اختصاصی خبرگزاری صدا و سیما ؛
سرلشگر رحیم صفوی: کربلای 5 معادلات دفاع مقدس را تغییر داد
به مناسبت 19 دی سالروز عملیات غرورآفرین کربلای 5 پای صحبت سرلشگر پاسدار یحیی رحیم صفوی نشستیم.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ «کربلای 5» نام عملیات سخت، پیچیده و سرنوشت ساز رزمندگان اسلام در سال 1365 است که در آن 150 کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی از ارتش بعثی صدام بازپس گرفته شد؛ به مناسبت 19 دی سالروز این عملیات غرورآفرین پای صحبت سرلشگر پاسدار یحیی رحیم صفوی نشستیم، فرمانده دوران دفاع مقدس که فرماندهی عملیات کربلای پنج را به عهده داشت.
فرمانده عملیات کربلای پنج در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما گفت: رزمندگان اسلام با پیروزی در کربلای پنج و شکستن خط بصره به عراقی ها و حامیان منطقه ای و فرا منطقه ای عراق نشان دادند که هیچ خط و دژ مستحکمی توان ایستادگی مقابل قوای مسلح ایران و رزمندگان اسلام را ندارد.
سرلشگر پاسدار رحیم صفوی با بیان اینکه پیروزی بزرگ قوای مسلح ایران در دی 65 در شکستن دیواره ی شرقی بصره و همچنین پیروزی بزرگ ایران در سال 64 و فتح فاو سرنوشت جنگ را به نفع ایران رقم زد ، افزود: موازنه سیاسی نظامی جنگ به نفع ایران تمام شد به گونه ای که ایالت متحده آمریکا و شوروی سابق هر دو به این نتیجه رسیدند که برای جلوگیری از فروپاشی نظام سیاسی عراق قطعنامه 598 را به نفع ایران بگذرانند هر چند که ایران این قطعنامه را در سال 67 پذیرفت ولی این دو پیروزی بزرگ در حقیقت سرنوشت جنگ را تعیین کرد.
وی گفت: عراق، در شرق بصره سخت ترین موانع طبیعی و مصنوعی را ایجاد کرده بود و از نظر دفاعی در کانال ماهی گیری و کانال های متصل سیم خاردار سخت ترین جبهه عراق بود که با متخصصان شوروی ( سابق) و آمریکایی ها و تجارب چند ساله عراق تنظیم شده بود.
وی افزود: پیش از این نیز در عملیات رمضان و خیبر ، چند بار به این جبهه حمله کردیم و موفق نشده بودیم اما در کربلای 5 ، ما عراقی ها را با شکست راهبردی مواجه کردیم.
مشاور عالی مقام معظم رهبری گفت: یکی از علل شکست راهبردی عراق عامل زمان بود که آن ها را غافلگیر کرد چراکه ما قبل از آن در عملیات کربلای 4 با ناکامی رو به رو شدیم و عراقی ها تصور کردند ما توان عملیاتی نداریم و بلافاصله پس از 15 روز از کربلای 4، کربلای 5 را با حمله به شرق بصره شروع کردیم و عراقی ها باور نمی کردند که در 15 روز با یک عمده قوا به شکستن دروازه شرقی بصره بپردازیم.
وی یکی دیگر از علل شکست راهبردی عراق را نوع تاکتیک نظامی دانست و افزود: در شمال شرقی کانال ماهی گیری یک منطقه وسیعی را آب انداخته بودند که در مرز میان ایران و عراق قرار داشت و وسعت آن نیز بسیار زیاد بود لذا عراقی ها تصور نمی کردند ما از سمت کانال ماهی گیری حرکت کنیم و از پشت مواضع آنها با عبور از کانال ماهی گیری سر در آوریم.
سرلشگر پاسدار رحیم صفوی گفت: تک احاطه ای که ما از جنوب پاسگاه زید و با عبور از کانال ماهی گیری در یک زمان واحد داشتیم برای عراقی ها غیر قابل تصور بود که بتوانند تاکتیک ایران را تشخیص دهند زیرا در یک شب هم از منطقه آب گرفتگی و هم از کانال ماهی گیری حداقل 3 لشگر ما عبور کردند.
وی با بیان اینکه کربلای 5 خونین ترین و سخت ترین جنگ هشت سال دفاع مقدس بود افزود: عراقی ها تلفات سنگینی دادند و تعداد شهدا و زخمی های ما نیزدر هیچ یک از عملیات ها به اندازه کربلای 5 نبود.
