، رئیس جمهوری سوریه اظهار داشت حل بحران سوریه باید از طریق پیگیری موازی دو موضوع انجام شود، اولین مورد مبارزه با تروریسم است که وظیفه ماست و ما در این راه از هر وسیله ای برای سرکوب تروریست هایی که به کشتار مردم سوریه و تخریب کشور مشغولند بهره می گیریم.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه، سانا، بشار اسد در گفتگو با تلویزیون فونیکس چین با بیان این مطلب، دومین مورد از دو موضوع موازی را، پیگیری گفتگو ها خواند و افزود، این گفتگوها ابعاد مختلفی دارد که بخش سیاسی آن به آینده سوریه و نوع نظام سیاسی ارتباط دارد، البته نوع نظام سیاسی موضوعی است که مردم سوریه درهمه پرسی مشخص خواهند کرد.
متن پرسش و پاسخ شبکه فونیکس با بشار اسد به شرح زیر است؛
- جناب آقای رئیس از اینکه ما را در دمشق به حضور پذیرفتید تشکر می کنیم. پس از توقف درگیری ها در کشور، برگزاری چند دور از مذکرات در آستانه یا ژنو و پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، این اولین مصاحبه ای است که با رسانه های چینی دارید، این روزها شاهدیم نیروهای شما به طور مستمر در حال پیشروی هستند اما به نظر می رسد مذاکرات صلح آنگونه که باید مثمر ثمر نبوده است. درباره مذاکرات ژنو ، آقای بشار الجعفری مذاکره کننده ارشد شما ، در حد توانش تلاش کرد تا این نکته را که در سوی دیگر میز مذاکره کیست، روشن کند، در نگاه شما چه کسانی باید در آنجا در طرف دیگر میز مذاکره می نشستند؟
بشار اسد در پاسخ گفت: این سئوال محوری است ، اگر هدف این است که مذاکرات ثمر بخش باشد باید این سئوال را مطرح کنیم که چه کسی بر سر میز مذاکره نشسته است، مقصود من این است که بسیاری از افراد خوبند و نیت صادقانه دارند اما این نکته مهم است که چه کسی آنان را نمایندگی می کند؟ در آنجا گروههای مختلفی حضور داشتند، اشخاصی ملی گرا که نماینده کسی نبودند و تنها خودشان را نمایندگی می کردند، همچنین کسانی حضور داشتند که تروریست ها را نمایندگی می کردند. تروریست هایی هم بر سر میز مذاکره حضور داشتند، کسانی هم بودند که پیگر اهداف کشورهای خارجی چون عربستان، ترکیه، فرانسه، انگلیس و چه بسا آمریکا بودند در نتیجه می توان گفت این نشست ناهمگون بود. اگر می خواهی چنین نشستی مثمر ثمر باشد باید بار دیگر به نکته اولی که اظهار داشتم باز گردی، یعنی مذاکرات باید فقط میان گروههای سوری باشد، با این حال ما در این مذاکرات حضور یافتیم زیرا معتقدیم هر نوع گفتگویی می تواند گام مثبتی در مسیر حل مشکل باشد ، به این معنی که حتی ممکن است آن تروریست ها، یا کسانی که گروههای تروریستی یا کشورهای خارجی را نمایند گی می کردند هم اندیشه خود را تغییردهند و به عنوان شهروند سوری، به هویت سوری خود بازگردند و از تروریسم و از اینکه مزدور دیگران باشند فاصله بگیرند. به همین دلیل می گویم انتظار ما این نبود که در ژنو چیزی اتفاق بیفتد اما این اتفاق می تواند گامی برای حرکت در یک مسیر طولانی باشد، مسیری که ممکن است در نشست های آتی در ژنو یا آستانه پیگیری شود.
خبرنگار پرسید: اما در هر حال مذاکرات سوری - سوری بود ، مگر اینگونه نیست؟ در واقع این نشست به نوعی مذاکرات نیابتی بود، مقصود من این است که گروههای حاضر در این نشست در کنار هم ننشستند و مذاکرات رودررو نداشتند.
