نگاه یک؛
بررسی نقش مجلس در سیاست خارجی
کارشناس مسائل سیاسی: مجلس باید قانون گذاری کند نه سیاست گذاری، کار مجلس شورای اسلامی در موضوع برجام مطلوب بود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداو سیما؛ ناصر هادیان با اشاره به اینکه مجالس جهان در تدوین سیاست خارجی نقش دارند بیان کرد: معمولا دولت ها نقش اصلی را در سیاست خارجی ایفا می کنند.
وی با اشاره به توانمندی های مجلس گفت: مجلس های توانمند که از نیروهای کارشناس برخوردارند نقش موثری را در سیاست های خارجی می توانند ایفا کنند.
در ادامه فوائد ایزدی افزود: وزارت خارجه، مجری سیاست های خارجی است و قانون گذاری بر عهده مجلس است و قانون اساسی ما هم بر این مساله تاکید دارد.
هادیان در ادامه با بیان اینکه سیاست با قانون متفاوت است گفت: مجلس باید قانون گذاری کند نه سیاست گذاری.
وی با اشاره به اینکه مجلس در تدوین سیاست می تواند نقش ایفا کند افزود: بدنه کارشناسی سیاست خارجی با وزارت امور خارجه است اما در عین حال مجالس در نظارت و ارزیابی نقش مهمی دارند.
هادیان با تاکید بر اینکه وجود بدنه کارشناسی در مجلس بسیار مهم است گفت: در مجموع کار مجلس شورای اسلامی در موضوع برجام مطلوب بود.
در ادامه ایزدی با بیان اینکه بی توجهی به قوه مقننه به کشور لطمه وارد می کند گفت: اگر مجلس کارشناس کم دارد یا نقایص این چنینی دارد باید نقایص را برطرف کرد نه اینکه به بهانه کمبود کارشناس نسبت به مجلس بی توجهی کرد.
هادیان با بیان اینکه سیاست هسته ای را باید از سیاست مذاکرات هسته ای جدا کرد گفت: سیاست هسته ای کشور در اختیار وزارت خارجه نبود و نظام آن را تدوین کرد و فقط خط قرمزها و چارچوب ها به وزارت خارجه ابلاغ شد.
وی افزود: کمیته ناظر متشکل از همه قوا بر برجام نظارت دارد و تصمیمات اساسی را درباره چگونگی اجرای برجام اتخاذ می کند.
هادیان گفت: رشته تخصصی اعضای کمیته امنیت ملی و روابط خارجی مجلس شورای اسلامی مرتبط با روابط بین الملل و امنیت ملی نیست بنابراین نمی توان انتظار داشت آنها به اندازه دکتری هسته ای یا روابط بین الملل، دانش داشته باشند به همین علت این امورات تخصصی باید به متخصصان واگذار شود.
ایزدی گفت: آمریکایی ها به بهانه های مختلف می خواهند قدرت ما را کم کنند از جمله اینکه به بهانه های مختلف آزمایش موشکی ما را خلاف قطعنامه ها می دانند و این طراحی طرف مقابل است.
هادیان با تاکید بر لزوم تقویت بدنه کارشناسی در مجلس افزود: هر نماینده در حوزه خاصی تخصص دارد و در همه زمینه ها متخصص نیست بنابراین باید از کارشناسان مختلف و متخصص کمک بگیرند.
ایزدی در ادامه با اشاره به اینکه هدف سیاست خارجی کشور باید افزایش قدرت کشور باشد گفت: سلطه گران می خواهند جمهوری اسلامی را سرنگون کنند به همین علت محدودیت های مختلفی را برای ما ایجاد می کنند و می خواهند اهرم های قدرت را از ما بگیرند تا به اهداف خود برسند.
هادیان گفت: ادعاها باید متناسب با توانمندی ها باشد و باید بر روی اهداف خود متمرکز شویم.
وی افزود: تا زمانی که می توان مشکلی را با مذاکره حل کرد نباید از روش های دیگر مانند جنگ استفاده کرد و باید از روش هایی مانند اعتماد سازی استفاده کرد.
هادیان گفت: قدرت سخت مانند توانمندی های نظامی و قدرت های نرم مانند دیپلماسی باید توامان باشند.
ایزدی با تاکید بر اینکه باید طراحی طرف مقابل را در نظر بگیریم و با آن مقابله کنیم گفت: آمریکا می خواهد دنباله روی او باشیم و هدف تندروها و کندروهای آمریکا براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران است و برای این منظور بودجه براندازی تعیین کردند.