سرلشگر پاسدار رحیم صفوی با اشاره به اینکه مفهوم این عملیات این بود که ما در تمام جبهه ها می توانیم خطوط مواضع سخت عراقی ها را درهم بکوبیم و نزدیک شدن به شهر بصره و زیر برد توپخانه ایران قرار گرفتن به مفهوم سقوط شهر بصره بود، گفت: بنابراین می توانیم بگوییم کربلای 5 و فتح فاو دو پیروزی راهبردی ایران بود که سرنوشت جنگ را به نفع سیاسی و نظامی ایران تمام کرد و در نهایت منجر به صدور قطنامه 598 به نفع ایران شد.
وی افزود: در قطعنامه 598 سازمان ملل مشخص کرد که دبیرکل سازمان ملل متحد موظف شود متجاوز را روشن کند و به دنبال این امر دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد که عراق متجاوز به ایران بود و مفهوم اینکه عراق را متجاوز شناخت یعنی اینکه این حق برای ایران برای گرفتن غرامت باقی است.
فرمانده عملیات کربلای پنج گفت: سازمان ملل در قطعنامه 598 مشخص کرد که صلح بانان سازمان ملل، حد واسط ایران و عراق قرار گیرد و این برای اولین بار بود که این تعهد را پذیرفتند.
سرلشگر پاسدار رحیم صفوی در تشریح یکی دیگر از دلایل پیروزی ایران در قطعنامه 598 ،گفت: با صدور این قطعنامه قرار شد همه نیروهای عراقی به پشت مرزهای بین المللی برگردند و این برای ایران یک پیروزی بود.
وی افزود: مفهوم نامه ای که رئیس جمهور معدوم عراق در سال 69 برای رئیس جمهور محترم ایران نوشت این بود که عراق قرارداد 1975 را قبول کرده است ومی خواست در زمانی که با 12 لشکر به کویت حمله می کند ایران به عراق حمله نکند و فشار نظامی به این کشور وارد نیاورد.
وی در تشریح چگونگی اجرای عملیات گفت: نیروهای ما که از منطقه آب گرفتگی در شرق کانال ماهی گیری عبور کردند همه غواص بودند و آن آب گرفتگی حدود یک تا یک و نیم متر عمق داشت و 19 دی ماه نیز که عملیات شروع شد در دشت خوزستان در دی ماه هوا بسیار سرد است.
سرلشگر رحیم صفوی گفت: لشکر 41 ثارالله کرمان و لشکر 25 کربلای مازندران نیروهای غواصی بودند که در شب اول عملیات از این منطقه آب گرفتگی عبور کردند و سیم خاردار ها را با گاز انبر قطع کردند و به محض اینکه به اولین خط عراق رسیدند بلافاصله نفربرهای آبی خاکی ما حرکت کردند و در همان شب در حالی که چراغ ها و نورافکن های نفربر را روشن کرده بودند پشت سر نیروهای غواص نیروهای عملیاتی با نفربر وارد عملیات شدند و در شب اول 3 لشکرما از کانال ماهی گیری گذشت، از جمله لشکر ثارالله کربلا و تیپ الغدیر و تیپ 33 المهدی که 2 طرف کانال ماهی گیری ما دفاع می کردند و عبور از این منطقه با این سرعت برای عراقی ها غیر قابل تصور بود.
وی ادامه داد: منطقه نونی شکل و هلالی شکل یک تاکتیک مهندسی و عملیاتی بود که در روبروی شلمچه و در منطقه دو عیجی طراحی شده بود اما نیروهای ایران وقتی وارد منطقه نونی شکل می شدند از هر طرف آن منطقه نونی ها را هم نیروهای ایران دور زدند و توانستد سر از پشت موانع درآورند.
دستیار ویژه فرمانده کل قوا یکی از بهترین لشکرهایی که از آن به عنوان خیلی موفق یاد می کند لشکر بدر دانست و گفت: این لشگر متشکل از مجاهدان و افسران عراقی بود که در ایران تحت فرماندهی سپاه می جنگیدند که به ما پناهنده شده بودند و در این کربلای 5 خود این ها با عراقی ها می جنگیدند و در منطقه ای در جنوب رود خانه اروندرود لشکر بدر بسیار شجاعانه جنگید و فرمانده لشکر بدر شهید بزرگوار اسماعیل دقایقی نیز در همین عملیات به شهادت رسید.