بشار اسد: درست است
خبرنگار: آیا شما از روند کنونی مذاکرات رضایت دارید؟
بشار اسد: ما روش مذاکرات را مشخص نکرده ایم، این روش را دی میستورا و سازمان ملل متحد با نفوذ کشورهایی که در پی آن بودند تا اهرم مذاکرات را نه برای رسیدن به نتیجه، بلکه به حربه ای برای فشار بر سوریه تبدیل کنند تعیین کردند. هر فردی در پی هدف متفاوتی است، گروههای وابسته به مخالفان، یک گروه نبودند، مخالفان در این نشست گروههای مختلفی داشتند در نتیجه اگر شما جای نظام سوریه باشید با چه کسی مذاکره می کنید، طرف گفتگوی شما کیست؟ کدام یک از این گروهها؟ آنان چه گروهی را نمایندگی می کنند؟ اینها سئوالات ماست، شما درست می گویید در این مرحله در ژنو مذاکره ای نبود و یکی از دلایل ثمر بخش نبودن این نشست نیز همین بود، تنها چیزی که در ژنو مورد بررسی قرار گرفت دستور کار بود یعنی عناوینی را بررسی کردیم که بعدا می خواهند موضوع گفتگو باشند.
خبرنگار: اما چنانچه مستحضرید زمان، هزینه و انرژی زیادی در این زمینه مصرف شد
بشار اسد: کاملا درست است
خبرنگار: همچنان شاهد رویارویی ها در سوریه هستیم، همچنان مردم کشته می شوند، همچنان تعداد پناهندگان زیاد است.
بشار اسد: کاملا درست است.
خبرنگار: به نظر شما راه درست برای مذاکرات چیست؟
بشار اسد: بار دیگر سخنی به درستی بیان کردید، هرچه زمان را از دست بدهیم خسارات، ویرانی ها، کشتار و خونریزی ها در سوریه بیشتر می شود به همین منظور به طور جدی دوست داریم به راه حل برسیم، اما چگونه؟ باید در این راه در دو مسیر متوازی حرکت کرد، اول مبارزه با تروریسم است، این موضوع وظیفه ماست که در جایگاه نظام سوریه قرار داریم و باید از مردم سوریه دفاع کنیم ، ما در این راه از تمامی ابزارهای ممکن برای سرکوب تروریست هایی که در سوریه می کشند و ویران می کنند بهره می گیریم. مسیر دوم همان مذاکرات است، این مذاکرات ابعاد مختلفی دارد، یک بعد آن سیاسی است که به آینده سوریه و نوع نظام سیاسی مورد نیاز کشور، فارغ از ساختار آن، مرتبط است ، این موضوع به تصمیم سوری ها در همه پرسی بستگی دارد، مورد دوم تلاش برای بازگرداندن بخش عظیمی از افراد مرتبط با ترویست ها و عوامل اقدامات جنایتکارانه به زندگی عادی و طبیعی است، تا سلاحشان را در برابر عفوی که نظام برایشان در نظر گرفته است، برزمین بگذارند. ما از سه سال قبل در این مسیر حرکت کرده ایم و موفقیت های خیلی خوبی هم داشتیم، در واقع وقتی از راه حل سیاسی واقعی سخن می گویی، تنها راه آشتی های داخلی میان نظام سیاسی و افراد مسلحی است که تاکنون بسیاری از آنان به نظام پیوسته اند و حتی در کنار نظام می جنگند، برخی نیز سلاحشان را تحویل داده اند و به زندگی عای بازگشته اند.
