خبرگزاری صدا و سیما گزارش میدهد؛
سال 94، سالی پرنوسان برای سینما
حذف نام فجر از بخش بینالمللی جشنواره و برگرداندن آن و افزایش 40 درصدی مخاطبان سینما نسبت به پارسال را میتوان از مهمترین اقدامات سازمان سینمایی در سال 94 دانست.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ سینما در همان بهار سال 94 با نمایش فیلم های «ایران برگر»، «استراحت مطلق» و «رخ دیوانه» میلیاردر شد که همین آغاز خوبی برای سال 94 بود.
البته پخش تیزرهای دو فیلم اول ،این شیرینی را اندکی تلخ کرد و با واکنش هایی از سوی سازمان سینمایی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه بود.
در ابتدای سال 94، سی و سومین جشنواره فیلم فجر به دبیری علیرضا رضا داد نخستین بار به شکل مستقل از بخش ملی برگزار شد که با باز خوردهای مثبت و منفی هم همراه بود.
در اختتامیه این جشنواره حجت الله ایوبی با تقدیر از رضا داد او را نیازمند به استراحت دانست و حکم دبیری سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر را به محمد حیدری داد.
در همین حوالی اکران نشدن دو فیلم سینمایی خبرساز شده بود.حجت الله ایوبی در حاشیه مراسم امحای یک میلیون و 300هزار لوح فشرده قاچاق و غیرمجاز درباره آخرین وضع اکران دو فیلم «خانه دختر» و «نهنگ عنبر» در آن زمان گفت: این دو فیلم مانند همه فیلمهای دیگر به شورای پروانه نمایش رفته و شورا نیز پس از دیدن فیلمها به برخی از آنان بدون اصلاحیه و به برخی دیگر با اصلاحیه مجوز پخش میدهد، در این بین ممکن است برخی از فیلم ها در رفت و برگشت میان سازندگان و شورا باشند که شرایط این دو فیلم اینگونه است و آنها در این مرحله قرار دارند، ما منتظر خواهیم بود تا شورای پروانه نمایش به عنوان تنها مرجع صدور مجوز اکران در این خصوص اظهار نظر کند.
سیدرضا میرکریمی مدیر عامل خانه سینما شد
اردیبهشت 94 سیدرضا میر کریمی جایگزین محمد مهدی عسگر پور و مدیر عامل خانه سینما شد.
وی پس از انتصاب گفت که هر سیاستی را که سمت و سوی همبستگی داشته باشد پیگیری میکند.
میرکریمی افزود: به هر حال خانه سینما شرایط آرام و خوبی دارد و در این شرایط پاشنه آشیلی که میتواند این تشکل صنفی را به بحران بکشاند، اختلافات داخلی است اما اعضای صنوف در چند سال گذشته و در گذر از بحرانهای مختلف به بلوغ فکری بالایی رسیده اند و براحتی میتوان روح همبستگی و حمیت صنفی را در جهت مطالبه حقوق سینماگران تقویت کرد.
مهمترین اتفاقات تابستان 94 سینما را می توان حذف نام فجر از سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر و سپس برگرداندن آن نام، انتصاب میرکریمی به عنوان دبیر بخش بین الملل جشنواره فیلم فجر، اکران فیلم محمد رسول الله (ص) و جابجایی رکورد فروش تاریخ سینما توسط آن و توقیف فیلم سینمایی رستاخیز دانست.
چندی پس از توقیف فیلم سینمایی«رستاخیز» به دلیل وجود صحنه هایی از چهره حضرت عباس(ع) احمدرضا درویش کارگردان این فیلم در نامهای خطاب به علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استعفای خود را از شورای عالی سینما اعلام کرد.
فیلم سینمایی «محمد رسولالله(ص)» از راهیابی به مسابقه فیلمهای خارجی زبان جشنواره اسکار 2016 باز ماند
در حالی که فیلم سینمایی«محمد رسول الله (ص)» به عنوان نماینده ایران برای حضور در اسکار 2016 معرفی شده بود و با توجه به استقبال خوبی که از سوی کشورهایی چون کانادا در افتتاحیه ای فیلم شده بود این فیلم از راهیابی به مسابقه فیلم های خارجی زبان جشنواره اسکار 2016 باز ماند.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این باره گفت: حدود چهار هزار نفر فیلم های حاضر در اسکار را داوری می کنند که بیشترشان اروپایی و آمریکایی هستند و تا کنون موفق به دیدن فیلم محمد رسول الله (ص) نشده اندکه بخواهند در موردش نظر بدهند، اکران نشدن این فیلم در آمریکا و اروپا یکی از دلایل مهم بازماندن این فیلم از اسکار است.
نوش آبادی ادامه داد: افزون بر این موارد، مسئولان اسکار از این نگران بودند که فیلم پیامبر رحمت به دست خودشان به جهانیان معرفی شود و خودشان رهبر مسلمانان را معرفی کنند و با نمایش زندگی حضرت محمد (ص) از کودکی و چهره مهربان پیامبر از اهدافشان دور شوند.
