![اقتصاد مقاومتی؛ گفتمان غالب برنامه ششم توسعه اقتصاد مقاومتی؛ گفتمان غالب برنامه ششم توسعه](/files/fa/news/1395/6/9/343388_442.jpg)
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، محمدباقر نوبخت همچنین در خصوص بررسی لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی افزود: در مصوبه دیگری در هیئت وزیران سه ماده به لایحه برنامه ششم افزوده شد؛ لایحه برنامه ششم در خصوص 32 موضوع بخشی و 15 موضوع فرابخشی به تفصیل اهداف کمی و کیفی بالغ بر 2000 صفحه تهیه و به مجلس تقدیم شد.
وی اضافه کرد: افزودن سه ماده به لایحه در راستای همکاری مجلس و دولت است.
نوبخت ادامه داد: مجلس نهم کلیات این لایحه را تصویب کرد اما فرصت پیدا نکرد که به جلسه علنی آن را ارائه کند؛ مجلس فعلی این لایحه را مجددا اعلام وصول کرد و کمیسیونهای مختلف مجلس این لایحه را با اصلاحاتی تصویب کردند و به کمیسیون تلفیق یا ارائه کردند و یا در حال ارائه هستند.
سخنگوی دولت با بیان اینکه بعد از ظهر امروز نیز کمیسیون تلفیق برای رسیدگی به کلیات لایحه تشکیل خواهد شد، گفت: نکتهای که به عنوان نوآوری در لایحه وجود داشت این بود که ضمن اینکه ما همه برنامه را به مجلس تقدیم کردیم اما فقط آن احکامی که مورد نیاز بود برای اجرای این برنامه، به صورت لایحه در این مجموعه اسناد به مجلس تقدیم کردیم؛ چون عنوان لایحه با نام لایحه احکام مورد نیاز بود طبعا تمام احکام مورد نیاز در آن قرار داشت.
وی افزود: مجلس نظر داشت که اهداف هم به این لایحه اضافه شود و جداول کمی داشته باشد و به همین علت به احترام مجلس و در راستای همکاری با مجلس دولت سه ماده دیگر را به این لایحه تقدیمی اضافه کرد؛ در این سه ماده ما اهداف کمی کلان و بخشی، منابع لازم برای سرمایهگذاری و همچنین اولویتهایی را که برای موضوعات مختلف در برنامه ششم هست آن هم در جلسه روز یکشنبه تصویب کردیم که انشاءالله امروز تقدیم مجلس میشود.
نوبخت در ادامه گفت: اهداف کلان کمی و بخشی ما در برنامه ششم اینگونه است که رشد اقتصادی که همان رشد تولید ناخالص داخلی است به طور متوسط طی سالهای 1395 تا 1399، هشت درصد رشد خواهد داشت، تولید سرانه در کشور 6.7 درصد متوسط در سال رشد پیدا خواهد کرد؛ بهرهوری کل عوامل تولید از رشد سالانه 2.8 برخوردار است، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به طور متوسط سالانه 15.4 درصد رشد خواهد داشت که پیشبینی ما این است که همچنان نرخ تورم و بیکاری در پایان برنامه یک رقمی شود.
سخنگوی دولت افزود: برای اینکه بتوانیم چنین رشد 8 درصد را در اقتصاد ملی و تولید ملی فراهم کنیم باید هر یک از بخشهای ما هم یک رشدی داشته باشد؛ رشد ما در کشاورزی سالانه 5 درصد خواهد بود، نفت 9.3 درصد، معدن 8.8 درصد، صنعت 9.3 درصد، آب و برق و گاز 8.3 درصد، ساختمان 6.4 درصد، حمل و نقل و انبارداری 8.3 درصد، ارتباطات 19.4 درصد و خدمات هم 5.8 درصد رشد خواهند داشت.
وی ادامه داد: بدین ترتیب 8 درصد رشد اقتصادی با این وضعیت در بخشها به وجود خواهد آمد.
وی در ادامه نشست خبری امروز خود با اشاره به وضع حمل و نقل شهری و تاکید دولت بر بهبود شرایط زیستمحیطی و رفع آلودگی گفت: در این راستا، در شورای اقتصاد برای تولید 2000 دستگاه واگن قطار شهری به ارزش 2 میلیارد دلار اجازه فاینانس دادهایم.
سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه اقتصاد مقاومتی، گفتمان غالب در برنامه ششم توسعه است گفت: برنج کشاورزان داخلی وقتی به بازار میآید دولت به هیچ وجه اجازه واردات این محصول را نمیدهد.