خبرنگار: وقتی سخن درباره جنگ سوریه است نمی توان از عوامل خارجی غافل ماند، هیئت عالی مذاکرات که حمایت عربستان را با خود به همراه دارد می گوید به دولت ترامپ اعتماد دارد و معتقد است بر خلاف دولت اوباما نقش مثبتی خواهد داشت، انتظار شما از دولت ترامپ چیست؟
بشار اسد: درباره بخش اول یعنی امید و آرزوهای آنان باید بگویم وقتی امیدت به کشور بیگانه باشد، حال هر کشوری، در واقع یعنی تو ملی گرا نیستی. سزاوار است آنان در اندیشه حمایت از مردم سوریه باشند نه دولت و کشور دیگر، اما درباره دولت ترامپ باید بگویم اولویت او در زمان انتخابات و حتی پس از آن ، شکست داعش بود، این چیزی است که درباره عراق و سوریه وعده داده بود، اما به عنوان کسانی که در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) زندگی می کنیم هنوز در زمینه عملی چیزی از آنها ندیده ایم. البته در حال حاضر شاهد حملاتی علیه مواضع داعش هستیم اما این حملات هوایی به مناطق کوچکی منحصر شده اند. نمی توان با تروریسم به صورت منطقه به منطقه مبارزه کرد، مبارزه با تروریسم باید فراگیر و کامل باشد، مبارزه با تروریسم نمی تواند جزئی و موقت باشد، این کار نمی تواند تنها با اعتماد به حملات هوایی انجام شود بلکه در این زمینه باید با نیروهایی میدانی همکاری شود، به همین دلیل است که روسیه از زمان آغاز حمایت از ارتش سوریه موفق بود و نگذاشت داعش تقویت شود، بلکه تضعیف شد. امیداوریم دولت آمریکا به اجرای آنچه که ما از آنها شنیده ایم اقدام کند، تروریسم باید شامل کل ترویسم شود نه داعش یا جبهه النصره، این گروهها بخشی از تروریسم هستند، گروههای زیادی در سوریه هستند که مثل داعش و القاعده اند و اندیشه های وهابی و تندروانه دارند.
خبرنگار شبکه فونیکس چین در پنجمین سئوال خود از رئیس سوریه پرسید بنابراین جناب رئیس جمهور شما و آقای دونالد ترامپ درباره همین اولویت در زمینه مبارزه با تروریسم همراه هستید و همچنین هر دو از خبرهای دروغین بدتان می آید. آیا زمینه ای برای همکاری می بینید؟
بشار اسد پاسخ داد از حیث نظری بله، اما در عمل هنوز نه زیرا هیچ ارتباطی بین سوریه و آمریکا در سطح رسمی وجود ندارد و حملات هوایی شان ضد (گروه تکفیری صهیونیستی) داعش که اندکی قبل بدان اشاره شد چند حمله هوایی بود که بدون همکاری یا رایزنی با ارتش سوریه یا دولت سوریه انجام شد. همانطور که همیشه گفتیم این غیر قانونی است بنابراین در این اهداف از حیث نظری همسو هستیم اما در عمل هنوز نه
خبرنگار شبکه در ششمین پرسش خود تصریح کرد آیا شما هیچ تماسی با رئیس جمهور آمریکا داشته اید؟
بشار اسد پاسخ داد نه اصلا .
خبرنگار در ادامه پرسید حتی مستقیم یا غیر مستقیم ؟
بشار اسد گفت: درباره تماسهای غیر مستقیم کانالهای متعددی وجود دارد اما نمی توان روی کانالهای خصوصی تکیه کرد بلکه باید کانالها رسمی باشند زیرا در این صورت است که می توانی از وجود یک رابطه واقعی با دولت دیگر حرف بزنی .
