الجعفری در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد ما برای گفتگوهای غیر مستقیم سوری - سوری و بدون پیش شرط و مداخله خارجی در ژنو حضور داریم و قرار نیست گفتگوهای مستقیم صورت گیرد. هرکس پیش شرط تعیین کند به معنای نقض توافقات و چارچوبهای تعیین شده است. ما به عنوان دولت سوریه هیچ پیش شرطی تعیین نکرده ایم و البته هیچ چیز را نیز ممنوع نمی دانیم و آماده ایم در چارچوب تعیین شده یعنی گفتگوی غیرمستقیم سوری - سوری درباره هرچیزی گفتگو کنیم.
مسائل بشردوستانه و مبارزه با تروریسم و روند سیاسی از موضوعات غیرقابل اجتناب در گفتگوهای هیئت گفتگو کننده دولت سوریه با هیئت های دیگر است.
الجعفری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما برخلاف طرف مقابل حاضر نیستیم برسر سرنوشت ملت سوریه معامله کنیم. ما در خصوص مسائل بشردوستانه درپی معامله نیستیم. مسئله ربوده شدگان و ناپدید شدگان مسئله مربوط به همه مردم سوریه است. ما به عنوان دولت سوریه براساس اختیاراتی که قانون اساسی سوریه تعیین کرده است عمل می کنیم و دربرابر ملت کشورمان مسئولیم. طرف های دیگر اگر منطقه ای را تحت کنترل دارند باید به ما اعلام کنند سرنوشت 400 زن و کودکی که از سلمی در حومه لاذقیه ربوده شده اند، چه شده است؟ سرنوشت 7500 غیرنظامی که از شهرک صنعتی عدرا ربوده شده اند چه شده است؟ سرنوشت هزاران نفر دیگر در دیرالزور و «الجزیره» و «ریف دمشق» چه شده است؟ این مسائل بسیار مهم هستند و اموری انسانی هستند که به همه مربوط می شود. این موضوع بخشی از محورهای گفتگو است. در این زمینه ها مشخص خواهد شد که آیا آنها به دنبال حل مسائل پیچیده انسانی هستند یا نه.
بشار الجعفری در بخش دیگری گفت: ما به عنوان نماینده دولت سوریه براساس دعوتی که صورت گرفته بود در زمان و مکان مقرر حضور یافتیم و این موضوع بیانگر جدّیت دولت سوریه در گفتگوها و احترام به تعهدات ما به توافقاتی است که با فرستاده ویژه سازمان ملل به عمل آورده ایم در حالیکه طرف مقابل این گونه عمل نکرده است. آنها شش روز تاخیر کرده اند و وزرای امور خارجه کشورهای غربی از جانب آنها سخنانی گفته اند که نشان می دهد براساس برنامه های تدوین شده غرب عمل می کنند. آنها اقدام به طرح پیش شرط هایی کرده اند و از شکست گفتگوها سخن می گویند. با این اوصاف میزان جدیت آنها در گفتگوها مشخص است. آنها پیش از ورود به گفتگوها و پیش از آنکه تصمیم به مشارکت در گفتگوها بگیرند، از شکست آن سخن گفته اند. این مسئله بیانگر شکننده بودن اندیشه های سیاسی و بی تجربگی سیاسی آنهاست.
الجعفری گفت: ما برخلاف طرف مقابل حاضر نیستیم برسر سرنوشت ملت سوریه معامله کنیم. ما در خصوص مسائل بشردوستانه درپی معامله نیستیم. مسئله ربوده شدگان و ناپدید شدگان مسئله مربوط به همه مردم سوریه است. ما به عنوان دولت سوریه براساس اختیاراتی که قانون اساسی سوریه تعیین کرده است عمل می کنیم و دربرابر ملت کشورمان مسئولیم.
الجعفری در بخش دیگری گفت: وقتی طرف مقابل با تعیین پیش شرط وارد گفتگوها می شود این مساله به مفهوم آن است که قصدش به شکست کشاندن گفتگوها است و به گفتگوهای سوری- سوری اهمیت نمی دهد. وقوع سه انفجار در منطقه سیده زینب (زینبیه) که دهها کشته و زخمی برجای گذاشت؛ نشانه دیگری در این خصوص است. اظهارات یکی از تروریستهای وابسته به گروه موسوم به جبهه جنوبی که اتاق عملیات آنها در امان پایتخت اردن قرار دارد، قابل توجه است . وی گفته است: عملیات در زینبیه برای پشتیبانی از گروه گفتگو کننده مخالفان است.
این مقام سوری افزود: اردن و عربستان سعودی که حامی تروریستها در سوریه هستند نتوانسته اند یک گروه مذاکره کننده را تشکیل دهند که جامع و براساس قطعنامه 2254 باشد. این مسئله بیانگر ناتوانی سیاسی آنهاست. محال است آنها بتوانند به صورت بیطرفانه گروهی را برای مذاکره تشکیل دهند. نتیجه این ناتوانی این است که تا این لحظه ما هنوز نمی دانیم اسامی گفتگو کنندگان طرف مقابل چیست؟ حتی آقای دمیستورا و آقای رمزی معاون او نیز اسامی آنها را نمی داند. عده ای از آنها در ژنو و عده ای در لوزان و عده ای دیگر از آنها در مکانی دیگر هستند.
