خبرگزاری صداوسیما، انتشار مطالبی در آمریکا درباره نقش عربستان سعودی در حملات یازده سپتامبر دو هزار و یک، با وجود انکارهای اف بی آی و کاخ سفید، همچنان ادامه دارد و اینبار یکی از زندانیان گوانتانامو از نقش خاندان سلطنتی سعودی در جذب تروریست ها پرده برداشته است.روزنامه جروزالم پست، چاپ فلسطین اشغالی، در گزارشی نوشت: بر اساس گزارشی که پنتاگون اخیرا منتشر کرده است، یکی از عوامل مظنون گروه القاعده که در زندان گوانتانامو در کوبا زندانی است، مدعی شده است که یکی از اعضاء خاندان سلطنتی عربستان سعودی قبل از حملات یازدهم سپتامبر سال دو هزار و یک، به روند عضو گیری عوامل تروریستی کمک کرد.
غسان عبدالله الشربی به خاطر می آورد که قبل از آن که برای انجام دادن عملیاتی با استفاده از یک فروند هواپیما، به آمریکا فرستاده شود، یک مقام مذهبی در سازمان القاعده در یک گفتگوی تلفنی، فردی را که پشت خط با او گفتگو می کرد - و نامش ذکر نشده است- «عالیجناب» خطاب کرد.
الشربی -که در آریزونا دانشجوی یک کالج بود- این اظهارات را در هیئت ارزیابی دوره ای در گوانتانامو در ژوئن سال دو هزار و شانزده بیان کرد.
هیئت ارزیابی دوره ای توصیه هایی در ارتباط با آزادی یا ادامه بازداشت زندانیان ارائه می کند.
پنتاگون روز پنجشنبه متن اظهارات الشربی را منتشر کرد.
در این مطلب به نقل از الشربی آمده است: «به خاطر می آورم که او گفت عالیجناب، بله عالیجناب. او درباره من با او گفتگو کرد و در ادامه گفت که ...این فرد فارغ التحصیل مدرسه هوا و فضا است، بله او می خواهد... سپس تلفن را قطع کرد.»
بررسی این مطالب نشان داد که این اظهارات فاقد جزئیات مهم است، از جمله این که آیا «این مقام مذهبی» در سازمان القاعده ارتباطی با هیچ یک از مقامات دولت عربستان سعودی داشت یا خیر.
علاوه بر این، خاندان سلطنتی عربستان سعودی متشکل از هزاران عضو است که الشربی به طور مستقیم هیچ یک از آنها را شناسایی نکرده است.
اما این گزارش سبب افزایش گمانه زنی ها در میان سیاستمداران آمریکا در این خصوص شده است که مقامات دولت عربستان سعودی ممکن است در کمک به نوزده تروریستی که به طور موفقیت آمیزی توانستند بدترین حمله تروریستی را در تاریخ آمریکا انجام دهند، دست داشته اند.
در ماه ژوئن، گزارش بیست و هشت صفحه ای کمیسیون یازده سپتامبر منتشر و سبب بروز نگرانی های قابل توجهی در میان مقامات دولت آمریکا و عربستان سعودی شد.
کاخ سفید سریعا اعلام کرد این اسناد نشان دهنده هیچ گونه شواهدی در ارتباط با دست داشتن عربستان سعودی در این حملات نیست.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، در اوایل ماه ژوئیه در کنفرانسی خبری در گفتگو با خبرنگاران گفت: «این گزارش تأیید کننده همان چیزی است که به کرات گفته ایم.»
دولت عربستان سعودی به طور پیوسته با اشاره به گزارش کمیسیون یازده سپتامبر و همچنین تحقیقات اف بی آی و شمار دیگری از تحقیقات انجام شده در این ارتباط، هر گونه دست داشتن در این حملات را رد کرده است.
اما موضوعی که تنش هایی را موجب شده، این است که اوایل این هفته لایحه ای در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد که به افراد اجازه می دهد در دادگاه های آمریکا علیه دولت عربستان سعودی در ارتباط با حملات تروریستی یازدهم سپتامبر سال دو هزار و یک اقامه دعوی کنند.
لایحه موسوم به «جاستا» JASTA روز جمعه تصویب شد اما کاخ سفید تهدید کرد آن را وتو خواهد کرد.
دولت آمریکا الشربی را -که از سال دو هزار و دو در گوانتانامو زندانی است- متهم می کند به اینکه توسط یک «فرمانده نظامی القاعده به خدمت گرفته شد و در ارتباط با چگونگی ساخت مواد منفجره کنترل از راه دور تحت آموزش قرار گرفت با این هدف که دیگر تروریست ها را در این زمینه آموزش دهد».
الشربی همچنین به حضور در نشست هایی با حضور سران القاعده متهم است که «ممکن است درباره انجام دادن حملاتی علیه آمریکا احتمالا شامل توطئه ای برای منفجر کردن یک بمب کثیف گفتگو کرده باشند.»