خبرنگارشبکه فونیکس هفتمین سوال خود را به شکل ذیل مطرح کرد ما که اکنون با هم حرف می زنیم ژنرالهایی عالیرتبه از ترکیه، روسیه و آمریکا در مکانی در ترکیه با هم دیدار می کنند و در حال بررسی تنشها در شمال سوریه هستند، در جایی که نیروهایی که به نیابت از این کشورها هستند تردیدهای متقابلی را مطرح می کنند آیا زمانی که بازیگران اصلی عملا به هماهنگی موثر برای خالی کردن سوریه از گروههای تروریستی نیاز داشته باشند طرحی برای حمله نهایی به داعش دارید ؟
بشار اسد در پاسخ به این پرسش گفت : بله اگر بخواهید این نشست را دقیقا به داعش مرتبط کنید، منطقی نخواهد بود زیرا دست کم یک طرف یعنی ترکیه تا کنون از داعش حمایت می کند و اردوغان رئیس جمهور ترکیه عضو اخوان المسلمین است که از حیث ایدئولوژی به داعش و النصره مرتبط است و با آنها همسویی دارد و همه در منطقه ما از این نکته با خبرند. همچنین ترکیه به این دو از طریق دادن سلاح یا مسائل لجستیک یا از طریق صدور نفت کمک کرده است و طرف دیگر یعنی آمریکا دستکم در دولت اوباما از طریق چشم پوشی از قاچاق نفت سوریه به ترکیه با داعش تعامل داشت و از این طریق داعش می تواند به پول برای جذب تروریستها از مناطق مختلف جهان دست یابد در حالیکه آنها (آمریکائیها) هیچ کاری نکردند جز اینکه عملیات ضد داعش را به شکل صوری انجام دادند و تنها طرف جدی در این زمینه روسیه است که عملا با همکاری ما به داعش حمله می کند. بنابراین سوال این است که چگونه می توانند همکاری کنند؟ من فکر می کنم روسها امیدوارند این دو طرف به مسکو و به سوریها در جنگ علیه تروریسم ملحق شوند اکنون ما امید فراوانی به طرف آمریکایی داریم با توجه به دولت جدیدی که روی کار آمده است اما در ترکیه در این زمینه هیچ چیزی تغییر نکرده است. در شمال تنها گذرگاهی که برای کمک رسانی به داعش وجود دارد از طریق ترکیه است و آنها هنوز فعالند و به لطف حمایت ترکیه در برابر انواع حملات مقاومت می کنند.
مجری شبکه در هشتمین سوال خود از رئیس جمهور سوریه پرسید اکنون نیروهای آمریکایی در منبج حضور دارند آیا این در نتیجه چراغ سبز از جانب شماست؟ آیا در را به روی نیروهای آمریکایی گشوده اید؟
بشار اسد پاسخ داد نه این کار را نکردیم. هر نیروی خارجی که وارد سوریه می شود بدون دعوت یا اجازه یا رایزنی با ما باشد، نیروی متجاوز به شمار می آید فرقی نمی کند نیروهای آمریکایی باشند یا ترکیه یا هر نیروی دیگری و ما فکر نمی کنیم این مفید باشد. چه کاری انجام خواهند داد؟ آیا با داعش می جنگند؟ آمریکائیها تقریبا در همه جنگها شکست خوردند. در عراق شکست خوردند. در گذشته در ویتنام و در افغانستان کشور همسایه شما هم شکست خوردند. آنها به هر جایی که نیروهایشان را فرستادند موفق نشدند زیرا فقط هرج و مرج ایجاد می کنند. آنها بسیار خوب می دانند مشکل ایجاد کنند و ویرانی به بار آورند اما در ایجاد راه حلها بسیار بد عمل می کنند.
خبرنگارشبکه فونیکس سوال نهم خود را به شکل ذیل مطرح کرد :درمورد روسیه و چین که هفته گذشته از حق وتو در برابر تحریمهای جدید سازمان ملل متحد علیه سوریه استفاده کردند. این استفاده چین از حق وتو برای کشور شما چه معنایی می دهد؟
