلفنی اخیر خود با حسن روحانی رئیس جمهور ایران، موضوع بحرانی کردن روابط با ایران را رد کرده است. این تماس تلفنی پس از حملات رسانه ای برقرار شده که بر ضد امیر قطر به راه افتاده است. به طوری که امیر قطر تأکید کرده به دستگاه های مربوطه در کشورش فرمان می دهد تا تمام تلاش خود را برای تحکیم روابط تهران و دوحه به کار گیرند. روابط ایران و قطر آتش خشم عربستان و امارات را برانگیخته است. علاوه بر این تحولات، موضع گیری عمان نیز مخصوصا در این برهه زمانی آشکار و صریح بوده است.
یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان در شرح اظهار نظرهای امیر قطر گفته روابط دوجانبه عمان و ایران در بهترین حالت خود قرار دارد. علوی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی بی بی سی افزود از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، میان دیدگاه های ما با ایران هماهنگی وجود داشته و روابط دو کشور بر پایه محبت و دوستی و همکاری مشترک استوار بوده است. وی تأکید کرد عمان به اختلافات میان تهران و ریاض اهمیت نمی دهد. بر طبق گفته ناظران، وزیر خارجه عمان از خلال این سخنان خواسته بر روابط مبتنی برعقلانیت تأکید کند و پیامی را به حاکمان عربستان ارسال کند مبنی بر اینکه قطر در مخالفت با نظرات شما تنها نیست، پس این قضیه را مایه ایجاد درگیری و تنش قرار ندهید که نیازی به ایجاد این تنش ندارید.
در ازای این تحولات، گزارشهای عربی و غربی از احتمال خروج قطر و سلطان نشین عمان از ائتلاف کشورهای حاشیه خلیج فارس سخن می گویند. هر چند منابع رسانه ای خبرهایی نقل کرده اند که گویا برخی از سران کشورهای حاشیه خلیج فارس نسبت به نتیجه لغو عضویت هر یک از کشورهای این مجموعه و به تبع آن خطری که کل شورا را در معرض فروپاشی قرار می دهد هشدار داده اند.