پخش زنده
امروز: -
مطلب پیش رو به توصیف فضای کلی مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی اختصاص دارد. در این پژوهش موضوعاتی همچون تعداد کرسی های باقی مانده به تفکیک حوزه های انتخابیه و نامزدهای راه یافته به دور دوم، نحوه برگزاری مرحله دوم انتخابات از نگاه قانون انتخابات و آخرین اخبار تایید صحت انتخابات بررسی شده است.
پژوهش خبری: مطلب پیش رو به توصیف فضای کلی مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی اختصاص دارد. در این پژوهش موضوعاتی همچون تعداد کرسی های باقی مانده به تفکیک حوزه های انتخابیه و نامزدهای راه یافته به دور دوم، نحوه برگزاری مرحله دوم انتخابات از نگاه قانون انتخابات و آخرین اخبار تایید صحت انتخابات بررسی شده است.
1ـ تعداد کرسی های باقی مانده مجلس دهم
دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی جمعه ۷ اسفند با رأیگیری در ۲۰۹ حوزه انتخابیه سراسر ایران با مشارکت ۶۲ درصدی مردم در کل کشور و ۵۰ درصدی در تهران برگزار شد.
2 ـ تاریخ برگزاری انتخابات مرحله دوم مجلس دهم
علی پورعلی مطلق، دبیر ستاد انتخابات کشور گفت: با موافقت شورای نگهبان قانون اساسی دور دوم انتخابات مجلس جمعه دهم اردیبهشت 1395برگزار میشود. ( فارس، 24/ 12/ 1394)
3 ـ آخرین اخبار تأیید صحت انتخابات از سوی شورای نگهبان
طبق اظهارات آقای ره پیک سخنگوی شورای نگهبان در گفتگو با بخش خبری 14 شبکه اول سیما، از مجموع 206 حوزه انتخابیه صحت 205 حوزه انتخابیه تایید شده و برای اعلام نظر در خصوص یک حوزه دیگر و در مجموع صحت کل انتخابات دور اول مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان هفته آینده اعلام نظر خواهد کرد.همچنین شورای نگهبان پیش از این صحت انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری را تایید کرد.
4 ـ حوزه های انتخابیه مرحله دوم انتخابات
در مرحله دوم انتخابات مجموع 69 نماینده از 56 حوزه انتخابیه در 21 استان کشور انتخاب خواهند شد، که نام حوزههای انتخابیه و استان ها در ادامه آمده است.
5 ـ نحوه برگزاری مرحله دوم انتخابات از نگاه قانون انتخابات
طبق مادة 9 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی اگر هر یک از نامزدها در حوزة انتخابیه خود موفق به کسب یک چهارم آرا نشوند، انتخابات تمام یا برخی کرسیهای آن حوزه به دور دوم کشیده میشود و تعداد نامزدهای باقیمانده، دو برابر نمایندگان مورد نیاز آن حوزه خواهد بود. همچنین، رأیدهندگان مرحلة اول منحصراً در حوزة انتخابیهای که در مرحلة اول رأی دادهاند میتوانند برای مرحلة دوم شرکت نمایند و کسانی که در مرحلة اول در هیچ یک از حوزههای انتخاباتی رأی ندادهاند نیز میتوانند در مرحله دوم انتخابات شرکت کنند. برخی مواد قانونی مهم برای مرحله دوم انتخابات به شرح ذیل است:
ـ ماده 8 قانون انتخابات: انتخاب نماینده در مرحله اول منوط به کسب اکثریت حداقل یک چهارم کل آراء و در مرحله دوم و همچنین انتخابات میان دورهای با کسب اکثریت نسبی به هر میزان است.
ـ ماده 9 قانون انتخابات: چنانچه در مرحله اول برای یک یا چند نفر از داوطلبان اکثریت حداقل یک چهارم آراء حاصل نگردید، انتخابات دو مرحلهای خواهد شد، بدین معنی که از بین نامزدهایی که اکثریت حداقل یک چهارم آراء را در مرحله اول بدست نیاوردهاند، فقط به تعداد دو برابر نمایندگان مورد نیاز از بین کسانی که بیشترین آراء را در مرحله اول داشتهاند، در انتخابات مرحله دوم شرکت میکنند و در صورتی که تعداد نامزدهای باقیمانده، کمتر از دو برابر باشد، تمام آنان در مرحله دوم انتخابات شرکت خواهند نمود.
تبصره 1ـ اگر تعداد نامزدهای باقیمانده مساوی یا کمتر از نمایندگان مورد نیاز باشد، انتخابات مرحله دوم انجام نخواهد شد و نامزدی که حداقلیک چهارم مجموع آراء را کسب کرده باشد به مجلس راه مییابد.
تبصره 3ـ وزارت کشور با هماهنگی شورای نگهبان زمان انجام مرحله دوم انتخابات را ظرف یک ماه پس از اعلام نتیجه مرحله اول و تأیید صحت انتخابات توسط شورای نگهبان، تعیین و اعلام خواهد نمود.
تبصره 4ـ کلیه رأیدهندگان مرحله دوم منحصراً در حوزه انتخابیهای که در مرحله اول انتخابات رأی دادهاند شرکت خواهند نمود و کسانی که درمرحله اول در هیچ یک از حوزههای انتخاباتی رأی نداده باشند در مرحله دوم انتخابات میتوانند شرکت نمایند.
تبصره 5ـ در انتخابات میان دورهای حوزههای انتخابیه هر دوره مجلس، کسانی حق رأی دارند که در انتخابات قبلی آن دوره در همان حوزه رأی داده باشند و یا در هیچ یک از حوزههای انتخابیه شرکت نکرده و رأی نداده باشند.
6ـ مدت تبلیغات رسمی نامزدها در مرحله دوم انتخابات:
مدت تبلیغات رسمی انتخابات مجلس شورای اسلامی در فصل ششم ماده 56 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مشخص شده است. طبق این ماده فعالیت تبلیغات انتخاباتی نامزدهای نمایندگی هشت روز قبل از روز اخذ رأی (مرحله اول و دوم) آغاز و تا بیست و چهار ساعت قبل از اخذ رأی ادامه خواهد داشت. ) بنابر این، زمان تبلیغات مرحله دوم هفت روز است.