بشار اسد در پاسخ به این پرسش گفت: ما باید درمورد موضع چین و روسیه که به معنای حمایت از دولت سوریه یا رئیس جمهور سوریه نیست، شفاف باشیم. من این سخن را می گویم زیرا برخی در غرب تلاش می کنند موضوع را به گونه ای نشان دهند که انگار مشکل شخصی است و اینکه روسیه، چین، ایران و دیگر کشورها، فلان شخص را به عنوان رئیس جمهور حمایت می کنند. این درست نیست. چین عضو شورای امنیت و به منشور سازمان ملل و استفاده از حق وتو متعهد است، چین نخست و پیش از هر چیز، از منشور سازمان ملل حمایت می کند زیرا سازمان ملل برای بازگرداندن آرامش و ثبات در همه مناطق جهان تاسیس شده است. واقعیت این است که کشورهای غربی به ویژه کشورهای عضو دائم شورای امنیت، از سازمان ملل و شورای امنیت به عنوان ابزاری برای تغییر دولتها و حکومتها و برای پیشبرد برنامه های خود و نه برای بازگرداندن آرامش و ثبات، بهره می برند، بلکه در واقع از آن برای ایجاد آشوب و ناامنی در جهان استفاده می کنند. نکته دوم این است که چین موازنه را از طریق ایجاد نوعی موازنه سیاسی داخل سازمان ملل متحد و با همکاری روسیه، در جهان فراهم آورده است و این در نهایت اهمیت برای کل جهان قرار دارد، طبعا سوریه عنوان اصلی برای این مسئله بود و برای سوریه خوب است اما بار دیگر می گویم که این برای دیگر نقاط جهان نیز خوب است. نکته سوم اینکه کشورهایی که می خواستند از پیمان سازمان ملل متحد برای منافع خود استفاده کنند، همان کشورهایی هستند که اواخر دهه نود قرن گذشته، در کشور شما یعنی چین یا دخالت کردند و یا تلاش کردند دخالت کنند و به این منظور از عناوینی مانند حقوق بشر و غیره استفاده کردند و شما از این موضوع آگاهید و اگر به آنان فرصت داده شود، هر دولتی را در جهان تغییر می دهند، چه دولت کشوری کوچک باشد و چه دولت کشوری بزرگ، فقط هنگامی که دولتی بخواهد اندکی مستقل باشد با آن چنین می کنند و در نتیجه چین از منافع چین، منافع سوریه و منافع جهان حمایت می کرد به ویژه کشورهای کوچک یا ضعیف.
خبرنگارشبکه فونیکس سوال دهم خود را به شکل ذیل مطرح کرد: اگر اشتباه نکنم شما گفتید که چین در بازسازی سوریه نقش خواهد داشت، چه بخشهایی هستند که شما معتقدید چین می تواند در بازگرداندن مردم سوریه به زندگی طبیعی خود پس از سالها رویارویی با مشکلات سهم داشته باشد؟
بشار اسد در پاسخ به این پرسش گفت : در واقع اگر آنچه را تروریستها در طول شش سال گذشته انجام داده اند بررسی کنیم می بینیم که آنان همه چیز متعلق به زیر ساختها را ویران کرده اند، با این حال دولت سوریه همچنان و دست کم از طریق دادن حد اقلهای نیازهای مردم سوریه، فعال است اما آنان همه چیز را در همه بخشها بدون استثنا ویران می کردند، علاوه بر این تحریمهای غرب برضد سوریه مانع این شد که نیازهای اساسی زندگی شهروندان سوری فراهم شود، بنابر این وقتی می پرسید در چه بخشی، می گویم در همه بخشها، منظورم این است که در توان چین هست که در همه بخشها بدون استثنا، حضور داشته باشد زیرا زیان به همه بخشها در سوریه وارد شده است، اما اگر از مرحله کنونی سخن بگوییم، پیش از آنکه عملیات بازسازی فراگیر آغاز شود، چین هم اکنون به طور مستقیم در ساخت شماری از طرحها به ویژه طرحهای صنعتی در سوریه مشارکت دارد.
هم اکنون شماری از کارشناسان چینی هستند که در همه زمینه ها در سوریه کار می کنند برای اینکه برای این طرحها پایه گذاری کنند، اما طبعا اگر آرامش و ثبات بیشتری وجود داشته باشد، موضوعی که اهمیت بیشتری خواهد داشت، ساخت مناطق ویران شده خواهد بود، این بخشی است که برای عملیات بازسازی اهمیت بیشتری خواهد داشت، بخش دوم زیر ساختها است، تاسیسات بهداشتی، برق، میدانهای نفتی و همه چیز بدون استثنا. بخش سوم طرحهای صنعتی است که می تواند در بخش خصوصی یا در بخش دولتی در سوریه باشد.