در همین روز ها حرف و حدیث های زیادی پیرامون سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر و هیئت انتخاب اعلام نشده اش بود که در نهایت این اسامی همزمان با اعلام فیلم های راه یافته به بخش سودای سیمرغ به نوعی لو رفت.
فریدون جیرانی، علیرضا شجاع نوری، رضا مقصودی، شهرام اسدی، حسین کرمی، محمد باقر قهرمانی و محمد احسانی اعضای هیئت انتخاب سی و چهارمین جشنواره ملی فیلم فجر بودند که به طور غیررسمی اسامی آنها فاش و در سایت های سینمایی منتشر شد و منبع این خبر همچنان نامشخص است.
در آن زمان ادعاهایی مبنی بر تلخ بودن فیلم های انتخاب شده در این دوره بود که محمد حیدری دبیر جشنواره فیلم فجر در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما گفت: فیلم های امسال تلخ نیستند و با نگاهی موشکافانه مسائل اجتماعی را بیان کرده اند.
اواخر پاییز و اوایل زمستان 94 جشنواره هایی چون عمار، سینما حقیقت و فیلم کوتاه تهران کار خود را آغاز کردند
اواخر پاییز و اوایل زمستان 94 جشنواره هایی چون عمار، سینما حقیقت و فیلم کوتاه تهران کار خود را آغاز و با هدف پرورش جوانان مستعد در سینما جای خود را در سینما محکم کردند.
از اواسط دی تا اواخر بهمن 94 صحبت ها و اخبار درباره سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر از داغ ترین رویدادهای سینما بود؛ از استعفای شهاب حسینی از سمت مشاور دبیر جشنواره فیلم فجر به دلیل توهین دبیر جشنواره به فیلم سینمایی «آشغال های دوست داشتنی» و رکورد شکنی فیلم سینمایی «ابد و یک روز» گرفته تا نبودن نام فیلم سینمایی«بادیگارد» و کارگردانش ابراهیم حاتمی کیا در فهرست نامزد های سودای سیمرغ.
پس از بسته شدن پرونده بخش ملی جشنواره فیلم فجر که به دلیل حواشی داوری اش خیلی دیر بسته شد پرونده بخش بین المللی آن باز شد؛ بخشی که از همان اول دبیر آن نامش را از بین المللی به جهانی تغییر داد و اعلام کرد که در بخش مسابقه 15 فیلم به نمایش درمیآید.
بخش مسابقه جهانی فیلم فجر اردیبهشت برگزار میشود
بخش مسابقه جهانی فیلم فجر که اردیبهشت برگزار می شود در«سینمای سعادت» متمرکز شده است که در آن 15فیلم به نمایش در میآید که شامل سه فیلم ایرانی و 12 فیلم خارجی میشود.
همچنین در کنار فیلمهای بلند در هر سانس یک فیلم کوتاه که شامل فیلمهای مستند، داستانی و انیمیشن است، نمایش داده میشود. بخش آسیا و کشورهای اسلامی در جشنواره جهانی فیلم فجر به صورت غیررقابتی برگزار میشود اما جوایز جنبی دارد.
امسال فقط یک جایزه زرین به بهترین فیلم بلند در مسابقه جهانی جشنواره فیلم فجر اهدا میشود و بقیه جایزهها «سیمین» است.
یک جایزه ویژه هم به دستاوردهای هنری تعلق خواهد گرفت وتندیس دیگری در جشنواره داده نمیشود.
رشد 40 درصدی مخاطبان سینما نسبت به پارسال
یکی از اتفاقات خوب سینما در سال 94 رشد 40 درصدی مخاطبان آن نسبت به سال گذشته بود.
غلامرضا فرجی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این باره گفت: در سال گذشته فروش فیلم های سینمایی 50 میلیارد تومان بوده اما امسال به 70 میلیارد تومان رسیده است که رشد 40 درصدی را به ما نشان می دهد.
از دیگر اتفاقات مثبت سینما در سال 94 می توان به ورود کارگردانان جدید و مستعد به این عرصه اشاره کرد.
ابراهیم حاتمی کیا در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این باره گفت: خوشحالم که امسال شاهد ساخته شدن فیلم های خوب و متنوع در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر از کارگردانان جوان بودیم و این اتفاق سبب رشد سینما می شود.
یکی دیگر از اتفاقات خوب حوزه سینما راه اندازی سامانه «سند» بود که محمد حسین فرحبخش در این باره به خبرنگار ما گفت: راه اندازی این سامانه از باقیات الصالحات دولت یازدهم است.
در سالی که گذشت شاهد اتفاقات تلخی هم در سینما بودیم که فوت هما روستا، علی طباطبایی، ولی الله مومنی ،فرج الله سلحشور و یدالله نجفی را می توان از تلخ ترین اتفاقات هنر هفتم دانست.
در کل می توان سال 94 را سالی پرفراز و نشیب برای سینما دانست. فروش خوب فیلم ها و پرورش استعدادهای جدید در سینما از اتفاقات خوب و جشنواره زدگی و بی نظمی ها و گاها بی عدالتی ها در برخی از جشنواره ها را می توان از اتفاقات بد سینمایی در سال 94 دانست.