نقض حقوق زنان مسلمان در اروپا
ظاهر موج اسلامگرایی و غلبه نشانههای اسلامی بر نشانههای هویتی غربی در کشورهای اروپایی مقامات این کشورها را به وحشت انداخته است.
دیوان دادگستری اروپا بدون توجه به حق بر آزادی دینی، نمایش نشانههای مذهبی به ویژه حجاب زنان مسلمان در شرکت ها و موسسات در کشورهای اروپایی را ممنوع اعلام کرد. ظاهر موج اسلام گرایی و غلبه نشانههای اسلامی بر نشانههای هویتی غربی در کشورهای اروپایی مقامات این کشورها را به وحشت انداخته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از لوکزامبورگ، بر اساس حکمی که دیوان دادگستری اروپا روز سهشنبه صادر کرد یک شرکت می تواند استفاده از نشانههای مذهبی را در محل کار ممنوع کند.
دیوان دادگستری اروپا در اولین پرونده ارجاع شده درباره ممنوعیت حجاب از سوی کارفرمایان برای کارمندان، که در دادگاه عالی اتحادیه اروپا مطرح شده است، به نفع کارفرمایان رای صادر کرد.
پیش از این دو زن مسلمان به علت داشتن حجاب در بلژیک و فرانسه از محل کار خود اخراج شده بودند. دیوان دادگستری اروپا بنا به خواست کارفرمایان به ممنوعیت پوشش حجاب یا استفاده از علائم و نمادهای مذهبی کارمندان در محل کارشان رای مثبت داد.
بر اساس این حکم از این پس همه نشانه های مذهبی به ویژه حجاب زنان مسلمان در شرکت ها و موسسات کشورهای اروپایی ممنوع شده است.
این حکم دیوان دادگستری اروپا در حالی صادر شده است که کنواسیون اروپایی حقوق بشر در ماده 9 حق بر آزادی دین در زمره حقوق بنیادین بشری را پذیرفته است، حق آزادی دینی در اسناد حقوق بشری جهانی و منطقه ای مورد شناسایی و حمایت قرار گرفته است. این حق در اروپا در کنار سایر حقوق و آزادی های اساسی بشر، تحت حمایت کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و نهاد تضمین کننده آن یعنی دیوان اروپایی حقوق بشر قرار دارد.
از سوی دیگر ماده 18 میثاق حقوق مدنی و سیاسی حق آزادی دینی را در دو بعد: 1- آزادی داشتن یا پذیریش دین 2- آزادی ابراز دین پذیرفته است. بنابراین حق آزادی دین و عقیده به همه افراد تعلق دارد. در ماده 2 میثاق حقوق مدنی و سیاسی نیز آمده است تمام حقوق مذکور در میثاق شامل تمام افراد ساکن در سرزمین کشورهای طرف میثاق می شود و نباید هیچ گونه تمایزی بر مبنای نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده سیاسی یا عقاید دیگر، اصل و منشأ ملی و اجتماعی، ثروت، نسب یا سایر وضعیت ها بین افراد گذاشته شود.
رای دیوان دادگستری اروپا با انتقادهای شدید روبه رو شد، با استربانباسا سناتور فرانسوی درباره تصمیم دیوان عدالت اروپا گفت: باعث تاسف است که در این بخش از اروپا روی مسئله حجاب تمرکز شده است. در آلمان، شورای مرکزی مسلمانان این کشور به شدت از این رای انتقاد کرد و آن را مغایر با آزادی های اساسی تضمین شده بر اساس کنوانسیون های حقوق بشر اروپا دانست. این شورا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد قضات دیوان دادگستری اروپا با این تصمیم خود در واقع راه را برای تبعیض بیشتر علیه زنان مسلمان در اروپا باز و گزینه های قانونی برای مخالفت با چنین اقدامات تبعیض آمیزی را کمتر و محدودتر کرده اند.
بکر آلتاش Bekir Altas دبیر کل انجمن اسلامی ملی گروش Milli Gorus که یکی از بزرگترین نهادهای جامعه مسلمانان ترک تبار در آلمان است در اظهاراتی رای دیوان دادگستری اروپا را محکوم کرد. وی افزود صدور این رای در واقع یک تصمیم اشتباه است و راه را برای سوء استفاده های بیشتر باز می کند.
بکر البوگا Bekir Alboga دبیر کل اتحادیه امور مذهبی جامعه ترکیه ای تبارهای آلمان نیز اعلام کرد حق زنان مسلمان برای حفظ حجاب باید از سوی همه محترم شمرده شود، در قانون اساسی آلمان درباره حفظ آزادی های مذهبی تاکید شده است.
عامل یوسف Amel Yacef رئیس شبکه اروپایی ضد نژادپرستی نیز در اظهاراتی از این تصمیم دیوان دادگستری اروپا انتقاد کرد.
بینعالی ییلدریم نخست وزیر ترکیه در مصاحبه زنده تلویزیونی از این رای انتقاد کرد و این تصمیم را کاملا غیرقابل قبول و مغایر با حقوق بشر و آزادی عقاید و پوشش افراد دانست.
نعمان کورتولموش معاون نخست وزیر ترکیه نیز در مصاحبه با سی ان ان ترک این تصمیم دیوان دادگستری اروپا را " مایه ننگ " خواند. وی گفت این تصمیم که کاملا غیرقابل قبول و مغایر با همه استانداردهای اروپایی و ارزش های انسانی است واقعا مایه ننگ و رسوایی است.
آزادی دینی حقی بسیار گسترده است که حوزههای متعددی از حیات روحانی، فردی، اجتماعی و جهانی انسانها را در بر میگیرد، در مهم ترین اسناد بین المللی حقوق بشر همچون اعلامیه جهانی حقوق، میثاق حقوق مدنی و سیاسی، کنواسیون اروپایی حقوق بشر، کنواسیون اروپایی حقوق بشر، منشور آفریقایی حقوق بشر و ملت ها بر آن تأکید شده است.
به نظر میرسد اقدام دیوان دادگستری اروپا ناشی از ترس افزایش گرایش مردم اروپا به اسلام بوده زیرا تمایل به استفاده از شعائر مذهبی در سال های دو هزار و چهارده تا دو هزار و شانزده افزایش یافته است.
شایان ذکر است در حال حاضر حدود 45 میلیون مسلمان در اروپا زندگی می کنند.
----------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی