دیپلماسی کارآمدتر از جنگ
موگرینی: رویکرد برد- برد به نفع همه است
فدریکو موگرینی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: رویکردی نوین در خاورمیانه کلید خورده است
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما ،فدریکا موگرینی در سخنانی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: سال گذشته و امسال ساعت های طولانی مذاکره کردیم و این گفتگوها نتیجه خوبی داشته است زیرا در حقیقت خبر خوبی در سال 2015 وجود داشت و آن توافق درباره برنامه هسته ای ایران در چهاردهم ژوئیه سال گذشته بود. پس از دوازده سال مذاکرات و گفتگوها این توافق حاصل شد. وی گفت: این توافق در ژوئیه گذشته امکان پذیر شد زیرا جهان شجاعت بسیاری نشان داد و رهبران سیاسی جهان تصمیم گرفتند خطر تعامل جدی در روند دیپلماتیک را بپذیرند و این بازی صفر -صفر نبود بلکه رویکرد برد - برد بود.
دیپلماسی سازنده است
موگرینی گفت: مطمئنا این نخستین بار بود که بازیگران متعهد شدند،دیپلماسی توانست کارساز باشد و نتیجه دهد زیرا ما علاوه براین که در ماه ژوئیه به توافق رسیدیم،توانستیم در شانزدهم ژانویه دقیقا شش ماه پس از توافق روز اجرا را اعلام کنیم. بنابراین این توافق در حد حرف نبود بلکه اجرا شد.
فدریکا موگرینی با اشاره به نقش سازنده چندجانبه گرایی افزود: احساس من طی مذاکرات در سال گذشته این بود که همه خط قرمزهای مشخص داشتند و هیچ کس نمی خواست از خط قرمز اساسی خود بگذرد. همه بدنبال رسیدن به یک خواسته بودند اما در نهایت این توافق بدست آمد زیرا چنین شد که هر کسی خواسته خود را در آن بیابد.
وی گفت: توافق عنصری مهم در اساس معاهده منع تکثیر و خلع سلاح است و عنصر امنیت و امید است که می تواند برای ما خبرهای خوب یا نوعی انگیزه برای همکاری در زمینه گام های منع تکثیر و خلع سلاح هسته ای و همچنین دیگر زمینه ها را به ارمغان آورد. وی ادامه داد: توافق می تواند دورنما را برای روابط دوجانبه باز کند. من چند روز پس از توافق در جولای به تهران سفر کردم و ما تلاش برای یافتن راههای روابط دوجانبه را شروع کردیم.
به ظریف در بروکسل خوش آمد می گویم
موگرینی گفت :اروپا در گذشته همواره شریک مهمی برای ایران بود و ما مشتاق هستیم به آن دوران بازگردیم. به همین جهت، من مخصوصا به جواد ظریف در روز دوشنبه در بروکسل برای سفر دوجانبه و رسمی خوشامد خواهم گفت و ما گفتگوهای سیاسی در سطح بالا بین اتحادیه اروپا و ایران را شروع کرده ایم. این گفتگوها شامل گفتگوها درباره سرمایه گذاری،اقتصاد،تجارت،انرژی ،شرایط اقلیمی و همچنین فرهنگ یا مبادلات بین مردم خواهد بود زیرا مردم ما یکدیگر را می شناسند. اروپا رویکرد واحد دارد و آماده است در همه زمینه ها و جنبه های روابط دوجانبه ما برای آینده سرمایه گذاری کند. ما برای سفرهای مشترک آماده هستیم و من خوشحال هستم که این بهار به همراه هیئت بزرگی از کمیسرهای مختلف اتحادیه اروپا که همه جنبه های روابط دوجانبه ما را پوشش می دهند، به تهران می روم.
شرایط برای ایجاد فضایی متفاوت فراهم است
وی افزود: این توافق، توافقی است که می تواند دورنمای جدیدی در چهره منطقه ایجاد کند البته این بخش مشروط به مسائل دیگر است. موگرینی گفت: من معتقدم زمینه برای ایجاد فضای متفاوت فراهم است به شرط این که بازیگران متفاوت منطقه ای از این زمینه ها استفاده کنند. من معتقدم گروه بین المللی حامی سوریه پس از توافق به صورت تصادفی یا شانسی تشکیل نشد. من معتقدم ما امروز توانستیم همه بازیگران مربوطه را که در داخل سوریه نفوذ دارند،گرد هم آوریم زیرا توانستیم بر روندی که دوازده سال طول کشید،غلبه کنیم. این به معنای به وجود آمدن اعتماد،دوستی یا رسیدن ما به مرحله متفاوت در روابط منطقه ای نیست اما اگر بازیگران آماده باشند می توانند از این شرایط و ظرفیت استفاده کنند. ما شرایط را فراهم کرده ایم.
موگرینی افزود: مطمئن هستم سوریه به گفتگوها باز خواهد گشت .من نمی گویم همه چیز بر وفق مراد است و همه دوست هستند اما پتانسیل برای فضای جدید فراهم شده است. من معتقدم همه بازیگران در منطقه در میان مدت از رویکرد همکاری در سراسر منطقه بهره مند خواهند شد و از رویکرد رویارویی و رقابتی چیزی بدست نخواهند آورد. منظورم از همه کشورها کشورهای منطقه خلیج فارس ،یمن، عراق ،لبنان و اروپا است زیرا ما نیز به نوعی بخشی از این منطقه هستیم و هر روز شاهد تهدید های تروریستی داعش یا میزبانی از آوارگان هستیم .
رویکرد برد - برد به نفع همه است
موگرینی گفت: ما نسبت به آنچه که در سراسر خاورمیانه روی می دهد،خود را جدا نمی دانیم. همچنین تاریخ و روند یکپارچگی اتحادیه اروپا اگر نگویم طی هزاران سال ،طی قرن ها به ما نشان داد امنیت تفکیک ناپذیر است و این فقط توهم است اگر فکر کنیم کسی بتواند سطح امنیت خود را به قیمت کاهش امنیت همسایگان خود افزایش دهد. وی افزود: رویکرد برد-برد به نفع همه است. در حقیقت صلح بدون مناقشه نیست. صلح ظرفیت مدیریت مناقشه از راه مسالمت آمیز است و افزایش این ظرفیت اراده قوی و در این مورد اراده سیاسی و برخی مکانیسم برای همکاری و هماهنگی را می طلبد و من معتقدم ما در سال های آینده مکانیسم جدید منطقه ای را در خلیج فارس و خاورمیانه خواهیم دید که روند ایجاد آن شروع شد. منطقه به این روند نیاز دارد. من شاهد برخی از این شجاعت ها در سال گذشته در مذاکرات بودم و معتقدم بذر این شجاعت می تواند خبرهای خوب بیشتری را برای جهان در سال 2016 و آینده فراهم کند.