جداییطلبان باسک سلاحهای خود را تحویل می دهند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، سازمان جدایی طلب باسک اسپانیا «اتا» روز شنبه آماده می شود سلاحهای خود را تحویل دهد و به بیش از 40 سال شورش مسلحانه که این گروه را به یکی از جنبشهای جداییطلب تسلیم ناپذیر در اروپا تبدیل کرده بود، پایان دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از بایون، روند تاریخی خلع سلاح جدایی طلبان باسک روز شنبه در بایون فرانسه در بخش پیرنه-آتلانتیک کامل می شود بی آنکه به معنای انحلال این گروه باشد.
اتا ماه اکتبر سال 2011 کنار گذاشتن قطعی مبارزه مسلحانه را که طی 40 سال بیش از 850 کشته بر جا گذاشت، اعلام کرده بود.
تحویل سلاح این گروه که سال 1959 علیه رژیم فرانکو در اسپانیا تشکیل شد احتمالا به معنای پایان یک عصر است اما در شرایطی اتفاق می افتد که جنبشهای ملیگرایانه پیشرفت قابل ملاحظهای در صندوقهای رأی اروپایی پیدا کردند.
اسکاتلند و منطقه کاتالونیا اسپانیا به دنبال برگزاری همهپرسی درباره استقلال خود هستند و جنبش ایرلندی شین فین همهپرسی را برای خروج ایرلند شمالی از بریتانیا خواستار شده است.
سازمان جدایی طلب باسک پنجشنبه شب در نامهای الکترونیک به بی بی سی اعلام کرد که این گروه از قبل خلع سلاح شده است و توضیح داد که «سلاحها و مواد منفجره این گروه در دست جامعه مدنی است.»
اتا در این نامه که مورخ هفت آوریل است افزود: «روز خلع سلاح، فردا خواهد بود.»
این عملیات خارج از بایون انجام خواهد شد جایی که به موازات آن بعد از ظهر تجمعی مردمی برای جشن گرفتن این روز تاریخی برگزرا می شود.
اما هیچ توافق رسمی با مقامات اسپانیایی و فرانسوی درباره چگونگی خلع سلاح به دست نیامده است.
سخنگوی حزب مردمی اسپانیا در پارلمان باسک که از مذاکره با اتا خودداری کرد و خواهان انحلال کامل آن است، اعلام کرد زمین گذاشتن سلاح به معنای تسلیم نهایی است.
بورخا سمپر گفت: «اتایی که ما تاکنون می شناختیم برای همیشه محو شده است.»
اقدامات خشونتآمیز این گروه باعث شد حمایت افکار عمومی را از دست بدهد به ویژه در دوران گذار دموکراتیک در سالهای 1970.
به گفته کارشناسان مبارزه با تروریسم، زرادخانه اتا حاوی حدود 130 قبضه اسلحه کمری و دو تن مواد منفجره است که در پی کنار گذاشتن مبارزه مسلحانه از سوی این گروه در سال 2011 در چند انبار نگهداری می شود.
این زرادخانه که در فرانسه است از سوی کمیسیون بین المللی راستیآزمایی، ساختاری که مادرید و پاریس آن را به رسمیت نمی شناسند، مورد بررسی دقیق قرار خواهد گرفت.