درگیری بین پلیس هند و معترضان کشمیری اخیرا با کشته شدن "برهان مظفر وانی" رهبر جوان المجاهدین کشمیر و دو همراهش شدت یافته است.
کشمیر در قلب قاره آسیا و شبه قاره هند از شمال و شرق با چین، از شمال غربی با افغانستان، از غرب با پاکستان و از جنوب با هند دارای مرز مشترک است.
نخستین زمینه های بروز بحران کشمیر به دوران استعمار هند توسط انگلستان باز میگردد که با افزایش این درگیریها نیروهای سازمان ملل وارد منطقه شدند و فرمان آتش بس صادر شد و در نتیجه کشمیر به دو منطقه تحت کنترل هند و پاکستان تقسیم شد که حدود 70 درصد از کشمیر در اختیار هند و بقیه تحت عنوان کشمیر آزاد و مناطق شمالی قرار گرفت که امروزه جزو خاک پاکستان می باشد.
با اینکه کشور هند از دیر باز محل همزیستی مسالمت آمیز ادیان مختلف بوده است و همه ادیان هم در این کشور آزادانه به مراسم و برنامه های دینی و مذهبی خود می پرداخته اند ولی اخیرا با ظهور بحران در منطقه غرب آسیا، بعضی اختلافات مذهبی و اعتقادی در منطقه کشمیر ظهور و بروز کرده است که ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده است.
بر اساس گزارش های منتشر شده درگیریها در کشمیر بدنبال کشته شدن 'برهان مظفر وانی' رهبر 22 ساله حزب المجاهدین کشمیر و دو همراهش بدست نیروهای امنیتی هند آغاز شد و بعد از به خشونت کشیده شدن مراسم تشییع جنازه وی و انتشار بعضی تصاویر از آن در شبکه های اجتماعی بر شدت آن افزوده شد، به طوری که در 10 روز گذشته بیش از 43 نفر جان باختند و سه هزار و 100 نفر دیگر نیز مجروح شدند و تعداد 134 نفر از معترضان هم براثر اصابت گلوله ساچمه ای، بینایی خود را از دست دادند. این مسائل خود باعث شد خشم مردم و بویژه مسلمانان برانگیخته شود و به شدت احساسات مردم را جریحه دار کند، تا جایی که در روزهای اخیر با افزایش خشونت ها و تلفات درگیری در کشمیر تعداد زیادی از مسلمانان در روزنامه ها و شبکه های اجتماعی، انتقادات تندی به عملکرد دولت و نیروهای امنیتی هند کردند.
متقابلا دولت هند برای مهار این خشونت ها انتشار هرگونه روزنامه و نشریه را ممنوع کرد و به این ترتیب
تمامی کانال های اطلاع رسانی را مسدود کرد. در ده روز گذشته همچنین ارتباط اینترنت و تلفن این ایالت شمالی به دیگر مناطق قطع می باشد. به گفته برخی از کارشناسان این اقدام دولت هند برای سرکوب معترضان و جلوگیری از اعتراض جامعه جهانی صورت گرفته است.
در همین زمینه محبوبه مفتی سر وزیر ایالت جامو و کشمیر نیز به نیروهای امنیتی و پلیس در خصوص رفتار خشونت آمیز هشدار داد. 'نارندرا مودی' نخست وزیر هند نیز اخیرا در بازگشت از سفر افریقا با انتقاد از عملکرد رسانه ها، اعلام کرد رسانه ها با انتشار اخبار از رهبر 22 ساله حزب المجاهدین یک قهرمان ساختند ولی برخی از فعالان سیاسی کشمیر با انتقاد از قتل رهبر حزب المجاهدین اظهار کردند شیوه به قتل رساندن این عضو حزب المجاهدین باعث تحریک مردم شده است.
منطقه کشمیر از سال 1947 و پس از استقلال هند و پاکستان از انگلیس، و تقسیم آن به دو منطقه تحت کنترل هند و منطقه تحت کنترل پاکستان صحنه اختلافات شده است اما هر یک از کشورها مدعی مالکیت بر کل منطقه هستند.
کشمیر تنها ایالت هند با اکثریت مسلمان است و درگیری میان شبه نظامیان کشمیری و نیروهای امنیتی هند از سال 1989 تاکنون 68 هزار کشته برجای گذاشته است.
خشونت ها در کشمیر در حالی ادامه دارد که اخیرا سازمان ملل خواستار خویشتنداری دو طرف و برداشته شدن گام های جدی برای حل اختلافات دو طرف شده است و در همین خصوص مقامات امنیتی پاکستان و هند چند روز قبل برای رایزنی در خصوص تحولات این منطقه در دهلی نو با هم دیدار کردند.
------------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار