رویترز: مذاکرات غیرعلنی وزیران نفت 4 کشور در دوحه قطر
انتظار می رود وزیران شرکت کننده به محض پایان مذاکرات در کنفرانسی خبری شرکت کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری
صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز از دوحه، مذاکرات غیر علنی وزیران نفت کشورهای عربستان سعودی، روسیه، قطر و ونزوئلا امروز سه شنبه پشت درهای بسته در دوحه قطر و در حالی آغاز شد که این بالاترین سطح مذاکرات میان این طرف ها در چند ماه اخیر و نشانه ای از احتمال آمادگی تولیدکنندگان نفت برای مقابله با اشباع عرضه در بازار به شمار می رود.
به موجب این گزارش دستور کار مذاکرات امروز اعلام نشده است ولی انتظار می رود وزیران شرکت کننده به محض پایان مذاکرات در کنفرانسی خبری شرکت کنند.
این گفتگوها در دوحه قطر که تا روزهای اخیر خبر آن در خفا نگه داشته شده بود، با شرکت علی النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی و الکساندر نوواک، همتای روسی وی برگزار می شود که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بدون توافق آنها هر گونه اقدام هماهنگ جهانی برای تحقق این هدف امکان پذیر نخواهد بود.
وزیر نفت ونزوئلا که طی هفته های اخیر به منظور جلب حمایت تولید کنندگان از ایده تثبیت تولید در سطوح کنونی با هدف توقف روند سقوط بهای نفت، از برخی کشورهای عمده تولید کننده دیدن کرده است، در مذاکرات دوحه شرکت دارد.
وزیر نفت قطر نیز که کشورش سال جاری ریاست دوره ای اوپک را بر عهده دارد در این گفتگوها حاضر است.
مذاکرات امروز پس از گذشت 18 ماه از آغاز روند کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی برگزار می شود. این روند کاهش قیمت ها از آنچه کارشناسان پیش بینی می کرده اند به مراتب طولانی تر و عمیق تر بوده است به گونه ای که تولید کنندگان را مجبور کرده است تا در رویکرد خود مبنی بر دفاع از سهم خود در بازار تجدیدنظر کنند و بیشتر به فکر حمایت از قیمت ها باشند.
امانوئل ایبو کاچیکوو، وزیر نفت نیجریه هفته گذشته به این خبرگزاری گفت: در میان کشورهای عضو اوپک، اجماعی فزاینده در حال شکل گیری است مبنی بر این که باید بر سر نحوه کنترل قیمت ها تصمیمی اساسی اتخاذ شود. وی گفته بود برای دیدار با همتایان سعودی و قطری خود، وی نیز به دوحه سفر می کند.
کاچیکوو تصریح کرد، از زمان برگزاری آخرین اجلاس اوپک در اوایل دسامبر تاکنون تغییرات زیادی روی داده است.
دلالان نفتی آماده مشاهده کوچکترین اقدام از سوی تولید کنندگان هستند. اگرچه ونزوئلا تولید کننده ای است که بیشترین آسیب را از محل کاهش قیمت های نفت متحمل شده است، ولی نفت بشکه ای زیر 30 دلار حتی روسیه را در موازنه بودجه خود با مشکل روبرو کرده است.
عربستان سعودی نیز از محل کاهش قیمت های نفت در بازارهای جهانی با کسری بودجه 98 میلیارد دلاری در سال گذشته روبرو بوده است و می خواهد این مشکل را سال جاری برطرف کند.
تحلیلگران هشدار می دهند، انتظار دستیابی به گشایشی سریع حتی یکسال و نیم پس از سقوط بهای نفت، انتظاری زودهنگام است. عربستان سعودی همچنان تاکید میکند، تنها در صورت همکاری دیگر تولید کنندگان، از میزان تولید خود خواهد کاست. روسیه نیز بر این موضع خود پافشاری می کند و ایران نیز پس از سال ها تحریم، پس از برچیده شدن تحریم ها به افزایش صادرات چشم دوخته است.
ژان استوارت، اقتصاد دان انرژی در کردیت سوئیسیCredit Suisse اعلام کرد، هر گونه پیش بینی درباره نتایج نشست امروز هنوز زود است ولی در هر حال حضور النعیمی در این مذاکرات قابل توجه است.
به اعتقاد کارشناسان حتی در صورت پیش رفتن مذاکرات دوحه در سطحی مطلوب، بسیاری از موانع به قوت خود باقی خواهد بود.
با وجود غیبت ایران در این مذاکرات این احتمال وجود دارد که ایران در برابر هرگونه توافق احتمالی در این گفتگوها از خود خویشتنداری نشان دهد و برنامه خود را مبنی بر افزایش سریع تولید تا حدی تعدیل کند.
النعیمی و نوواک مقامات ارشد دو کشور بزرگ صادر کننده نفت باید بر سوء اعتماد و بدبینی پیشینی که پیشینه آن به سال 2001 برمی گردد، فائق آیند؛ هنگامی که عربستان سعودی مفاد توافق جهانی را برای کاهش تولید کشورهای عضو اوپک و غیر عضو اوپک پیش برد، ولی روسیه با وجود توافق بر سر مشارکت در این برنامه، هرگز به وعده های خود در این زمینه به درستی عمل نکرد.
عربستان هر گونه کاهش تولید خود را به توافق کشورهای غیر عضو اوپک برای اقدام مشابه مشروط کرده است.
روسیه مدت ها با این پیشنهاد مخالفت می کرد ولی به تازگی برخی از مقامات روسی از جمله نوواک امکان همکاری با اوپک را میسر دانسته اند.
ایگور سچین، رئیس شرکت روسنفت روسیه و متحد کلیدی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه -که همواره با کاهش تولید مخالفت می کرد- هفته گذشته اعلام کرد، منطقی است که همه تولید کنندگان حدود یک میلیون بشکه در روز از عرضه به بازار کم کنند.