«اف ای تی اف» یک بدعت در حوزه حقوق بین الملل است
یک اقتصاددان گفت : کارگروه بین الدولی اقدام مشترک مالی مشهور به «اف ای تی اف» یک بدعت در حوزه حقوق بین الملل است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، حجت الله عبدالملکی در مصاحبه با رادیو اقتصاد با اعلام اینکه کارگروه اقدام مالی مشترک یک نهاد بین المللی قابل ارجاع نیست، افزود: شرط الزام اجرای قواعد «اف ای تی اف » تهیه و تنظیم سازوکاری جهانی در قالب شورای امنیت سازمان ملل یا مجمع عمومی سازمان ملل از سوی قدرت های بین المللی است.
وی در ادامه با بیان اینکه متاسفانه تاکنون چنین ساز و کاری تهیه و تدوین نشده است، اظهار داشت: توافق بانک مرکزی با «اف ای تی اف» ازفرجام برجام نیز بدتر خواهد بود.
گروه کاری اقدام مالی (اف ای تی اف) از سال 1989 و زیر نظر گروه جی -7 ایجاد شد. ماموریت این گروه مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم در نظام مالی جهانی است. گروه هفت کشور صنعتی در پاسخ به نگرانیهای موجود در زمینه پولشویی گروه کاری اقدام مالی را در نشست پاریس 1989 تشکیل و سران جی-7 در بیانیه خود ضرورت تشکیل چنین نهادی برای یکسان کردن مقررات بانکی و مبارزه با پولشویی بیان کردند.
فعالیت گروه اف ای تی اف نامحدود نبوده بلکه در یک بازه زمانی مشخص است و برای تمدید فعالیت این گروه نیاز به تصمیم ویژه وزرای کشورهای عضو دارد.
در مجموع این گروه 49 توصیه برای مقابله با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم منتشر کرده که 40 توصیه درباره مبارزه با پولشویی و 9 توصیه مربوط به مقابله با تامین مالی تروریسم است.
این گروه میزان پیشرفت کشورهای عضو در زمینه پیادهسازی توصیههای 49 گانه را رصد و همچنین پیشرفت تصویب و اجرای توصیههای گروه در سطح جهان را نیز دنبال میکند.
در حال حاضر این گروه 37 عضو دارد به عبارتی 35 کشور و 2 نهاد منطقهای اعضای گروه هستند.
کشورهای عضو گروف اف ای تی اف شامل آرژانتین، استرالیا، اتریش، بلژیک، برزیل، کانادا، چین، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، هنگکنگ، ایسلند، هند، ایرلند، ایتالیا، ژاپن، جمهوری کره، لوکزامبورگ، مالزی، مکزیک، هلند، زلاندنو، نروژ، پرتقال، روسیه، سنگاپور، آفریقای جنوبی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، ترکیه، انگلیس و آمریکا است.
کمیسیون اروپا و شورای همکاری خلیج فارس نیز به عنوان دو نهاد منطقهای عضو این گروه هستند.
از اعضای ناظر گروه کاری اقدام مالی می توان عربستان و رژیم صهیونیستی را نام برد.
گروه آسیا و اقیانوسیه مبارزه با پولشویی، گروه ویژه مالی کارائیب و ... اعضای وابسته گروه هستند و در هر منطقه جغرافیایی گروه اف ای تی اف یک گروه وابسته دارد که با نامهای متفاوت فعالیت میکنند. سازمانهای ناظر گرو اغلب بانک های توسعهای مانند بانک توسعهای آفریقا، بانک توسعه آسیا و... هستند.
به هر حال گروه کاری اقدام مالی یک نهاد بینالمللی با ظاهری فنی و کارشناسی است اما رفتار سیاسی و با اهداف سیاسی دارد.
شباهت فراوانی میان کارکرد این گروه و آژانس بینالمللی انرژی اتمی وجود دارد. بنابراین تصمیمگیران داخلی باید با چشمان باز همکاری با این گروه را پیگیری کنند البته ناگفته نماند بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران پیش از این با صدور بیانیه توافق خود با سازمان بین المللی مبارزه با پولشویی و کارگروه ویژه اقدام مالی این سازمان موسوم به (اف.ای.تی.اف) را اعلام کرده بود.