رحیم صفوی افزود: این عملیات حدود 240 فرمانده لشکر، تیپ و رئیس ستاد شهید شدند و حسین خرازی و یدالله کلهر جانشین لشکر سیدالشهدا و سردار شهید میررضی، مسئول اطلاعات لشکر سید الشهدا و میر حسینی جانشین لشکر سید الشهدا و شهید عبدالله میثمی که نماینده حضرت امام در قرارگاه سپاه بود در همین عملیات به شهادت رسیدند.
فرمانده عملیات کربلای 5 گفت : ما حدود 500 تا 600 قبضه توپخانه داشتیم، در حالیکه عراقی ها 900 قبضه توپخانه داشتند و آنقدر آتش روی زمین می ریخت که حتی قوطی های کنسرو و کمپوت و متر به متر زمین زیر ترکش و گلوله قرار می گرفت.
وی افزود: اجرای عملیات و یگان های شرکت کننده در کربلای 5 و فاو با سپاه پاسداران و بسیجیان بود و حدود 35 تیپ و لشگر را سپاه اعزام کرده بود و پشتیبانی عملیات و پشتیبانی هوایی با نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود و به لحاظ بالگرد و پشتیبانی توپخانه ارتش جمهوری اسلامی پشتیبانی خوبی داشت، اما طراحی، فرماندهی و یگان های خط شکن از نیروهای سپاه و بسیجیان بودند.
رحیم صفوی گفت: طبق آماری که اطلاعات ما بعد از جنگ دادند حدود 50 هزار عراقی در عملیات کربلای پنج کشته و زخمی شدند و ما بیش از 5 هزار نفر شهید در این عملیات تقدیم و حدود 52 هزار زخمی داشتیم.
وی افزود: از روز دوم عملیات، صدام وزیر دفاع عراق و جانشین عراق را به منطقه فرستاد و عراقی ها قرارگاهی به نام سپاه سوم داشتند و آن را کنار گذاشتند و تمام نیروی هوایی ارتش عراق را بسیج کرد و بیش از 40 تیپ و لشگر عراق آن هم در منطقه ای محدود حضور داشت، منطقه ای که عرض آن حدود 13 تا 15 کلیو متر بود و عمق آن هم 10تا 12 کلیومتر بود اما ما حدودا 30تا 35 لشگر و تیپ داشتیم.
رحیم صفوی ادامه داد: عراقی هایی که از غرب کشور می آمدند توجیح نبودند مثلا شنودهای ما بی سیم های آن ها را می گرفت، واحدهای لشگر گارد عراق اعلام می کردند این جاده را به سمت ایران دنبال کنید و ماهم بدون اینکه عراقی ها بفهمند به جاده ای که می آمدند تمام توپخانه را متمرکز و منهدم می کردیم تا اینکه کار به جایی رسید که آنقدر دشمن تلفات داد تا مجبور شدند در مقابل این تلفات سنگین جنگ را متوقف کنند و شکست را بپذیرند، البته با عناد و لجاجتی که صدام داشت مایل نبود شکست را بپذیرد چرا که بعداز پیروزی فاو شکست برای صدام غیر قابل تحمل بود.
وی پیام امروز کربلای 5 را حفظ روحیه جهادی و صبر و استقامت بیان کرد و گفت: با ابتکار عمل و خلاقیت صحنه سیاسی نظامی جنگ را به نفع ایران رقم زدیم و این روحیه جهادی امروز هم برای مدیریت جهادی کشور لازم است و صبر و استقامتی که در زمان جنگ شروع شد هم اکنون نیز برای ملت ما ضروری است.
وی با اشاره به اقتصاد رهبری و تاکید رهبر معظم انقلاب به این مقوله گفت: آن روزها در جبهه های جنگ مقاومت می کردیم و در حال حاضر هم در میدان اقتصاد ملت ما و خلاقیت و ابتکار و کشور ما بدون مدیریت های جهادی به پیشروی دسترسی نمی یابد و احتیاج است که مدیران ما از قدرت خلاقیت، ابتکار، نوآوری و مدیریت کارآمد برخوردار باشند تا اقتصاد و معیشت و اشتغال مردم و جوانان عزیز را فراهم کند.