محمد باقر نوبخت گفت: اولویت های فرابخشی در برنامه ششم توسعه، بهبود فضای کسب و کار، اشتغالزایی، تامین منابع مالی طرح های اقتصادی و توانمندسازی افراد کم درآمد و فقرا است.
*دستورالعمل جدید تسهیلات مسکن؛ از هفته آینده
سخنگوی دولت گفت: بانک مسکن اعلام کرده است شرایط سود تسهیلات مسکن برای خانه اولیها و دستورالعملهای اجرای آن از هفته آینده اعلام خواهد شد.
نوبخت افزود: بانک مسکن اعلام کرده است دستورالعمل اجرای سود تسهیلات مسکن از هفته آینده اعلام خواهد شد و انتظار داریم این موضوع در همین ماه عملیاتی شود.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص اولویت دولت برای هزینه کردن سرمایه وارد شده به کشور گفت: براساس تبصره 35 بالغ بر 45 هزار میلیارد تومان و براساس تبصره 36 قرار است بالغ بر 48 هزار میلیارد تومان از این منابع استفاده شود.
نوبخت افزود: این مبلغ 45 هزار میلیارد تومان مربوط به نظام بانکی است و افزایش سرمایه بانک ها خواهد بود و از مبلغ 45 هزار میلیارد تومان نیز، 10 هزار میلیارد تومان برای نظام بانکی و 8 هزار میلیارد تومان برای پرداخت بیمه سلامت و همچنین 20 هزار و 500 میلیارد تومان نیز برای طرح های عمرانی استفاده خواهد شد.
وی گفت: در کنار این مبالغ، 5 میلیارد دلار فرصتی است که ما فقط نگاهمان به سمت ورود منابع خارجی از غرب نباشد و باید گفت که باتوجه به پیشنهادهای مطرح شده ازجانب شرق، قدرت انتخاب دولت بالا رفته است.
سخنگوی دولت افزود: بخشی از این سرمایه می تواند در طرح های عمرانی از جمله طرح های عمرانی در بخش انرژی هستهای و آب و حمل و نقل باشد.
نوبخت در ادامه در پاسخ به سوالی درخصوص اظهارات سخنگوی قوه قضاییه مبنی بر اینکه دولت حتی یک نفر را در مورد فیش های حقوقی به قوه قضاییه معرفی نکرده است، گفت: تصور می کنم در مورد این موضوع احتمالا جامعه اشباع باشد اما کسانی که برای انتخابات مصمم هستند ممکن است از یک کلمه هزار کلمه دربیاورند.
وی افزود: با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب اعلام کرده اند که دولت درخصوص مسائل انتخاباتی ورود نکند بهتر است به این موضوع نپردازیم.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درخصوص موضوع واردات برنج که آیا این واردات در تقابل با اقتصاد مقاومتی نیست، اظهار داشت: دولت واردات برنج را آخرین مرحله برای تنظیم بازار می داند.
نوبخت گفت: باتوجه به اینکه الان، زمان وارد شدن برنج استان های شمالی به بازار است، قیمت برنج افت کرده و دولت با واردات برنج در زمان ورود تولیدات داخلی به بازار مخالف است.
وی افزود: اما اگر محصولات داخلی مصرف شده و قیمت بالا برود، برای کنترل بازار می توان در بخشی از سال و به میزان لازم اجازه واردات را صادر کرد.
نوبخت گفت: اگر به خاطر داشته باشیم دو سال پیش که محصولات برنج داخلی به بازار آمد و قیمت برنج افت کرد، دولت به سرعت اقدام به خرید برنج از کشاورزان کرد تا به کشاورزان لطمه ای وارد نشود.
وی افزود: همین امسال بالغ بر 17 هزار و 800 میلیارد تومان گندم داخلی احتیاج داریم.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درخصوص برنامه های دولت برای مبارزه با قاچاق کالا گفت: یکی از نشانه های هماهنگی همه ارکان نظام در مقابله با قاچاق کالا، توانسته است خود را در کاهش مقدار ارزشی و کمی کالاهای قاچاق نشان دهد.
نوبخت افزود: وقتی این اراده قوی در همه ارکان وجود داشت که سیاست های ابلاغی ازجانب مقام معظم رهبری عملیاتی شود، نتیجه آن نیز مبارزه جدی و پیگیری موضوع قاچاق شد.
وی با بیان اینکه گمرک سازوکارهای خود را برای مقابله با قاچاق بهروز کرده است، گفت: این بهروز شدن برای آن است تا از فناوری های نو برای کنترل مبادی رسمی استفاده کند.