الجعفری گفت: موضوعاتی که ما در گفتگوها مطرح می کنیم در اولویت هستند و به هم ارتباط دارند. از مسائل انسانی گرفته تا جنگ باتروریسم. زیرا بدون حل مسئله جنگ با تروریسم نمی توان مسائل انسانی را حل کرد. از سوی دیگر برای مبارزه با ترویسم نخست باید هویت تروریستها مشخص شود زیرا برای مشخص کردن هویت تروریستها توافق بین المللی وجود ندارد.
به همین علت است که می گویم کشورهای شرکت کننده در گفتگوهای ژنو نتوانسته اند مسائل و ضعف های موجود را حل کنند. افزون بر این به قطعنامه 2254 و همچنین قطعنامه 2253 احترام گذاشته نشده است. قطعنامه 2253 کمک مالی به تروریستها را منع و بر خشکاندن منابع مالی تروریستها و جنگ با تروریسم تاکید و کشورهای حامی تروریسم را ملزم کرده است که باید دست از این کار بردارند. این کشورها ترکیه و رژیم اسرائیل ، اردن و غیره هستند. این مسائل بخشی از گفتگوهای سوری - سوری خواهند بود و ما آمارها و پاسخ ها و جزئیات بسیاری در این خصوص داریم.
وی در بخش دیگری گفت: در قطعنامه 2254 هیچ سخنی از تشکیل دولت موقت یا کابینه بزرگ ملی به میان نیامده بلکه از تشکیل دولتی دارای اعتبار (معتبر) سخن گفته شده است. در هرصورت این مسئله باید در گفتگوهای سوری-سوری مطرح شود و به طرف های دیگر ارتباطی ندارد. معنای تشکیل دولتی معتبر نیز در ادبیات دیپلماتیک بسیار شفاف و به معنای دولتی است که مردم سوریه آن را قبول داشته باشند.
وی در بخش دیگری از این کنفرانس خبری درپاسخ به سوال یکی از خبرنگاران انگلیسی زبان درباره ماهیت مخالفان سوری در گفتگوها گفت: دولت ما دولت قانونی و معتبر سوریه است. ملت ما با خطر ترور و تروریسم مواجه است. ما با هزاران تروریستی مواجه هستیم که از کشورهای مختلف جهان می آیند. بطور مثال شهروندی از سیدنی استرالیا با عبور از کشورهای مختلف و دریافت ویزای واقعی به دبی و از آنجا به آنکارا سفر می کند و با اتوبوس به پادگان های آموزشی می رود و آموزش می بیند و به او سلاح داده می شود و اجازه پیدا می کند تا از مرزهای ما عبور کند و به این شکل به مخالف به اصطلاح میانه روی سوری تبدیل می شود. این استرالیائی ها و چچنی ها چگونه به مخالفان سوری تبدیل شده اند؟ در واقع آنها به بازی گرفته می شوند. بنابراین به من نگوئید که آنها به ملت سوریه و سرنوشت این کشور اهمیت می دهند. در واقع این حکومت سوریه است که به این مسائل اهمیت می دهد. ما با تروریستها می جنگیم و آنها را مجبور می کنیم از قانون تبعیت کنند. ما در انتظار نخواهیم نشست که دیگران این کار را انجام دهند. دولت سوریه وارد جنگ با تروریستها شده است. شاید بدانید که رئیس جمهوری ترکیه اخیراً دستور بازداشت 18 افسر را در گمرک این کشور در مرزهای سوریه داده است. او همچنین دو خبرنگار را به خیانت متهم کرده است و آنها در معرض حبس ابد هستند. چرا؟ برای اینکه آنها محموله های تسلیحاتی و کامیونهایی را توقیف کرده اند که اردوغان برای گروه موسوم به مخالفان سوری ارسال کرده بود. دولت سوریه به مانند هر دولت دیگر وظیفه قانونی حفاظت از مردم خویش و اراضی این کشور را برعهده دارد. کسانی که این فجایع را به سوریه تحمیل می کنند سوری نیستند و نقشه های خارجی را اجرا می کنند وهدفشان فشار سیاسی بر سوریه با استفاده ابزاری از تروریسم است.
الجعفری در بخش دیگری درباره تشکیل گروه گفتگو کننده مخالفان گفت: کردهای سوری بخش مهمی از ملت ما هستند. اکثر کردها از دولت حمایت می کنند و ما در میان هیت گفتگو کننده خود نماینده ای از کردهای سوریه داریم. این نشان از اهمیت دادن ما و توجه دولت به این موضوع است. تشکیل گروه مذاکرهکننده طرف مقابل به عهده ما نیست زیرا درصورتی که ما بخواهیم این کار را انجام دهیم متهم می شویم که این گفتگوها نمایشی و برای گمراه کردن افکار عمومی است.