خبرنگارشبکه فونیکس سوال یازدهم خود را به شکل ذیل مطرح کرد:پوشیده نیست که برخی افراط گرایان چینی هستند که در سوریه کنار داعش می جنگند من معتقدم که این تهدیدی هم برای سوریه و هم برای چین است. چه تدابیر ملموس یا فعالی برای کنترل مرزها و محروم ساختن این افراط گرایان از رفت و آمدهای آزاد در منطقه اندیشیده اید؟
بشار اسد در پاسخ به این پرسش گفت: هنگامی که از تندروها یا تروریستها سخن می گوییم، فرق نمی کند از کدام کشور باشند، زیرا آنان حد و مرز نمی شناسند و به کشوری وابسته نیستند، تنها تفاوت بین یک ملیت با ملیت دیگر این است که کسانی که برای مثال از کشور شما وارد سوریه شده اند، کشور شما را بیش از دیگران می شناسند و در نتیجه بیش از دیگران ممکن است به کشور شما زیان برسانند، همین موضوع بر تروریستهای سوری، روس و غیره منطبق است، اما از نظر تدابیر باید هر تروریستی را تا زمانی که موضع خود را تغییر ندهد و به زندگی طبیعی خود بازنگردد، شکست داد و بر او چیره شد.
دوم اینکه شما از ملیتهای مختلف سخن می گویید که به بیش از پنجاه ملیت می رسند و باید برای مقابله با آنان، بین دولتهای دیگر به ویژه در زمینه اطلاعاتی همکاری باشد و این برای مثال درمورد دستگاه اطلاعاتی چین صدق می کند درمورد تروریستهای ایغور که از چین و از طریق ترکیه وارد سوریه می شوند. متاسفانه تنها وسیله ای که در اختیار ما نیست و تحت سیطره ما نیست مرزهای مشترک ما با ترکیه است زیرا ایغورها به طور خاص از ترکیه وارد سوریه شده اند، دیگران چه بسا از عراق، اردن، لبنان و از راه دریا وارد سوریه شده اند و بیشتر آنان از ترکیه به سوریه می آیند، اما تروریستهای ایغور به طور اصلی از ترکیه وارد سوریه می شوند، حال چرا؟ من علت آنرا نمی دانم، اما آنان از حمایت دولت ترکیه برخوردارند که در یک گروه جمع شده اند و به بخش شمالی سوریه اعزام شده اند و ماموریت آنان هم اکنون این است که به هرجا که پیدا کنند، حمله کنند طبعا ممکن است شما نتوانید آنان را از هم تشخیص بدهید زیرا آنان با یکدیگر آمیخته شده اند اما آنان گاه به عنوان گروههای جدا از ملیتهای دیگر عمل می کنند و این همکاری قاطعی بین دستگاه اطلاعاتی سوریه و چین را طلب می کند و ما گامهای متعدد و بسیار خوب در این زمینه داشته ایم.
خبرنگارشبکه فونیکس سوال دوازدهم خود را به شکل ذیل مطرح کرد:آقای رئیس جمهور چه بسا می دانید که فیلم کلاه سفیدها جایزه اسکار را به عنوان بهترین فیلم مستند کوتاه دریافت کرده است اما مردم می گویند واقعیت کلاه سفیدها آن نیست که شرکت نت فلیکس، تولید کننده فیلمهای مستند تهیه کرده است، دیدگاه شما در این باره چیست؟
بشار اسد در پاسخ به این پرسش گفت : اول اینکه ما باید به جبهه النصره تبریک بگوییم که نخستین اسکار خود را دریافت کرده است، این در غرب اتفاقی بی سابقه است و آن این است که به القاعده جایزه اسکار داده شود، این باور کردنی نیست و این دلیل دیگری است که جوایز اسکار و نوبل و همه این جوایز، گواهی نامه های سیاسی است، من اینگونه آنها را توصیف می کنم. داستان کلاه سفیدها بسیار ساده است، در واقع عملیات زیبا نشان دادن چبهه النصره در سوریه است، فقط برای تغییر چهره زشت آن به عنوان چهره ای بسیار انسانی، این همه چیزی بود که در اسکار اتفاق افتاد و البته فیلمهای بسیار زیادی است که کلاه سفیدها در اینترنت قرار داده اند که به عنوان گروههای تروریست، آنها را محکوم می کنید و شما می توانید فردی را ببینید که کلاه سفید بر سر دارد و بر سر اجساد نظامیان سوریه در حال جشن و شادی است و جایزه اسکار به این تروریستها داده شده است و در نتیجه این روایت با هدف تلاش برای بازداشتن ارتش سوریه هنگام عملیات آزادسازی حلب بود و فشار و حملات بسیار به آن برای ممانعت از آزاد سازی مناطق داخل حلب که این تروریستها آنها را در اشغال داشتند تا بگویند که ارتش سوریه و روسیه به شهروندان و بیگناهان و آنان که در راه کمکهای انسانی در حال فعالیت هستند، حمله می کنند.