سخنگوی دولت افزود: در مبادی غیررسمی نیز نیروهای مرزبان همانگونه که تاکنون با دقت نگهبان مرزهای ما بودهاند و آثار آن را در برخورد بجا و مناسب با تروریست های نفوذی دیده ایم، پیگیر این موضوع نیز هستیم.
نوبخت گفت: دولت کولهبران و کسانی را که به صورت خرد در امر قاچاق فعالیت می کنند منشأ اصلی قاچاق نمی داند و معتقد است مبادی اصلی قاچاق، مبادی نظام یافته ای است که باید با آن مقابله کرد.
* 37 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در طرحهای عمرانی ملی و استانی
سخنگوی دولت گفت: دولت از یک سو 16 هزار میلیارد تومان سرمایه برای فعال کردن 7500 واحد صنعتی و از سوی دیگر 37 هزار میلیارد تومان نیز از طریق اعتبارات عمرانی در طرح های ملی و استانی سرمایهگذاری میکند.
وی افزود: دولت برای کاهش هزینه تمام شده پول برای نظام بانکی باید به عنوان اولین گام، بدهی خود را به بانک ها پرداخت کند و علاوه بر این موضوع باید سرمایه بانک ها را نیز افزایش دهد.
نوبخت اضافه کرد: دولت لایحه ای به عنوان اصلاح قانون بودجه که الحاق آن و تبصره های 35 و 36 را به مجلس ارسال کرده که در مجلس و شورای نگهبان تایید شده است.
سخنگوی دولت گفت: براساس تبصره 35 ، 45 هزار میلیارد تومان به تفکیک 40 هزار میلیارد تومان بدهی دولت به نظام بانکی پرداخت خواهد شد و بر این اساس مجلس شورای اسلامی حتی تفکیک کرده است که این مبلغ باید به کدام بانک ها پرداخت شود.
نوبخت افزود: همچنین در تبصره 35 اجازه داده شده است که حداقل 5000 میلیارد تومان سرمایه بانک های دولتی ازجانب دولت افزایش یابد.
سخنگوی دولت با بیان اینکه براساس تبصره 36 اجازه داده شده است تا سقف 10 هزار میلیارد تومان دیگر از طریق اوراق به بانک ها پرداخت شود اظهار داشت: بخشی از پول های مردم در نظام بانکی است که می تواند در جریان اقتصادی و به حرکت اقتصاد کشور کمک کند.
وی ادامه داد: اما بخشی از این سرمایه نیز در بازار سرمایه است که اگر دولت از طریق اسناد و اوراق مالی اسلامی بخشی از این پول را در راستای سرمایه گذاری جذب و هزینه کند بسیار مثمر خواهد بود.
سخنگوی دولت در ادامه اظهار داشت: باید به کسانی که می گویند سیاست های اقتصادی دولت مبهم است گفت: دولت از دو مسیر سیاست های پولی و سیاست های مالی قرار است پول را به اقتصاد تزریق کند.
وی اضافه کرد: مقداری از آن به بخش خصوصی و غیردولتی و بخشی نیز به طرح های عمرانی که مربوط به دولت است اختصاص خواهد یافت.
نوبخت تاکید کرد: تلاش میکنیم تا پایان امسال این طرح ها را عملیاتی کنیم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه از رقم 16 هزار میلیارد تومان، 6000 میلیارد برای فعال کردن واحدهای نیمه فعال پرداخت شده است اظهار داشت: حدود 12هزار میلیارد تومان نیز برای فعال کردن طرح های عمرانی پرداخت شده است.
وی تصریح کرد: برای 66 طرح نیز حدود 5 میلیارد و 200 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی صورت گرفته و برای نیروگاه ها نیز حدود 6000 مگاوات سرمایه گذاری انجام شده است.
سخنگوی دولت در ادامه در خصوص افزایش حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری گفت: براساس آنچه سال گذشته در برنامه ششم نوشته و به مجلس تقدیم شد، تصریح شد که باید برابری در حقوق بازنشستگان جایگزین تبعیض موجود شود.
وی افزود: با توجه به اینکه از سال 94 تصمیم بر این بود که نظام پرداخت ها اصلاح شود و این موضوع نیز از سیاست های مسلم و مصوب دولت است، طی برنامه ششم توسعه تصمیم داریم این نابرابری را جبران کنیم.
نوبخت با بیان اینکه گام اول رفع این نابرابری در سال 95 برداشته شده است اظهار داشت: گرچه افزایش تا 20 درصدی حقوق بازنشستگان خیلی رقم چشمگیری نبود اما نشان داد که دولت برای رفع این تبعیض کاملا مصمم است.