خبرنگار پرسید: درباره شهر «تدمر» از شما سئوال می کنم من یک روز در شهر تدمر بودم و از این شهر بازدید کردم، این شهر اکنون تحت تسلط شماست . با توجه به موقعیت راهبردی این شهر و اینکه حمص در مرکز آن قرار دارد هدف بعدی شما پس از تسلط بر این شهر چیست؟ آیا عملیات نظامی را به سمت «الرقه» و«دیر الزور» ادامه خواهید داد؟.
بشار اسد پاسخ داد:ما اکنون به شهر الرقه بسیار نزدیک شدیم . روز گذشته نیروهای ما به رودخانه فرات رسیدند که به شهر «الرقه» بسیار نزدیک است.«الرقه» امروز پایگاه گروه (تکفیری صهیونیستی ) داعش به شمار می رود. در نتیجه این شهر اولویت مهمی برای ما دارد اما این بدان معنا نیست که شهرهای دیگر از این اولویت برخوردار نیستند.
این عملیات ممکن است به صورت موازی انجام شود بنابراین «تدمر» بر سر راه شهر «دیر الزور» در بخش شرقی سوریه واقع شده است و به مرزهای عراق نزدیک است، بنابراین گروه(تکفیری صهیونیستی )داعش از این مناطق به عنوان گذرگاه و معابر حمایت لجستیکی خود بین عراق و سوریه استفاده می کند .ما به این پایگاه یا گذرگاهی که گروه (تکفیری صهیونیستی )داعش از آن استفاده می کند، حمله کردیم .
خبرنگار سپس پرسید:به نظر شما چند روز طول می کشد این جنگ تمام شود؟
بشار اسد در پاسخ گفت:اگر فرض کنیم مداخله خارجی وجود نداشته باشد این مساله چند ماه به طول خواهد انجامید، این مسئله از لحاظ داخلی پیچیده نیست بلکه پیچیدگی این جنگ در مداخله خارجی نهفته است اکنون مشکل همین است . ما چیز خوبی که طی این جنگ در مقابله با مداخله خارجی بدست آوردیم اتحاد جامعه است. هر سال که به پایان می رسد، امید داریم که آخرین سالهای جنگ باشد اما این جنگ است و دقیقا نمی توانید پیش بینی کنید چه اتفاقی خواهد افتاد.
خبرنگار در ادامه سوال کرد:آقای رئیس جمهور شما اکنون رئیس جمهور عربی سوریه هستید و در عین حال نیز همسری دوست داشتنی و پدر سه فرزند هستید به عنوان یک پدر و همسر چگونه می توانید تعادل را برقرار سازید؟
بشار اسد گفت: اگر نمی توانی در انجام وظایف کوچک در خانواده ات موفق باشی پس نمی توانی در انجام وظایف بزرگ یا وظایفی گسترده در سطح کشور موفق باشی. این وظیفه است و باید در قبال این وظایف بسیار شفاف باشید، باید این وظایف را بسیار خوب انجام داد، البته این شرایط گاهی اوقات می تواند شما را مجبور کند کم کاری کنید یا اینکه اجازه ندهد شما تمام وظایفتان را به طور کامل انجام دهی.
خبرنگار پرسید:در طی روز، تعداد ساعت های کاری شما و ساعاتی که با افراد خانواده ات می گذرانی چقدر است؟
بشار اسد پاسخ داد:در حقیقت این موضوع به تعداد ساعت ها مربوط نیست زیرا وقتی در منزل هستی باید کار انجام دهی.
خبرنگار پرسید:آیا تا به حال به خاطر خانواده به فکر ترک کشور افتاده اید؟
بشار اسد گفت:هرگز، به ویژه اکنون که بعد از گذشت شش سال معتقدم مرحله بسیار دشوار سپری شده است. حتی در سالهای 2012 و 2013 (اوج بحران) هرگز در این مرحله نیز به خروج از کشور فکر نکردم ، پس اکنون چگونه ممکن است به چنین چیزی فکر کنم ؟ نه ،نه ، این انتخاب من نیست. وقتی که شما در یک مساله احساس شک وتردید می کنید قطعا زیان خواهید کرد و این زیان و آسیب فقط در برابر دشمنانت نیست بلکه در برابر یارانت نیز چنین احساسی خواهی داشت. این حامیان، منظورم مردم که ارتش و رزمندگان نیز بخشی از آنها هستند آنگاه (در صورت وجود تردید) احساس خواهند کرد که شما به دفاع از کشورت مصمم نیستید.این فکر هرگز به ذهن ما خطور نکرد نه خود من و نه هیچ یک از اعضای خانواده من.
خبرنگار پرسید:پیشرفتی که کریم (فرزند بشار) در یاد گیری زبان چینی بدست آورد، چگونه است؟
بشار اسد پاسخ داد: گمان می کنم «کریم» مقدمات زبان چینی را دو سال پیش فرا گرفت و خانم و آقایی که به او درس می دادند سوریه را ترک کردند زیرا آنها کارمند سفارتخانه بودند و به چین بازگشتند. اکنون یادگیری زبان چینی او متوقف شده است اما مطمئنم وقتی او بزرگ شود مقدمات زبان چینی را که فراگرفته است، دنبال خواهد کرد و می تواند یاد گیری زبان چینی اش را بهبود بخشد.
خبرنگار سوال کرد: آیا باور داری که یاد گیری زبان چینی انتخاب بسیار خوبی برای او بود؟
بشار اسد پاسخ داد:البته، زیرا چین قدرت روبه رشدی است.
خبرنگارسپس پرسید:اگر، او را مجبور به یادگیری زبان چینی نمی کردی؟انتخابش چه بود؟
بشار اسد گفت:نه، من او را مجبور نکردم و به این موضوع هم فکر نمی کردم ، در حقیقت من فکر نمی کردم که کریم زبان چینی را فرا گیرد و انتظار نداشتم او چنین کاری انجام دهد زیرا زبان چینی زبانی است که یادگیری آن سخت است اما او مبادرت به این کار کرد و گفت: می خواهم زبان چینی را یاد بگیرم و تا بدین لحظه از او سئوال نکردم چرا این کار را کردی؟ می خواهم احساس کند که حق انتخاب دارد اما وقتی بزرگ شد از او سئوال خواهم کرد چگونه به ذهنش خطور کرد که این زبان سخت را یاد بگیرد و این بسیار مهم است.
خبرنگار گفت:از او سئوال نکن؟
بشار اسد پاسخ داد: نه، هنوز نه.
خبرنگار دوباره سوال کرد: باور داری که او (کریم) انتخاب خوبی کرده است؟
بشار اسد در جواب گفت: قطعا همین طور است، همانطور که گفتم چین اکنون قدرت روبه رشد و مهمی است ومتوجه هستم که بیشتر کشورهای جهان چه در زمینه علوم، سیاست،اقتصاد و تجارت روابط مختلفی با چین دارند بنابراین امروز انسان در همه زمینه ها به چین نیاز دارد.همچنین روابط ما در آینده نیز توسعه خواهد یافت. روابط ما با چین بسیار خوب است و زمانیکه ثابت شد چین دوست واقعی است و می توان به او اعتماد کرد طبیعی است روابط ما با این کشور نه تنها در سطح رسمی بلکه در سطح مردمی نیز بهتر خواهد شد.
خبرنگار گفت: از جناب رئیس جمهور که این وقت را به ما داد تشکر می کنم.
بشار اسد گفت: از اینکه به سوریه آمدید، تشکر می کنم.