سخنگوی دولت تصریح کرد: گام دوم را نیز در بودجه 96 برخواهیم داشت و در بخش نامه بودجه 96 حتما باید گام دوم دولت برای افزایش حقوق بازنشستگان برداشته شود.
وی افزود: در حال حاضر به طور متوسط ماهی 1400 تا 1500 میلیارد تومان افزون بر افزایش پرداخت ها و برای تعدیل گام اول پرداخت می شود که متاسفانه به علت زیاد بودن فاصله ها چندان محسوس نیست.
سخنگوی دولت در پاسخ به سؤال خبرنگاری با این موضوع که بانک مرکزی با رویکرد در توافق با اف.ای.تی.اف، اسنادی دارد که نشان می دهد عربستان به عنوان تامین کننده اصلی داعش، عضو ناظر اف.ای.تی.اف نیز هست،گفت: در اغلب مجامع جهانی، کشورهایی که ایران آنها را خصم خود میداند و حقوق ما را تضییع میکنند، دارای نقش هستند.
* مسئولان ایران به نحو شایسته از حقوق ملت دفاع خواهند کرد
محمدباقر نوبخت در ادامه نشست خبری امروز خود افزود: اما اینکه به این دلیل ما محروم شویم، باعث میشود خود را تحریم کنیم،کارگروه ویژه اقدام مالی یکی از ابزارهایی است که برای استفاده از بانکداری جهانی ناگزیریم در آن فعال باشیم؛ اینکه بتوانیم مثل مجامع دیگر حاضر شویم، بهتر است تا اینکه بگوییم یکی از ناقضان حقوق بشر در این مجمع حضور دارد.
وی تاکید کرد: نباید خود را محروم کنیم و این دلیل نمیشود که ما از حقوق خود دفاع نکنیم.
نوبخت تصریح کرد: مسئولان ایران به نحو شایسته از حقوق ملت دفاع خواهند کرد.
سخنگوی دولت در مورد لغو روادید ایران و عراق گفت: وزارت امور خارجه به طور کلی با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیشنهاد داده است برخی از افراد بدون داشتن روادید وارد کشور شوند و در فرودگاه برای چند ماه برایشان روادید صادر شود تا ورود گردشگران تسهیل شود که در مورد کشور عراق و زائران آن نیز این موضوع مطرح است.
نوبخت تاکید کرد: البته ملاحظات امنیتی نیز باید مد نظر قرار گیرد.
* سازوکار جدید وزارت نفت برای کنترل مصرف بنزین
سخنگوی دولت در خصوص حذف کارت سوخت گفت: با توجه به اینکه دیگر بنزین سهمیهبندی نیست، تنها مزایای کارت سوخت آن بود که میزان مصرف بنزین را کنترل کنیم که در همین راستا وزارت نفت سازوکارهای مختلفی دارد و نظرش این است که بدون کارت سوخت میتواند این کار را انجام دهد.
* خبرنگاری از مشاغل سخت حذف نمیشود
معاون رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که آیا قرار است خبرنگاری از مشاغل سخت و زیانآور حذف شود، افزود: در این مورد برای محدود کردن مشاغل سخت و زیانآور از تشکیل کارگروه مربوط بیخبرم. این مسائل باید با تایید سازمان برنامه باشد و به دولت برود؛ تا الان در سازمان این موضوع مطرح نشده است.
محمدباقر نوبخت اضافه کرد: اگر هم بیاید، کار کارشناسی روی آن انجام میدهیم؛ گاهی در برخی از محافل میبینم چقدر خبرنگاران در محیط سخت کار میکنند. دولت هم همین نظر را دارد. کار کارشناسان این است که پیشنهاد دهند. مهم این است که این پیشنهاد با توجه به جنبههای دیگر تایید میشود یا نه، که بعید میدانم این اتفاق بیفتد.
* شکایت معاونت حقوقی در توهین به رئیس جمهور
سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد وضع شکایت معاونت حقوقی در توهین به رئیس جمهور گفت: دولت سعه صدر دارد، اما اتهام ناروا را باید پیگیری کرد. اگر کسی اتهامی وارد کند و اگر حرفی دارد، اول باید به قوه قضاییه برود.
نوبخت با گلایه افزود: آنها که هر حرفی را منتشر میکنند، ظالمند و آنها را در آن دنیا هم خواهیم دید، اما اطلاع ندارم در این مورد پیگیری شده است یا نه.